Bygga nytt hus, Husdrömmar

Sparsam besiktningsman renoverar lanthandel i Husdrömmar

Negin som är byggnadsingenjör köper en nergången gammal lanthandel utanför Skurup som hon tänker renovera själv med begränsad budget. När hösten kommer med kyla och regn är varken taket eller nya värmepumpen på plats.

Sparsam besiktningsman renoverar lanthandel i Husdrömmar

Foto: SVT

Det åttonde avsnittet av Husdrömmar 2024 handlar om besiktningsmannen, KA:n och byggledaren Negin Entezarjou, 29 år. När den gamla lanthandeln utanför Skurup i Skåne skulle säljas var hon den enda på visningen. Huset var i dåligt skick, elkablar hängde överallt och rören var en katastrof, ändå bestämde hon sig för att köpa den och renovera. Inte ens när förhållandet hon var i vid husköpet tog slut ändrade hon sig. Som person är Negin sparsam, arbetsam, modig och en obotlig optimist. Det avspeglar sig i hur hon tar sig an bygget.

Fakta om huset

Inköpspris: 2,3 miljoner kr
Byggår: Okänt
Plats: Raby, Skurup
Storlek: Okänt, men kök+hall+vardagsrum=114kvm
Budget renovering: 900 000 kr

Så planerar hon att renovera huset

Negins budget är 900 000 kr. För de pengarna ska hon anlita hantverkare för att byta ut plåttaket, putsa fasaden och isolera. Dessutom ska hon byta värmepump för 150 000 kr. Själv ska hon renovera köket, hallen och vardagsrummet.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 8 raka rör i raby
Foto: SVT

Hennes invändiga renovering inbegriper att knacka ner puts på väggarna och lägga ny, plocka ut all inredning och riva upp golvet, allt ska läggas nytt.

Köket ska hon återanvända och bygga om till ett nytt modernt utan överskåp. Hon tänker bygga ett skafferi vid ett fönster ut mot trädgården.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 8 raka rör i raby
Foto: SVT

Vardagsrummet ska bli öppet upp i nock. Hon letar efter pardörrar att sätta mellan kök och vardagsrum.

Gert och Anne ändrar hennes planer

När Gert Wingårdh och Anne Lundberg kommer till huset första gången någon gång på sommaren 2023, föreslår de att Negin ändrar sina planer något.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 8 raka rör i raby
Så här såg lanthandeln ut en gång i tiden. Foto: SVT

Skafferiet borde inte vara framför ett fönster. Köket borde sluta vid fönstret och skafferiet flyttas. Negin tycker det är en bra idé.

Gert tycker dessutom att hon bör passa på att byta ut fönstren och sätta in ett par nya som blivit igensatta under åren, INNAN hon putsar fasaden.

– Knacka ner fasaden och göra ny utan att återställa fönstren som det var förr? Pengar i sjön, säger Gert.

Negin tänker om och bestämmer sig för att göra som Gert föreslår.

Det regnar in och blir kallt under renoveringens gång

Hon jobbar på duktigt med sin renovering, men kanske går hennes sparsamhet lite väl långt när det gäller att sätta in värmepumpen. När hon har rivit ner all isolering inomhus så är det stort behov av värme där inne.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 8 raka rör i raby negin bilar
Foto: SVT

Men hon vill avvakta och se hur det gamla värmesystemet (oklart vilket) fungerar innan hon köper den nya värmepumpen. Det hinner bli ruggigt kallt, bara 5 grader och fuktigt inne i huset, innan hon slår till och köper värmepumpen till sist efter påtryckningar från familjen.

För värme behövs verkligen inne när fukten ska torkas ur. Takläggarna verkar nämligen inte sköta sitt jobb och lägga klart det där taket, utan i oktober regnar det in och blöter ner hennes nylagda golvspånskivor. Dessutom har hon putsat väggarna inomhus - ännu mer fukt som behöver torkas ut.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 8 raka rör i raby negin jobbar
Foto: SVT

När systern kommer och hälsar på går strömmen hela tiden när de startar vattenkokaren. Elsystemet hade aldrig klarat byggfläktar, så det är en gåta hur de lyckas torka ut fukten till slut. De säger nämligen inte ett knyst om detta i programmet.

Programledarna avsynar resultatet

Det är också skralt med tidsangivelser i det här avsnittet, men man får förmoda att vi är inne i 2024 när Anne och Gert kommer till huset sista gången för att avsyna resultatet, ett halvår efter att de besökte det första gången.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 8 raka rör i raby framsida klar
Foto: SVT

Från gatan ser entrésidans fasad fin och putsad ut. Tre nya fönster sitter på plats, medan fyra stycken är tillfälligt igensatta. Taket ligger på plats, i alla fall på framsidan. Det skymtar en byggnadsställning på baksidan, och även presenningar vid taknocken. Hur långt de har kommit med tak och fasad på baksidan av huset får vi inte reda på.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 8 raka rör i raby hall
Foto: SVT

När de kommer in i huset är i alla fall den fina pampiga hallen klar med valv, högt i tak och röd- och vitrutigt golv som matchas med ljusa putsade väggar och rödmålade dörrar.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 8 raka rör i raby kök
Foto: SVT

Köket har hon lyckats bygga om till ett italienskt lantkök (Anne Lundbergs beskrivning), utan överskåp. Köksön är som ett fristående bord med en rejäl marmorskiva. På ena sidan är köket målat i en creme/vit färg, på den andra grön.

Den pampiga gasspisen lyckades hon köpa begagnad för bara 4000 kr. Anne säger att en sådan kostar minst 100 000 kr om du ska köpa den ny.

I vardagsrummet är en stor del av taket borta så att det är öppet upp i nock. Gert undrar om hon ska ta bort resterande del också, men hon tänker låta den vara kvar och ska sätta ett räcke där istället. Resten av övervåningen tänker hon i alla fall isolera med lösull.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 8 raka rör i raby vardagsrum
Foto: SVT

Gert lovordar resultatet, han tycker det är fantastiskt.

Negin tycker att det jobbigaste med alltihop har varit kylan hon fick utstå innan hon köpte värmepumpen.

Programledarna frågar hur det har gått med budget och hon säger att hon ligger 30 000 kr under till och med. Vi får dock inte reda på hur mycket hon har kvar innan hon blir klar med renoveringen. Det här var ett avsnitt som väcker lika många frågor som det ger svar.