Robot­gräsklippare

Lägga begränsningskabel till robotgräsklipparen - test 4 metoder

Du kan använda dig av olika metoder för att lägga begränsningskabeln till robotgräsklipparen. Vi har testat fyra av dem och utsett den bästa.

Att gräva ner begränsningskabeln till vår robotgräsklippare istället för att bara fästa den med märlor, var ett mycket bra beslut.

Efter att ha testat fyra olika metoder har jag kommit fram till att man får bäst resultat genom att göra det ordentligt och noggrant med en kantskärare. Här förklarar jag varför.

Jag gräver ner begränsningskabel
Jag testar fyra olika sätt att gräva ner begränsningskabeln.

När jag lade ut begränsningskabeln till vår robotgräsklippare för första gången följde jag instruktionerna och fäste begränsningskabeln ovanpå gräsmattan med hjälp av märlor.

Begränsningskabel ovanpå gräs
Förut låg vår begränsningskabel ovanpå gräsmattan.

Kabeln har nu legat ovanpå gräsmattan i två år och varit i vägen för mig varje gång jag ska kratta löv och fallfrukt. Dessutom har robotgräsklipparen fastnat i kabeln ett flertal gånger.

Jag bestämde mig därför för att gräva ner den 300 meter långa begränsningskabeln några centimeter ner i gräsmattan och göra mig av med problemet en gång för alla.

1. Skära i gräsmattan med morakniv

Skära i gräsmattan med morakniv
Att skära en skåra med morakniv var väldigt tidskrävande.

Min första tanke var att skära en skåra i gräsmattan med en morakniv, och gräva ner den på det sättet. Det visade sig vara väldigt ineffektivt. Det blev snabbt jobbigt att göra allt arbete ståendes på knäna. Detta kan jag alltså inte rekommendera att du gör.

2. Rulla ut kabel med kabelläggare

Jag testade en kabelläggare från Clas Ohlson
Jag testade en kabelläggare från Clas Ohlson.

Därefter googlade jag lite och hittade en kabelläggare på Clas Ohlson för 499 kr. Tanken med det verktyget är att ett vasst hjul ska skära in och rulla ner begränsningskabeln i gräsmattan. Precis som många andra har vi en hård och gammal gräsmatta med många rötter, vilket gjorde det omöjligt för den att ta sig genom gräset.

Jag testade att luckra upp jorden med en högtryckstvätt.
Man kan luckra upp jorden med en högtryckstvätt.

Jag fick sedan tipset att kombinera kabelläggaren med en högtryckstvätt för att göra det lättare för den att skära och testade det.

Att lägga ut kabeln efter att jorden blivit till lera var helt klart lättare, men att högtryckstvätta gräsmattan var både tidskrävande och kladdigt. Jag kan därför inte rekommendera den här metoden heller.

3. Gräva skåra med kantskärare

Gräva skåra med en kantskärare
Jag fick mycket bra resultat när jag grävde skåran med en kantskärare.

Sedan följde jag medlemmen gonks råd i forumet här på Byggahus.se och provade gräva med en kantskärare.

Fördelen med den här metoden är att man kommer ner djupt och kan öppna en ganska bred skåra i gräsmattan. Det gör att det är lättare att lägga ner begränsningskabeln och att sätta märlor nere i skåran, för att försäkra sig om att den inte kryper upp igen.

4. Hyra kabelläggare

Efter att ha testat de här metoderna för att gräva ner begränsningskabeln så undrar man ju även hur de står sig mot hur proffsen gör, att använda en stor kabelläggare med borr. Sagt och gjort.

Jag hyrde en sådan för att testa och se om det kan löna sig att hyra en proffsmaskin för att få jobbet gjort.

Jag hyrde en maskin som gräver ner begränsningskabeln.
Kabelläggare som drivs av en fyrtaktsmotor.

En stor kabelläggare med borr är maskinen som installatörer använder när de gräver ner begränsningskabeln åt dig. De brukar ta ungefär 900 kr i timmen för installation.

Jag bor i Malmöområdet och hittade en kabelläggare att hyra för 600 kr per dag.

Den fungerar på så sätt att en borr luckrar upp jorden och borrar sönder rötter för att skapa fri väg för kabeln att läggas ungefär fem centimeter ner i jorden. Kabeln matas in i ett rör som sitter bakom borren och läggs ut automatiskt allt eftersom du fräser genom gräsmattan.

Det är viktigt att man fäster kabeln i något innan man börjar fräsa, annars dras den med under jorden utan att läggas ut.

Svårt att svänga med kabelläggare
Kabelläggaren är klumpig och jag hade dålig precision.

Ett misstag jag gjorde var att inte spika ner märlor i kabeln allteftersom. Utan märlorna blir kabeln väldigt hårt spänd under marken vilket gör att den går sönder där krafterna är som störst.

Dessutom upplevde jag att maskinen var väldigt klumpig och att jag inte kunde manövrera den som jag ville i alla hörn och skarvar. För mig var detta alltså för svårt och jag känner att jag behöver mer tid bakom ratten på den här maskinen för att kunna använda den som den ska användas.

Den erfarenheten borde så klart installatörerna som använder den professionellt ha.

Det bästa sättet att gräva ner kabeln på

Jag tycker att kantskäraren gjorde jobbet bäst.
Bäst resultat med kantskäraren.

Det slutade med att jag använde mig av kantskäraren för att färdigställa jobbet. Med den kunde jag komma ner till ett djup på 5 till 10 centimeter där kabeln inte riskerar att krypa upp igen.

Förutom kantskäraren använde jag skaftet på en gummihammare för att trycka ner kabeln i skåran.

Därefter spände jag den och tryckte ner märlor cirka en gång varje meter. Slutligen packade jag jorden med hjälp av gummihammaren.

Det var en tidskrävande process, men nu är det gjort ordentligt och varken min kratta eller robotgräsklipparen kommer att fastna i kabeln.