Husdrömmar

Patinerad lanthandel i Abild får nytt liv med återbruk – Husdrömmar

Simon och Anders träffades för bara 10 månader sedan men har redan köpt ett gammalt hus tillsammans som de ska totalrenovera, på lagom avstånd mellan Skåne och Göteborg där de bor på varsitt håll.

Anders och Simon har köpt en lanthandel de ska renovera tillsammans.

Anders och Simon har köpt en lanthandel de ska renovera tillsammans. Foto: SVT

I det tionde och sista avsnittet av Husdrömmar 2024 renoverar Simon Olsson från Skåne och Anders Lagerström från Göteborg en gammal lanthandel i Abild tillsammans. Abild är en liten by nordost om Falkenberg i Halland, placerad ganska exakt mitt mellan deras båda boenden.

Bakgrund

Anders jobbar inom bilindustrin, medan Simon är kreatör och säljare på Ilva. Simon berättar att han har hunnit renovera några hus och lägenheter tidigare - det verkar vara en husflippare vi har att göra med.

Vi får se ett klipp från när Simon var med i Antikrundan när han var liten. Redan då hade han ett brinnande intresse för gamla saker. Den här renoveringen kommer att bli i just den andan – att återbruka och skapa nytt av gamla material och prylar.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 10
Foto: SVT

När vi kommer in i handlingen i mars 2023 har Anders och Simon träffats för 10 månader sedan och köpt den gamla lanthandeln inklusive allt bohag för fyra veckor sedan. Nu ska de få lära känna varandra bättre genom att renovera det som ska bli deras första gemensamma boende tillsammans. Fokus ska ligga på återbruk, kompletterat med återbrukade fynd.

Fakta om huset

Storlek inkl källare: 300 kvm
Inköpspris: 1,7 miljoner kr
Budget: 0-500 000 kr
Start: Februari 2023
Planerad inflyttning: Januari 2024

husdrömmar säsong 11 avsnitt 10
Lanthandeln före renovering. Foto: SVT

Så planerar de att renovera huset

På utsidan ska de måla det befintliga plåttaket och laga det där det behövs. Fasaden ska målas i ny kulör, kanske gul eller svart, de har inte riktigt bestämt.

husdrommar sasong 11 avsnitt 10
Foto: SVT

Planen är att en del av huset ska få känslan av kyrksal. De ska ta ner en mellanvägg där en köksö ska placeras i det stora öppna köket med matplats för många vänner.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 10
Foto: SVT

Vid matsalen ska det vara öppet upp i nock. En trappa ska leda upp till sovrummet på plan två, där de ska bygga vägg gjord av gamla fönster med utsikt över köket.

De har gjort en moodboard där vi ser italienska, kryddiga färger som känns både varma och välkomnande.

Husets historia

Från början var huset en gammal byskola, byggd någon gång i slutet av 1800-talet. I början av 1900-talet blev den utdömd på grund av dåligt skick. Det byggdes därför en ny byskola på orten och huset renoverades och förvandlades till lanthandel istället.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 10
Foto: SVT

Många i byn har en relation till byggnaden, t ex Marianne Pierzynski som jobbade extra i lanthandeln när hon var liten flicka. Hon visar var godiset brukade stå och Anders visar gamla godisaskar - Pimpim och Zoo - som ramlade ner när de rev innertaket. Hon berättar var kaffekvarnen brukade stå, den som de har hittat i källaren.

Skalar av alla lager, sparar och återbrukar

Huset har blivit renoverat flera gånger genom åren. Nu ska de skala bort alla lager och se vad de hittar. Vad de kan återanvända och vad de kan sälja.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 10
Foto: SVT

Vi får se när Anders går loss med sticksågen i innertaket och Simon plockar upp gammal kutterspån som varit isolering.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 10
Foto: SVT

Det gamla plåttaket lappar och lagar de och målar.

I Kungsbacka hämtar de ett stort kök de lyckas köpa begagnat för 20 000 kr, ett jättekvalitetskök i ek med vitvaror och allt. Det ska de sprutlackera för 18 000 kr och byta knoppar på.

De river ut ekparketten och hittar plankgolv under, bingo!

Gert hälsar på i halvtid

När Gert kommer på besök under renoveringen finns det några saker Simon och Anders inte är riktigt överens om.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 10
Foto: SVT

En fråga handlar om det nya innertaket där de gamla bjälkarna svävar under de nya. Ska de behålla det nya synligt och bara måla det, eller sätta gips framför så att bara de gamla bjälkarna syns?  Gert håller på Simons idé och tycker att vi har sett gipsade tak förut, men det här med att visa vad som finns under är en helt ny idé som skulle vara kul om de genomförde.

Sedan hittar de en vacker timmervägg när de river, som de egentligen hade tänkt ta bort för att ge plats åt en kökö. Simon och Gert tycker den ska behållas, medan Anders vill gå vidare med köksö-planen som planerat. Vi får väl se vart det slutar.

Nästa fråga handlar om köksgolvet som nu är naturella träplankor. Ska de få vara så eller ska de målas orange som Anders vill? Gert håller på Anders och tycker det vore kul med ett orange golv.

I januari 2024 när de egentligen skulle vara klara håller de på att sätta i köket och bygga ett skåp av gamla fönsterbågar.

Resultat: Den patinerade pärlan glänser på nytt

En månad senare, i februari kommer Gert och Anne till Abild för att se hur renoveringen har gått.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 10
Foto: SVT

Vardagsrummet har fått grönt tak, gröna tapeter och höga, grönmålade socklar. Gert tycker det är vackert med det perfekta mot det imperfekta, och syftar på det grönmålade taket som ligger under de maskätna gamla takbjälkarna.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 10
Foto: Lukas Backland /SVT

Den öppna spisen är renoverad och ombyggd. De har tagit bort den vita plåten och spissvärtat så att den ser ut som ny.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 10
Foto: SVT

Timmerväggen försvann trots allt, och köksön står där de hade tänkt ha den enligt ursprungsplanen.

Kvalitetsköket som de köpte för 20 000 kr och sprutlackerade för 18 000 kr står nu på plats, gulmålat och fint. Totalt har köket nu kostat 47 000 kr.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 10
Foto: SVT

Matsalsstolarna kommer från en skola och kostade 40 kr.

Där den gamla butiken var har de nu skapat en sitthörna. Det känns varmt. Huset har inte bara en kamin, det finns bergvärme också sedan tidigare.

De har tilläggsisolerat hela huset samt alla tak. De är inte 100% klara, bland annat saknas en trappa upp till sovrummet, men hittills har de spenderat 380 000 kr.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 10
Foto: SVT

Köket är det som har kostat mest hittills, men de har också lagt pengar på tak, fasad, nya fönster och dörrar, isolering och alla ytskikt. Byggmaterial har kostat 100-150 000 kr. Golvlister och golvsocklar köpte de för 25 000 kr, vilket de tycker var dyrt.

Till sommaren ska de gå vidare med renovera ett extrahus som finns på tomten. Under denna renoverings gång har de passat på att köpa ett nytt hus i Klippan som de också håller på att renovera. Och Simons hus i Skåne har han sålt.