Vad kostar det

Skapa ny trädgård med en trädgårdsdesigner

En trädgård kan innehålla så mycket. Tänk efter hur just du vill ha det.

En trädgård kan innehålla så mycket. Tänk efter hur just du vill ha det. Foto: Cajsa Jacobsson

Att skapa en trädgård efter nybygget kan kännas övermäktigt, men det finns hjälp att få. Här berättar vår expert Cajsa Jacobsson hur det går till skapa en ny trädgård med hjälp av en trädgårdsdesigner.

En trädgård kan innehålla så mycket; allt från det levande gröna och funktioner som sitt- och liggplatser, parkering, utekök, insynsskydd och givetvis gångar, till belysning och anläggningar såsom pool eller gäststuga. Många tomter kräver murar eller slänter, och trappor.

Det kan vara svårt för lekmannen som står med en ny och uppgrävd tomt att veta hur man ska göra för att trädgården ska bli så bra som möjligt, så snabbt och effektivt som möjligt. 

Det gäller att göra en plan för sin trädgård. Den som kan hjälpa en husägare som inte vill göra jobbet själv, det är en trädgårdsarkitekt eller trädgårdsdesigner.

En trädgårdsdesigners jobb handlar om att ge en trädgård en karaktär och stämning, men också underlätta utelivet. Det handlar självklart om välja optimalt plats för hårdgjorda respektive levande material, men främst att utifrån önskade funktioner länka ihop en helhet med rätt proportioner och formspråk, som matchar husets och ägarens stil.

Hus med ny trädgård

Cajsa fick i uppdrag att rita en trädgård till det här huset. Foto: Cajsa Jacobsson

– Jag börjar med att analysera husägarens behov och önskemål. Sedan bidrar jag med mina idéer för den här trädgården, så att den får en genomtänkt design, både som helhet och i detaljerna, säger Cajsa.

– Man kan säga att vi hjälper trädgårdsägaren att hitta det de gillar själva och guidar dem så att det passar till huset och omgivningen, berättar Cajsa.

Uteplats

Cajsas kunder får börja med att fylla i en gedigen checklista som tydliggör vilka behov och ambitioner man har med sin trädgård. Vad man prioriterar och hur framtidsplanerna ser ut.

– Som tur är bor folk oftast i hus som passar deras smak och stil, gör man inte det kan det bli knepigt, säger Cajsa.

Träd

Uteplats vid poolen. Foto: Cajsa Jacobsson

Trädgården ska passa med huset och omgivningarna och erbjuda de funktioner husägaren vill ha. Sedan rättar man sig efter budget och vilka ambitioner husägaren har.

Cajsa jobbar alltid med en moodboard, där kunden får återkoppla vad de gillar och inte gillar. Ofta öppnar det upp tanken och ger nya idéer. Moodboarden ligger sedan kvar och blir kundens kompassriktning för alla val när man förverkligar sin trädgård.

Odlingslådor

Blomlådor i cortenstål. Foto: Cajsa Jacobsson

Ett vanligt uppdrag hos trädgårdsdesignern

Det vanliga är att kunden vänder sig till Cajsa när man på något sätt har kört fast.

– Jag gör ett tomtbesök, tar reda på vad man behöver hjälp med och sedan lämnar jag en offert. Vad uppdraget ska innehålla är väldigt olika. Det anpassar man från fall till fall.

– Så gott som alla uppdrag handlar om att hitta en disposition och struktur som fungerar i vardagen samtidigt som den är estetiskt tilltalande, med en karaktär och ett formspråk som passar till huset. Om man vill kan man också låta mig ta fram en ljusdesignskiss, med eller utan armaturförslag. Man kan få materialspecifikationer, planteringsscheman, växtbeskrivningar, växtbeställningar med antal och storlekar, skisser på snickerier, bygglovsritningar, men också anläggningsplanering och projektledning. Vi kan också anlägga hela trädgården, berättar Cajsa. 

Plank

Ett plank för insynsskydd vid poolen. Foto: Cajsa Jacobsson

Att förverkliga sin trädgård från en ritning

Har man tagit fram en trädgårdsritning för ett nybyggt hus och ska förverkliga den, börjar man med nivåplanering redan när markarbetena är på gång på tomten. Då kan man också göra rätt underlag på olika markytor såsom blivande växtplanteringar eller stenlagda delar. Det vidare arbetet beror lite på hur tillgängligheten på tomten ser ut. Det gäller att komma åt att föra in maskiner och material och eventuellt föra ut det som ska bort.

– Ibland måste man börja anlägga längst in även om entrésidan egentligen har högre prioritet.

Cajsa och Per

Cajsa Jacobsson ritar och Per Lundin anlägger i deras företag Form och Funktion

Ofta kan man göra grundjobbet, men sedan avvakta med att ytmaterialen eller planteringar, bara man vet vad som ska vara var. Det gäller ju att ha tid och pengar att förverkliga sin ritning. 

Inte sällan kan man också vänta med grundjobbet, för att prioritera andra delar, bara man kommer åt att göra jobbet senare.

Hängmatta

Hängmatta i en avskild del av trädgården. Foto: Cajsa Jacobsson

– När vi anlägger åt kunder gör vi allt som kräver tunga maskiner först. Sedan lägger vi ut tomrör för belysning och gör de hårdgjorda markjobben såsom murar, trappor, stenläggningar, plintar för plank, etc, säger Cajsa.

Växterna kommer oftast på slutet. Stora träd och buskar är dock bäst att plantera vår och senhöst, så de kan komma in mitt i projekten. 

Rabatt

Plank och en rabatt som matchar huset. Foto: Cajsa Jacobsson

Pris på ritning över trädgården

Du kan anlita trädgårdsdesignern för att få hjälp med alltifrån bara rådgivning ett par timmar på plats, till avancerade gestaltningsplaner med kompletta växtlistor. Att anlita trädgårdsdesignern kostar 900-1200 kr per timma inkl. moms. 

En ritning för en normal trädgård, vilket för Cajsa ofta är nybyggda villor med icke anlagda tomter som har nivåskillnader, brukar hamna på runt 25 000-30 000 kr. Normalt innehåll i uppdraget är formspråk och ytors storlekar, placering av växtlighet som har del i designen, materialförslag och belysningsplaceringar. Nivåhantering med beräkning av murhöjder och trappors längd måste alltid tas med.

Trädgårdsskiss med förklaringar
En ritning över trädgården med förklaringar. Visa större. Ritning: Cajsa Jacobsson

Är det en platt tomt brukar det bli ca 5000 kr mindre, men det beror även på önskat innehåll i trädgården och stil. Vill kunden ha högsta detaljgrad tillkommer minst 5000-10000 kr. 

– Det är ett stort prisspann bland verksamma trädgårdsdesigners. Jag kan bara prata för mig själv. Troligen är priserna högre i storstäder, samt att etablerade med många uppdrag har högre priser.

Hittar man t ex en nybakad student via något lärosäte som vill rita trädgården kommer man förmodligen billigare undan, men resultatet är förstås svårare att förutsäga när det inte finns möjlighet att ta referenser på tidigare jobb.

Gabioner

Gabioner, gräs och marktäckare. Foto: Cajsa Jacobsson

Hitta rätt trädgårdsdesigner för dig

När du själv ska leta upp en trädgårdsdesigner nära dig kan du börja med gå in på Svenska Trädgårdsdesigners hemsida. Alla medlemmar är granskade och godkända. Man kan också att fråga i lokala plantskolor eller handelsträdgårdar. De har ofta en eller flera trädgårdsdesigners knutna till sig. Ser du en trädgård som ser proffsig ut kan du knacka på och fråga vem som hjälpte dem med trädgården. Googla och be om referenser i Byggahus forum på den du tänker anlita.