Altan

Tvätta altan och trädäck på rätt sätt

Medlemmen Peter2400 har ett trädäck från 2004, som han rengjorde med trallrengöring.

Medlemmen Peter2400 har ett trädäck från 2004, som han rengjorde med trallrengöring. Foto: Peter2400

Har du en altan eller trädäck hemma? Johan Fröbel, expert på trä, förklarar hur du går tillväga för att vårda trädäcket på bästa vis.

Äger du en altan eller ett trädäck så behöver du tvätta det med jämna mellanrum, dels av estetiska skäl, dels för att det inte ska samlas smuts som binder fukt och ökar risken för mikrobiell påväxt. Beroende på vilket träslag du valt och hur du har ytbehandlat trallen finns det lite olika rekommendationer. I grunden gäller dock ungefär samma rutin.

Johan Fröbel
Johan Fröbel

- Även om exempelvis hardwood har högre densitet än grön tryckimpregnerad trall är tillvägagångssättet för att tvätta dem detsamma. Enda gången du gör lite annorlunda är egentligen om trallen är målad, säger Johan Fröbel, teknisk chef hos Svenskt Trä.

Tvätta trädäck som inte är målat

Följande är tvättprocessen för obehandlad trall, oljebehandlad trall, tryckimpregnerad trall, hardwood och lärk - i princip alla trädäck som inte är målade.

1a. Vid normal smutsmängd: Använd terrassborste och skura med vanlig grön såpa och vatten på trallen.
1b. Ingrodd smuts: Ibland räcker det inte med vanlig grön såpa, då kan du behöva gå på med ett altantvättmedel. Sådant medel säljs i byggvaruhus och på nätet. Tillvägagångssättet är dock detsamma som för grön såpa.
1c. Hårt ansatt altan: Om trädäcket är mycket hårt ansatt finns det riktigt kraftiga tvättmedel du kan använda, så kallad krafttvätt. Men detta bör endast användas i mycket svåra fall.
2. När du har skurat klart altanen sköljer du av den med vatten.
3. Låt torka till en fuktkvot på 16 procent innan du påbörjar eventuell inoljning.

Tvätta trädäck med målad trall

Nedan följer lytprocessen för målad trall.

1a. Vid normal smutsmängd: Använd skurborste och skura med fasadtvätt och vatten på trallen.

1b. Vid ingrodd smuts: Om trädäcket är mycket smutsigt räcker det kanske inte med fasadtvätt, då finns det målartvätt som är lite tuffare. Det sliter dock mer på ytan. Använd den målartvätt som rekommenderas av färgtillverkaren.

2. Skölj av altanen med vatten.

3. Låt torka till en fuktkvot på 16 procent innan du påbörjar eventuellt förbättringsarbete av färgen.

Gammalt trädäck
Tvätt av gammalt trädäck pågår. Foto: Peter2400

Högtryckstvätt eller ej?

Vill du i största möjliga mån undvika skador på altanen bör du använda vanlig terrassborste - inte högtryckstvätt. Högtryckstvätten behöver inte nödvändigtvis utgöra en fara för trallen, men det räcker att du går på lite för hårt så får du slitage på ytan.

Vet du med dig att du har god kontroll över högtryckstvätten och vågar ta risken så sätt gärna på en altantvättborste. 

- Vårveden är mjukare än sommarveden och då kan det bli så att man tvättar bort lite av ytan, så den blir lite ojämn på grund av att materialet slits bort. Så var försiktig, säger Johan Fröbel.

Trädäck tvättat
När Peter 2400 hade tvättat så oljade han in med pigmenterad olja. Snyggt! Foto: Peter2400

Förbättra olja, lasyr och färg

När du har tvättat altanen och den har torkat till en fuktkvot på 16 procent kan det vara en god idé att se över ytbehandlingen. Har du en oljad trall, eller en trall målad med täcklasyr, är det bara att olja/lasera den på nytt. Har du en trall målad med täckfärg bör du först gå över den och se om du behöver skrapa vissa partier. Tillvägagångssättet är då detsamma som när du ska måla om en fasad: skrapa, rengör, måla.

- Vissa rekommenderar även att man ska slipa altanen innan man oljar eller laserar den på nytt, men det är i de allra flesta fall onödigt. Enda gången du ska slipa är om ytan blivit flisig. Var dock mycket försiktig för risken är att du slipar bort skyddet i det impregnerade virket. Det vanligaste är att man inte behöver slipa innan man oljar på nytt, säger Johan Fröbel.

Tänk också på att tryckimpregnerad trall inte ska behandlas om ytfuktkvoten överstiger 16 procent.