Tester

Test såpa – bästa såpan + ett annat medel för att tvätta altan

Vilken är bästa såpan för att tvätta altanen? Vi har testat att tvätta trall med fyra populära typer av såpa och jämfört med “mirakelmedlet” ättika blandat med diskmedel och vatten.

Vi testade fyra olika såpor för trall och jämförde med ättika plus diskmedel, för att se vilken som rengör trädäcket snabbast och bäst.

Vi testade fyra olika såpor för trall och jämförde med ättika plus diskmedel, för att se vilken som rengör trädäcket snabbast och bäst. Foto: Ulrika M.M

Det är vår och hög tid att tvätta altanen om du inte redan har gjort det. Att tvätta med såpa är ett både populärt och miljövänligt alternativ. Och när det diskuteras i vårt forum om det är värt att köpa en dyrare trallsåpa eller inte går åsikterna isär. Vissa är nöjda med vanlig grönsåpa, andra brukar använda linoljesåpa eller brunsåpa, och ytterligare någon tycker det funkar bäst med ättika och diskmedel. Vi bestämde oss för att testa de olika såporna plus kombinationen ättika och diskmedel för att se om någon såpa eller medel utmärker sig.

Så utförde vi testet

Testet utfördes på ett trädäck av tryckimpregnerad trall lagd 2018, som endast har rengjorts ordentligt någon enstaka gång med ättika, diskmedel och vatten. Vid tidpunkten för testet var det grönt av alger och i stort behov av rengöring.

såpa test före
Testområdet före trallen var tvättad.

Vi testade att rengöra 2 plankor x 1 meter med ungefär lika smutsig trall med varje produkt för att se:

  • hur lång tid det tog att få trallen ren (grundrengöring) med var och en av såporna
  • om vi kunde se någon skillnad i resultat

Vi har också utvärderat produkternas pris och vilken användarupplevelse de ger.

Vi har inte utvärderat om det finns någon långtidseffekt av rengöringen, såsom om någon såpa har mer oljande effekt eller om den skulle förhindra att ny smuts lägger sig eller liknande.

Grönsåpa Grumme

såpa test grumme före efter
Tvätt av trall med Grumme Grönsåpa, före och efter. Foto: Ulrika M.M

För- och nackdelar

+ Snabb
+ Billig
+ Lättillgänglig, finns i mataffären

- Tillsatt parfym, dåligt för doftöverkänsliga

Betyg: 4,5 av 5

Om: Grumme grönsåpa innehåller tallolja, pottaska (kaliumkarbonat), salt (natriumsulfat), parfym och färgämne. Svanenmärkt.
pH-värde: 10,5
Pris: 186 kr för 5 liter (37,20 kr/l)
Pris per tvätt: 3,72 kr
Tid: 3:46 min

Resultat: Det tog 3 minuter och 46 sekunder att rengöra testområdet med Grumme Grönsåpa. Resultatet blev bra, likvärdigt med övriga såpor. 

Övrigt: Den tillsatta parfymen i Grumme grönsåpa ger vår doftöverkänsliga testare obehag.

Gysingesåpa

test såpa gysinge före efter
Tvätt av trall med Gysingesåpa, före och efter. Foto: Ulrika M.M

För- och nackdelar

+ Lätt att dosera
+ God doft

- Säljs inte på alla ställen

Betyg: 4 av 5

Om: Gysingesåpa är en linoljesåpa som innehåller 20-30% förtvålad linfröolja, parfym och vatten. Svanenmärkt. Först påför man såpavattnet, sedan ska det verka i 30 minuter innan man borstar rent. Då trallen var väldigt smutsig använde vi 5 dl såpa till 10 l vatten.
pH-värde: Ca 11
Pris: 550 kr för 5 liter, 110 kr/l
Dosering: 10 l vatten med 3-5 dl såpa beroende på hur smutsigt.
Pris per tvätt: 5,50 - 55 kr beroende på dosering
Tid: 4:05

Resultat: Gysingesåpa var lätt att dosera och arbeta med. Doftar gott. Det tog 4:05 minuter att rengöra testområdet med bra resultat.

Övrigt: Linoljesåpan kan användas för löpande rengöring vid lätt smutsat trädäck, då är doseringen 0,5 dl till 10 l vatten. Vid såpskurning, som är en smutsavvisande behandling, används 5 dl till 10 l vatten. Då vi hade ett väldigt smutsigt trädäck använde vi 5 dl såpa.

Brunsåpa även kallad kristallsåpa

sapa test brunsåpa före efter
Tvätt av trall med Bollerup Jensen Krystalsaebe orignial, före och efter. Foto: Ulrika M.M

För- och nackdelar

+ Löser upp smutsen bra
+ Billig
+ God naturdoft

- Lite kladdigare att blanda ihop pga fast konsistens
- Säljs inte på alla ställen

Betyg: 4,5 av 5

Om: Brunsåpa har en geléaktig konsistens och tillverkas av vegetabiliska oljor. Den innehåller <30% såpa, vatten, kaliumkarbonat, kaliumhydroxid, kaliumsilikat och natriumhydroxid. Dess pH-värde på 13 - högre än övriga såpor - gör att den löser den även torkad färg. Du köper den i fast form och blandar 25 g med 5 liter vatten, och då får den pH 11 som övriga. Vid grov smuts kan du öka mängden såpa i vattnet. Svanenmärkt.
pH-värde: 13/11
Pris: ca 60 kr/0,5 kg
Pris per tvätt: 6 kr
Tid: 3:40

Resultat: Det tog bara 3 minuter och 40 sekunder att rengöra vår trall med brunsåpa. Testaren upplevde att man behövde ta i mindre med brunsåpa, smutsen lossnade lite lättare än med övriga såpor. Å andra sidan hade den fått verka 30 minuter innan vi borstade av såpan.

Västerbottensåpa

sapa test västerbotten före efter
Tvätt av trall med Västerbottensåpa, före och efter. Foto: Ulrika M.M

För- och nackdelar

+ Fungerade att tvätta med, tog bara något längre tid än med övriga

- Tre gånger så dyr som vanlig grönsåpa
- Stark doft som gav doftöverkänslig testare obehag
- Säljs inte på alla ställen

Betyg: 3,5 av 5

Om: Västerbottensåpa innehåller återvunnen, renad och förtvålad vegetabilisk matolja och vatten.
pH-värde: Ingen uppgift
Pris: 399 kr för 2,5 liter, 159,60 kr/l
Pris per tvätt: 14,40 kr
Tid: 4:15

Resultat: Bra resultat men tog något längre tid än övriga, god men stark doft.

Övrigt: Vi blandade 6 msk Västerbottensåpa i 10 liter varmt vatten pga rejält smutsig trall. Den tillsatta parfymen ger vår doftöverkänsliga testare obehag.

“Mirakelmedlet” – ättika, diskmedel och vatten

såpa test mirakelmedel före efter
Tvätt av trall med mirakelmedlet, före och efter tvätt. Foto: Ulrika M.M

För- och nackdelar

+ Snabbast
+ Enklast
+ Lättillgängligt, säljs i mataffären

- Dyrast
- Doften är inte jätteangenäm (dock inte skadlig)

Betyg: 4 av 5

Om: Mirakelmedlet från Ekotipset säljs av Claes Ohlson och är en blandning av vatten, diskmedel och ättika. Vi blandade dock till det själva.
Pris: Ättikssprit cirka 40 kr/l + diskmedel cirka 60 kr/l
Pris per tvätt: 161,6 kr
Tid: 3:20 skrubbning (låt verka 30 min först)
Dosering: 4 liter ättiksprit, 6 liter vatten och 6 tsk diskmedel.

Resultat: Testaren upplevde att mirakelmedlet var lite effektivare än såporna för det algiga trädäcket, den mesta smutsen försvann bara genom att skölja med en vattenslang efteråt. Det fick dock ligga och verka 30 min före sköljning. Det är ett effektivt men jämförelsevis dyrt rengöringsmedel för trädäck.

Resultat och sammanfattning

Vårt test visade att samtliga testade såpor och medel - som alla är miljövänliga - fungerar bra att tvätta trall med. Testresultaten var så lika att vi inte vill utse en testvinnare. Var och en kan låta personliga preferenser och vad man är van vid gå först, utan att behöva känna att man inte har valt den bästa metoden.

test såpa testområde efter
Såhär såg det tvättade testområdet ut innan det hunnit torka. Foto: Ulrika M.M

Visst, smutsen löstes upp något lättare med blandningen av ättika och diskmedel samt med brunsåpan som är den mest basiska och därmed kraftfulla. På vår lilla testyta med två plankor à en meter skilde det nästan en minut i tid mellan den snabbaste metoden som var ättika+diskmedel (3 min 20 sek) och den långsammaste som var Västerbottensåpa (4 min 15 sek). När man ska tvätta ett riktigt stort trädäck borde tidsvinsten bli betydlig.

test såpa testområde efter
Det tvättade testområdet torrt. Foto: Ulrika M.M

De två snabbaste metoderna - ättika+diskmedel och brunsåpa - har dock det gemensamt att de enligt instruktionen ska ligga och vänta 30 minuter efter behandlingen innan man tvättar bort det. Detta verkar alltså vara ett vinnande koncept. Och det kan vara att rekommendera att passa på att tvätta trallen när det har regnat och den redan är fuktig, för då lossnar smutsen lättare.

Om vi ser till priset så är vanlig grönsåpa klart billigast, tätt följd av brunsåpa. Har du bara ett litet trädäck så är det ändå inga jättesummor det handlar om, 162 kr för en omgång ättika och diskmedel som var det dyraste alternativet.

test såpa testområde efter sol
Foto: Ulrika M.M

När vi jämför såporna med ättika + diskmedel så har vi inte tagit hänsyn till såpans fetthalt och eventuellt smutsavvisande effekt. Ättika+diskmedel kan vi i alla fall rekommendera att använda för den som ska olja in altanen efteråt, om man inte tycker att kostnaden är för stor.

Det kanske är en lättnad för alla altantvättare där ute att det fungerar riktigt bra att tvätta altanen med ättika och diskmedel eller vanlig grönsåpa, produkter som man ofta har hemma eller är lätta att få tag på i butiken på hörnet.

Tabellöversikt

Produkt Bollerup Jensen Krystalsaebe Västerbotten­såpa Grumme Grönsåpa Gysinge Linolje­såpa Ättika + diskmedel
Pris 60 kr/0,5 kg 160 kr/l 37,20 kr/l 110 kr/l 39,90kr/liter + 34,50kr/520 ml
Pris per tvätt* 6kr 14,40kr 3,72kr 5,50-55 kr** 161,60kr
Tid rengöring 3:40 (+30 min väntetid) 4:15 3:46 4:05 3:20 (+30 min väntetid)
Dosering 50 g/10 l vatten 6 msk/10 l vatten 1 dl/10 l vatten 0,5-5 dl/10 l kallt vatten 4 l ättika+6 l vattnen+6 tsk diskmedel
Hantering Ganska enkel Enkel Enkel Enkel Lättast
Doft Svag "naturdoft" God enträdoft God men tung God doft Inte så god
Lättillgängligt     Finns i mataffären   Finns i mataffären
Betyg 1-5          
Resultat 4 4 4 4 5
Prisvärdhet 5 3 5 4 4
Totalt 4,5 3,5 4,5 4 4,5

*Till 10 liter vatten
**Olika dosering beroende på smutsmängd

Vad är såpa?

Såpa är ett rengöringsmedel med halvfast konsistens som består av vattenhaltiga kaliumsalter från olika fettsyror*. Enklare uttryckt är det en blandning av vegetabiliska oljor och lut uppfunnen för nästan 5000 år sedan, fast då i begynnelsen var det en blandning av fett och aska.
*Källa: Nationalencyklopedin

Hur tillverkas såpa?

Man framställer såpa genom att förtvåla, dvs koka, olika vegetabiliska oljor med kaliumlut. Den vanligaste råvaran är idag tallolja, som både grön- och gulsåpa tillverkas av. Från början framställdes grönsåpa med hampafröolja, men när hampa blev förbjuden att odla 1965 på grund av att den innehåller narkotiska substanser, gick man över till att tillverka även grönsåpa av tallolja och färga den grön. Utöver tallolja kan såpa tillverkas av t ex linolja eller återvunnen vegetabilisk matolja.