Trädgård

Gjuta "antik" pelare i betong

Gjuta "antik" pelare i betong

Betong är ett lämpligt material att skapa kreationer i så här under försommaren när du är ute och grejar i trädgården. I den här guiden visar vi hur du kan skapa en antik pelare som du exempelvis kan ha en kruka på.

Betong är ett roligt material för dig som gillar att pula i trädgården. Med finbetong och vatten kan du skapa mindre kreationer att smycka trädgården med, med grovbetong och vatten kan du skapa allt från rejäla grindstolpar till det vi ska göra idag, en antik pelare - som egentligen är ungefär samma sak som grindstolpen men den saknar gångjärn och kan vara tunnare i konstruktionen utan att det påverkar resultatet.

Hur du vill utforma din antika pelare avgör du själv. Vi kommer i den här guiden att skapa en enkel pelarform som en korttjock cylinder, samt placera en något större platta ovanför denna där krukan senare ska stå. Vi kommer även tipsa om hur du kan göra för att smycka pelaren med små kreationer i finbetong. Totalt kostade detta projekt cirka 500 kronor med allt material inklusive en balja att blanda i inräknad.

Men du behöver inte göra en exakt likadan, du bör snarare se guiden som en grund du kan bygga vidare på. Du kan till exempel addera en vacker fot till pelaren, en fräckare och mer snirklig topp med mera. Du kan helt enkelt göra den betydligt mer avancerad än den vi skapar i den här guiden, det är bara din fantasi som sätter gränserna.

Korrugerad plast

Tänk till exempel på att alla förändringar i din form kommer att synas på din färdiga kreation. Är det en utbuktning i röret kommer det att bukta ut på pelaren. Således kan du använda dig av andra material som du klär rörets insida med för att skapa mönster på pelaren. Ett tips vi såg i forumet är att du kan köpa ett lite större gjutrör och stoppa korrugerad plast i. När cementen sedan stelnar i röret kommer pelaren formas efter plasten och få ett häftigt, randigt mönster.

Du kan även skapa egna formar för att få en mer avancerad och vacker topp på pelaren. Ett tips som vi hör från många är att du kan stryka på rapsolja blandad med vatten på insidan av formen för att få betongen att släppa enklare när den torkat.

Ett annat tips är att i slutändan måla pelaren med betongfärg. En antikvit ton är till exempel vackert.

Nedan följer som sagt en guide över hur du skapar en mycket enkel antik pelare för att du ska förstå grundkonceptet. Men kom gärna på egna idéer för att göra din pelare unik.

Det här behöver du

Pelaren:
Grovbetong
Gjutrör (papprör avsedda för gjutning)
Armeringsjärn
Armeringsnät
Vatten
Form till plattan på toppen (om du vill ha en sådan)

Smycka pelaren:
Armeringsjärn
Former (du kan skapa egna eller köpa till exempel plastformar för sandlåda i en leksaksbutik)
Finbetong
Vatten

Armering

Så gör du

1. Börja med att gräva ett hål, gärna till frostfritt djup om du vill vara säker på att pelaren inte rör på sig i framtiden. Hålet ska vara bredare än det rör du valt men i övrigt behöver du inte gräva brett, det viktiga är att det är djupt. Cirka 60 centimeter är ett bra grävdjup.

2. När hålet är grävt stoppar du i armeringsnät och armeringsjärn, samt fyller upp gropen med cement. Dina armeringsjärn ska vara så pass långa att de sträcker sig från botten av gropen upp till den höjd som pelaren ska nå.

Gällande betongen: Antingen kan du hälla i grovbetong direkt i gropen och fylla på med vatten pö om pö och blanda direkt i gropen, eller så kan du använda en balja. Det enklaste är om du har en borrvisp som du fäster på din borrmaskin och blandar med, men du kan även använda spaden. Är det en stor grop är det enklast om du använder cementblandare och fyller i gropen när cementen är blandad.

3. Fäst armeringsjärnen på lämpligt sätt så att de står rakt i gropen och inte kan välta, använd gärna vattenpass. Låt sedan konstruktionen brinna (stelna), det tar cirka två dagar.

4. Samma dag som du fyller upp gropen gjuter du även plattan som ska vara på toppen av pelaren. Vi tog en gammal färghink med lämplig diameter som form, tvättade ur den och fyllde upp till passande höjd. Därefter placerades korta armeringsjärn i, cirka 8-10 centimeter långa. De stacks ner i mitten av blandningen och jag fäste dem med tejp runt färghinkens kant så att de skulle stå rakt.

Gjuta grop

5. När det torkat är det dags att placera gjutröret över armeringsjärnen så att armeringen befinner sig någonstans i mitten av röret. Blanda därefter till lagom antal säckar grovbetong med vatten. Det brukar vara 20-kilossäckar, du kan läsa dig till hur mycket ditt gjutrör rymmer och då hur många säckar du behöver samt korrekt mängd vatten, vanligen cirka 2 liter vatten per 20 kilo grovbetong. Det ska bli som en gröt. Men läs på förpackningen samt kolla upp hur mycket ditt gjutrör rymmer. Fyll därefter upp röret med din blandning.

Ska du senare smycka din kreation med dekorationer i finbetong bör du även sticka in ett par armeringsjärn i gjutröret och in i blandningen så att de sticker ut ungefär 0,5-1 centimeter på utsidan, då har du något att fästa kreationerna i när du ska gjuta fast dem på din färdiga pelare.

Nu passar du också på att plocka ut din topplatta och vända den 180 grader så att armeringsjärnen sticker ner i blandningen i gjutröret, på så sätt gjuter du fast plattan på toppen. Se till att röret är lite överfullt så att plattan verkligen har något att fastna i och inte bara ligger löst på gjutrörskanten.

Låt pelarkonstruktionen brinna cirka två dagar.

5. Plocka av gjutröret från pelaren och blanda till finbetongen. Fyll dina dekorationsformar med finbetong och tryck dem mot pelaren där armeringsjärnen sticker ut. Fäst dem på lämpligt sätt så att de sitter kvar. Låt dem brinna cirka en dag beroende på deras storlek.

Pelare klar

6. Plocka loss dekorationsformarna och placera en kruka på toppen av pelaren. Voila, du har skapat en antik pelare i trädgården för under 1 000 kronor. Vill du kan du även måla den i någon fin färg eller låta en klätterväxt klättra upp runt cylinderformen.