Skyfall orsakar översvämmade källare

Ovädret tornar upp sig.

Ovädret tornar upp sig. Foto: Marlén Eskilsson

Ovädret har dragit fram över hela vårt avlånga land och lämnat översvämmade källare efter sig både här och där.

Nu öser regnet ner över Sverige. I Söderhamn, Hälsingland, har privatpersoner uppgett nederbördsmängder på över 100 millimeter till SMHI. Men problemen är stora på flera håll i landet – hela vägen från Norrland ner till Skåne.

Skyfallen innebär att många får sina källare översvämmade. Under morgonen hade räddningstjänsten fått in larm om 14 översvämmade källare bara i Helsingborg.

– Vi håller på och tömmer ut vatten nu ur källaren, säger en husägare till Svt.se.

Du som fått din källare översvämmad är inte ensam. I Umeå prioriteras just nu personer som behöver hjälp i källare och lägenheter.

Enligt Håkan Franzén, expert hos Trygg-Hansa, kommer den här typen av skador att öka framöver.

– Översvämmade källare kommer med tiden att bli ännu vanligare i takt med de klimatförändringar vi börjat se. Nederbörden kommer att öka, skyfallen bli fler. Det här är något som försäkringsbolagen funderar mycket kring. Men det är också en fråga för kommunerna, de dagvattensystem som finns idag är inte dimensionerade för de ökade nederbördsmängder som vi redan börjar se. Då måste man hitta alternativ, säger han.

SMHI varnade för flera återkommande skyfall i Skåne som dessutom fick en klass 1-varning utfärdad idag på grund av rikligt regn, åska och kraftiga vindar. I helgen väntas ovädret komma tillbaka på flera håll i landet.

– Vi får mer nederbörd i juli och augusti. Det beror på att atmosfären värms av jordytan och att det finns en tröghet i det systemet som gör att de högsta temperaturerna ofta inträffar dessa månader. Då avdunstar mer vatten och det ger större sannolikhet för åskmoln, säger Weine Josefsson som är meteorolog hos SMHI.

Det ostadiga vädret beräknas fortsätta en bit in i nästa vecka.

Läs mer
Förebygg översvämning i källaren 
Skyfall orsakar översvämmade källare