Tomt

Jag och min robotgräsklippare

Hur är det egentligen att äga en robotgräsklippare? Och hur fungerar maskinen? Vi träffade Johan Broström som hunnit bli lite av en expert på ämnet.

Johan Broströms robotgräsklippare.

Johan Broströms robotgräsklippare. Foto: Johan Broström

Gräsklippningen var alltid ett extra jobbigt moment för Johan Broström, trots att hans gräsmatta i Ängelholm är relativt normalstor med sina 800 kvadratmeter. Johan är nämligen allergisk mot gräs. Men för två år sedan hittade han den perfekta lösningen på problemet: en robotgräsklippare.

–  Jag köpte den dels för att spara tid på gräsklippningen och dels för att jag är väldigt allergisk mot gräs. Jag kände att det skulle vara skönt att slippa springa runt och klippa, säger Johan Broström.

Johan Broström, ägare av robotgräsklippare

Johan Broström

Robotgräsklipparen som Johan har idag är egentligen är den något överdimensionerad sett till hans trädgård; den kan hantera hela 3 500 kvadratmeter vilket innebär att Johans gräsplättar på 800 kvadratmeter känns små i jämförelse. Men Johan säger att det finns en anledning till att han valde en så kraftig maskin.

– Min maskin är inte igång och klipper särskilt många timmar per dygn. Skulle jag däremot valt en maskin med sämre klippkapacitet så skulle den behöva gå oftare, i värsta fall dygnet runt. Nu kan jag vara ute under helgen till exempel utan att den behöver klippa gräset då.

– Kapaciteten per timme är också viktig att titta på, min klipper ungefär 300 kvadratmeter i timmen, då behöver den varken vara ute ofta eller länge i stöten.

Han valde också en lite kraftigare maskin för att få en ordentlig kniv.

– Det är en fyrtandad, riktig kniv som är både vänd- och slipbar.

Gräsmatta

Johans gräsmatta mår prima av den regelbundna klippningen. Foto: Johan Broström

Förutom den rejäla kniven så har Johans maskin utrustats med slänt- och stödhjul för att hindra maskinen från att tippa över eller slira när den klipper hans lutande gräsmatta. Maskinen har även en gps-spårare som Johan köpt till för att kunna spåra roboten om den skulle bli stulen.

– Skulle den försvinna kan jag ringa till den och få koordinaterna. Det ihop med den pinkod och det larm som han är utrustad med gör att jag har full koll. Jag har dessutom bytt kåpan på honom mot en svart, som ser ut som kolfiber, och byggt ett miniatyrhus till honom som ser ut som det jag bor i, säger han och skrattar.

Som du hör är Johan mycket nöjd med sitt infall att köpa robotgräsklippare och när den nya maskinen nu gått en säsong finns det fortfarande inga tveksamheter.

Så fungerar det att ha robotgräsklippare
– Grundinstallationen är enkel. Vill man göra det väldigt enkelt för sig och mer eller mindre bara lägga en slinga runt trädgården går en installation fort. Väljer man att göra en mer avancerad installation med olika avgränsningar, funktioner som trianglar för snabb återgång till laddningsstation, öar med mera, tar det lite mera tid, men det är fortfarande inget svårt, säger Johan. 

Han förklarar att det finns ett antal olika metoder för att markera gräsmattans kanter med kabel. Antingen lägger du helt enkelt kabeln runt gräsmattan och fäster den med plastspik eller så gör du ett spår med till exempel en kantskärarspade och lägger kabeln i spåret på cirka 2 centimeters djup. Varken plastspik, kabel eller eventuella spår syns efter ett antal veckor. 

På det här sättet skapar du markeringar för de områden som gräsklipparen ska röra sig inom. Du kan även dra slinga från ett område till ett annat för att få den att åka mellan olika gräsmattor på tomten. Johan förklarar hur det fungerar hemma hos honom:

- Jag har tre olika ytor. Jag har programmerat den via en display på baksidan, att den ska ta en yta per klippass. På eftermiddagen har jag kanske talat om för den att den ska klippa gräsmattan vid garaget, då följer den kabeln 25 meter och kommer in vid garaget. När han är färdig med den följer han kabeln tillbaka till laddningsstation. Dagen därpå åker han kanske 75 meter längs spåret runt huset till framsidans gräsmatta och klipper där 1,5 timme.

När programmeringen är genomförd kan maskinen arbeta ostört.

Johan har byggt ett litet hus till sin robotgräsklippare

Johan har byggt ett litet hus till sin robotgräsklippare. Foto: Johan Broström

Johan låter sin maskin gå ute oavsett väderlek, då den tål både regn och rusk. Underhållet i sig sköter han med hjälp av tryckluft från en kompressor. Han blåser rent maskinen cirka en gång i månaden, mest för att den ska se trevlig ut.

Säkerheten först
När det kommer till säkerhet finns det två aspekter: maskinens säkerhet och hushållets säkerhet. Johans maskin klarar både väder och vind och har ställbar känslighet på den inbyggda regnsensorn. Dessutom låter han den inte klippa för nära husväggar och andra objekt som kan repa skalet.

– Är det skrovliga ytor kan den ju bli lite skavd när den kör upp och vänder mot objektet. Men man kan göra en ö runt det genom att dra slinga från ytterkant, in och runt objektet och sedan ut till ytterkant i samma spår igen. Där tråden ligger dubbelt försvinner den för roboten. Då går den fritt över. Det kallas för het ring.

När det kommer till hushållets säkerhet är det framför allt husdjur och barn som kommer i åtanke. Johan har inga egna djur hemma, men nämner ändå att du förmodligen inte bör låta dina husdjur springa runt omkring robotgräsklipparen.

– Det sitter knivskydd på den, men det täcker såklart inte undersidan. Normalt sett står man upp och då vänder den mot foten, men har du otur kan den köra över och skada dig. Rekommendationen är att inte ha den igång när man har djur ute.

Diskutera robotgräsklippare i Byggahus forum