Slinglösa robotgräsklippare på väg in

Robotgräsklippare utan begränsningskabel är ingen utopi. Flertalet produkter är på väg ut på marknaden och några är redan tillgängliga. Men det är fortfarande i sin linda.

En av robotgräsklipparna som fungerar utan begräsningskabel är Toadie.

En av robotgräsklipparna som fungerar utan begräsningskabel är Toadie. Foto: Toadie

Det vanligaste förfarandet när du köper en robotgräsklippare är att du installerar en begränsningskabel som ringar in gräsmattan och agerar “staket” åt roboten. På så vis förstår robotgräsklipparen var den får, och var den inte får, klippa. 

Men slingan innebär en del installationsarbete som många nog helst hade sluppit. Vidare kan den gå av ifall du gräver eller vertikalskär din gräsmatta, alternativt behöva dras om ifall du justerar gräsmattans storlek, form osv. Därför är slinglösa robotgräsklippare något som många husägare ser fram emot. 

De möjliggör även en lång rad nya funktioner, såsom att virtuellt ha möjlighet att rita upp tillfälliga zoner dit roboten inte får gå, så kallade no go-zoner, eller att förändra installationen i takt med att du beslutar dig om att ha mer eller mindre gräsmatta på tomten. Trädgården är en levande plats, så därför är det förstås bra om robotinstallationen har goda förutsättningar att utvecklas tillsammans med denna i ett så smidigt förfarande som möjligt.

Toadi robotgräsklippare
Toadi robotgräsklippare har inbyggd kamera. Foto: Toadi

Olika tekniker för att navigera utan begräsningsslinga 

Det finns inte bara en teknisk lösning för slinglösa robotgräsklippare, utan flera olika. Tillverkarna experimenterar för fullt med olika sätt att få robotgräsklippare utan begränsningsslinga att fungera lika bra som de med sådan. Det finns faktiskt till och med redan ett par slinglösa modeller - dock har dessa varit svåra att få tag på i Sverige. 

Exempelvis finns robotgräsklipparen Toadi. Den använder en kamera och kan även se skillnad på människor och andra ting, vilket gör att du bara behöver gå längs gräsmattans gräns för att visa Toadi var den ska klippa. Utan att ha sett tekniken live är det svårt att uttala sig om hur väl det fungerar, och den är fortfarande i beta-stadiet. Men robotar har sålts till husägare i ett antal länder världen över. 

Utöver att fungera slinglöst använder den även sin 4K-kamera (med inbyggd rörelsesensor) för att agera övervakningskamera när den inte är ute och klipper. 

Volta Mora
Robotgräsklipparen Volta Mora fungerar med hjälp av AI och kameror. Foto: Volta 

Även Volta Mora är en robotgräsklippare som navigerar utan slinga. Volta fokuserar också på artificiell intelligens (AI). De har till och med det som sin kärnverksamhet i bolaget, med allt från autonoma bilar till drönare i produktportföljen. Men med Mora tar de sig även in på marknaden för robotgräsklippare. 

Det handlar - precis som Toadi - om en robotgräsklippare som ser sin omvärld och navigerar på gräsmattan med hjälp av kameror och AI. Dock är denna modell inte tillgänglig i Sverige ännu och det är svårt att få en uppfattning om hur bra tekniken är utifrån de rapporter som går att finna digitalt. 

En annan mer välkänd aktör här i Norden, som också experimenterar med slinglösa robotgräsklippare, är Irobot. De är mest kända för sina robotdammsugare, men håller även på att utveckla en robotgräsklippare. Roboten skulle ha lanserats i år men lanseringen har skjutits upp. Irobot Terra kommer i alla fall mest troligt att vara en robotgräsklippare som klarar sig utan begränsningsslinga när den lanseras, den använder sig istället av radiofyrar (beacons).

irobot gräsklippare
Irobot Terra, gräsklippare som följer radiofyrar. Foto: Irobot

Denna teknik är en av de vanligare när det kommer till robotgräsklippare utan begränsningsslinga. Man använder GPS för att få en ungefärlig bild av var roboten befinner sig, och sedan fyrtorn som skickar ut en laserstråle som robotgräsklipparen känner av. Dessa fyrtorn kan man då flytta runt om man vill förändra installationen. Tyvärr är tekniken fortfarande ganska dyr och mer för professionellt bruk.

En annan robottillverkare som faktiskt redan har denna teknik i bruk är Cub Cadet.

– Vi har inte det i Sverige ännu, men på vissa marknader har vi stora, kommersiella modeller för golfbanor och liknande där man använder fyrar i kombination med GPS för att roboten ska kunna arbeta utan slinga. Robotgräsklipparen flyttas runt mellan olika hål/banor. Men jag ser det inte som omöjligt att denna tekniken även kommer till konsumentprodukter i en framtid, det brukar sippra ner, säger David, kontorschef hos MTD som bland annat har varumärkena Robomow och Cub Cadet.

Det finns även stora tillverkare som experimenterar med andra tekniker för att få fram slinglösa robotgräsklippare. Husqvarna har exempelvis beta-testat deras EPOS-system de sista två åren, och i år (2021) är första året som det faktiskt går att få tag på en robot som använder detta system. 

Automower Epos
Automower 550 EPOS från Husqvarna. Foto: Husqvarna

Det handlar om modellen Automower 550 EPOS som är tänkt för professionellt bruk såsom parker och liknande. Den gick på betatest på Djurgården i Sverige förra sommaren, och detta test ska ha fallit väl ut så nu finns den att köpa.

Utmaningarna med system utan slinga

Det som är svårt när det kommer till just slinglösa robotgräsklippare är precisionen. GPS-systemet är inte i sig självt tillräckligt precist om kostnaden för robotgräsklipparen ändå ska bli rimlig. Och du vill inte under några omständigheter ha en robotgräsklippare som råkar gå över den virtuella gränsen. Har du exempelvis en damm, avsats eller liknande i gräsmattans gräns vill du inte att roboten råkar köra ner där för att precisionen i systemet är för dålig. Vidare vill du inte ha roboten i rabatten bland dina fina blommor. Med en kabel blir denna gräns väldigt exakt. Medan du i ett enkelt GPS-system inte får samma noggrannhet. 

Det finns alltså olika sätt att lösa detta på. Vissa arbetar med kamera och AI, vissa med fyrtorn och vissa med flera kombinerade satellitsystem. Husqvarnas EPOS gör exempelvis det senare. EPOS står för Exact Positioning Operating System och nyttjar GPS, GLONASS, Galileo och BeiDou för att komma ner på en precision på 2-3 centimeter. Vidare har man byggt in ett system i en referensstation som också håller koll på satelliterna, och skickar referens- och korrigeringsdata till robotgräsklipparen.

Det fungerar så att du placerar laddstationen på en yta och roboten kommer då att backa ut till en transportpunkt som sedan blir navet i din installation. Därifrån kan du rita upp ytor som robotgräsklipparen ska klippa, och transportvägen till dessa. Du kan även utesluta områden på de ytor som ska klippas, både tillfälligt och permanent. Tekniken kräver dock att du hela tiden har god satellitmottagning både för robotgräsklipparen och laddstationen.

– Privatpersoner har, till skillnad från golfbanor, fotbollsplaner och liknande, mindre gräsmattor och ofta mer träd i anslutning till dessa. Det är mest på öppna ytor det här fungerar bra och rent kommersiellt finns  det också ett större behov. Så det är där vi har fokus nu. Men sedan kan jag inte sia om vad som händer i framtiden. Jag vet bara att det finns vissa utmaningar med just mindre trädgårdar i kombination med satellitmottagning, säger Samuel Ludvigsson, key account manager hos Husqvarna. 

Automower 550 EPOS
Automower 550 EPOS från Husqvarna. Foto: Husqvarna

Tekniken är som sagt ännu inte tillgänglig för privatpersoner ännu, de mer konsumentinriktade modellerna som Automower 430X, 310 och 415X har ännu inte fått EPOS-kompatibilitet, och Husqvarna vill inte uttala sig om när de kan tänkas få det. 

Som du ser finns det en lång rad tekniker som tillverkarna experimenterar med. Vad som blir standard för branschen återstår att se. Men slinglösa robotgräsklippare lär inte ligga särskilt långt fram i tiden med tanke på hur snabbt den tekniska utvecklingen går. Flera uppstickare har redan satt modeller på den europeiska marknaden, och de stora aktörerna har kommit mer, eller mindre, långt med egen sådan teknik. 

Vi håller det inte för omöjligt att slinglösa robotar kommer till privata trädgårdar i Sverige redan inom en treårsperiod. Kanske genom mindre uppstickare som vågar sig på nya lösningar som visar sig fungera, eller genom att de stora rävarna raffinerar den teknik de nyttjar idag. Men det är fortfarande en bit kvar tills tekniken blir lika precis under alla förhållanden som när du har en fysisk kabel.