Anlägga trädgård – hur lång tid tar det?

En trädgård anlagd av en trädgårdsintresserad medlem som gör allt jobb själv.

En trädgård anlagd av en trädgårdsintresserad medlem som gör allt jobb själv. Foto: Per Eskilsson

Hur lång tid det tar att anlägga en trädgård beror bland annat på hur stor den här, vad som ska ingå i den och om du gör jobbet själv eller anlitar hjälp.

Vi behöver väl inte nämna det uppenbara – att en stor komplex trädgård där du gör allt jobb själv på fritiden tar längre tid att anlägga än en liten där du köper in hjälp av proffs som får göra jobbet.

Hur lång tid det tar att anlägga en trädgård beror på:

  • Trädgårdens storlek
  • Vad som ska göras – gräs, häck, buskar, träd, rabatter, hårdgjorda ytor, staket
  • Hur lättarbetad marken är
  • Vem och hur många som gör jobbet
  • Tillgång till rätt maskiner och verktyg
  • Tillgänglighet för maskiner och material att ta sig in och ut

Trädgården tog ca 5 år att anlägga

När vi köpte vårt hus såg trädgården inte alls ut som vi ville. Tomten är hyfsat stor, 1029 kvm. Den fyrkantiga gräsmattan var omgärdad med breda rabatter med fullt av blommor som vi inte gillade. Vi ville ha något helt annat. Någon gav oss tipset att anlita en trädgårdsarkitekt, för om resultatet ska bli riktigt bra så gäller det att ha en plan. Det lät ju väldigt dyrt tyckte vi, men när vi surfade runt lite så hittade vi faktiskt en blivande trädgårdsarkitekt som studerade vid Alnarp och var villig att rita vår trädgård till ett pris som kändes rimligt. Sagt och gjort, med henne tog vi fram en riktig plan för trädgården.

Plantera häck
Började med att plantera en häck och sätta gunnebostängsel. Foto: Marlén Eskilsson

Det tog väl en sådär fem år innan vi hade förverkligat det mesta av trädgårdsritningen, för vi gjorde en del själva och tog det en sak i taget efter hand som vi hade tid och pengar. Först satte vi en häck på framsidan, själva med hjälp av svärfar.

Häck och rondeller
Planterade häck ramar in trädgården och i mitten rondeller med sittplats och häck/rabatter.

Sedan lade vi igen de breda rabatterna på baksidan och satte en häck där också som inramade hela baksidan. Denna gång anlitade vi en entreprenör för att göra jobbet. Och så ett par rondeller med silverpäron i var och en. Ytterligare en rondell med hårdgjord yta där man kan ha en sittplats.

Trädgården klar
Insynsskyddet till höger med klematis som klättrar.

Ytterst i tomtgräns byggde vi ett trästaket. Inne på tomten ett insynsskydd. Närmast huset planterade vi buskar och lade grus. Sedan tillkom plattsättning på både fram- och baksida. Efter det så har vi förbättrat lite småsaker här och där.

Cajsa Lundin
Cajsa Lundin

För att underlätta för andra som planerar sin första trädgård tänkte jag här gå igenom tidsåtgången för olika delar av en trädgård. Jag rådfrågade Byggahus.ses trädgårdsexpert Cajsa Lundin vid Form & Funktion, som jobbar med just att rita och anlägga trädgårdar tillsammans med sin man Per Lundin.

Hur lång tid tar det att ta fram en ritning på en ny trädgård?

–  De flesta uppdrag blir klara på 3-4 veckor med mig som trädgårdsdesigner. Men i värsta fall kan det ta ett år om det måste kollas med grannar, räknas budget, eller att man stöter på problem, säger Cajsa.

Hur lång tid att så en gräsmatta?

– Naturligtvis beror det på hur stor gräsmattan är, jordens beskaffenhet, tillgång till maskiner, antal personer som gör jobbet etc.

Först tar underarbetet tid. Man ska se till att det finns en mineraljord med god förmåga att svälja vatten som man sedan lägger matjord på. Är jorden för hårt packad kan man behöva luckra upp den till 30-40 cm djup först. Att så själva fröna går fort, men sedan tar det en månad innan gräset har vuxit 6-8 cm och du kan klippa första gången och börja gå på den. Läs mer: Underarbetet avgörande för en bra gräsmatta

Så gräs
Medlemmen Tavelram sådde gräsmatta själv. Foto: Tavelram

Hur lång tid tar det att rulla ut en gräsmatta?

Det går snabbare att etablera en gräsmatta på rulle än att så en, även om underarbetet är detsamma. När du har rullat ut gräset kan du börja gå på det efter ett par veckor.

Hur lång tid att plantera och etablera en häck?

–  Först är det en fråga om huruvida man handgräver eller har tillgång till en maskin. Sedan tar det olika tid att gräva i olika typer av mark. Små häckplantor går enormt mycket fortare att plantera än stora storlekar som man kanske måste vara två personer för att ens orka lyfta. Sedan växer olika häckar olika fort. Men ska man ge en fingervisning om hur lång tid det kan tänkas ta att plantera en häck så säger jag 1,5-2 timmar per löpmeter häck, inklusive förberedelser. När du är klar måste du utöver det etableringsvattna för att plantorna ska ta sig, säger Cajsa.

Rabatt och trappa
Rabatt och trappa som Cajsa och Per har gjort. Foto: Cajsa Lundin

Hur lång tid tar det att plantera en rabatt med blommor?

– Det varierar mycket beroende på innehåll i rabatten. Men ihopvuxen ska den vara år 3, med angivna c/c-avstånd på perenner och buskar. Om det t ex är en gräsmatta idag där vi ska plantera en 10 kvm rabatt så brukar vi räkna med att det tar 1,5 timma per kvadratmeter, exklusive beställning, transporter av jord och växter, säger Cajsa.

Hur lång tid tar det att lägga sten i trädgården?

– En 1 m bred, 10 meter lång gång som ska beläggas med regelbunden betongsten, där underlaget är gräsmatta, och åtkomsten för maskiner inte ställer till det skulle jag uppskatta tar 30 arbetstimmar till exempel, säger Per Lundin.

Ludvig byggde trästaket
Ludvig byggde ett trästaket på sommarlovet. Foto: Marlén Eskilsson

Hur lång tid tar det att bygga ett staket?

Ett staket kan du dels köpa prefabricerat och det kan du få upp över en dag om det inte är allt för lång sträcka det ska täcka. Bygger du det själv bit för bit, så måste du köpa hem virke, måla det, gjuta plintar och spika upp det. Staketet på bilden tog ungefär fyra veckor för en oerfaren person att bygga. Läs mer Nytt trästaket sommarens projekt

Tid att bygga ett trädäck?

– Ca 2-3 timmar/kvm brukar jag räkna med om det inte är höjdskillnader och konstiga kap och vinklar, säger Per Lundin.