Köpa verktyg från utlandet

Du kan sitta i soffan och handla billiga verktyg utomlands.

Du kan sitta i soffan och handla billiga verktyg utomlands. Foto: Per Eskilsson

I denna artikel tänker jag dela med mig av mina erfarenheter av att handla verktyg och maskiner via postorder från utlandet.

Jag gillar att handla verktyg över nätet eftersom det ger mig möjlighet att förbereda och göra mina köp när det passar mig oberoende av öppettider. Mina erfarenheter av e-handel såväl inom Sverige som från utlandet är i princip uteslutande positiva. Just e-handel från utlandet tycker jag har följande för- och nackdelar:

Fördelar handla verktyg från utlandet

  • Minst lika smidigt som e-handel inom Sverige
  • Bättre priser
  • Bättre utbud
  • Oftast inte högre fraktpriser än inom Sverige

Nackdelar handla verktyg från utlandet

  • Garantiärenden riskerar bli mer komplicerade
  • Eventuella problem kan vara svårare att lösa
  • Eventuellt udda stickkontakter samt tum-mått
Per-Henrik Lundblom
Per-Henrik Lundblom

I princip alla utlandsinköp av verktyg och maskiner gör jag inom EU, framför allt från Tyskland och Storbritannien. Genom att hålla sig inom EU slipper man fundera över tull och moms och fraktpriserna blir rimliga. Har du svårt att förstå tyska brukar det gå utmärkt att översätta hemsidorna via Googles översättningstjänst eller via deras webbläsare Chrome. Vanligtvis går det att skriva på engelska till tyska säljare.

Tänk på att att man i en del europeiska länder använder andra typer av stickkontakter än i Sverige. Det är dock vanligt att maskiner har kontakter som fungerar i flera länder. Exempelvis är batteriladdare ofta bestyckade med platt "Europakontakt". Det stora undantaget är Storbritannien, köper man maskiner därifrån måste man använda adapter eller byta kontakt på maskinen. Var även uppmärksam på mätverktyg med tum-mått från Storbritannien. 

För att hitta verktygshandlare utomlands brukar jag använda utländska prissöktjänster liknande Prisjakt samt Ebays nationella sidor. Även om Ebay främst är en auktionstjänst så finns där tusentals säljare med egna webbutiker integrerade hos Ebay där de säljer varor till fast pris. Det är till och med ganska vanligt att större e-handlare, utöver sina egna webbutiker, har separata butiker på Ebay. I sådana fall brukar priserna på Ebay vara något högre p.g.a. Ebays säljaravgifter. 

I verktygsforumet på Byggahus hittar du många bra tips på handlare i EU samt svar på vanliga frågor. Sist i artikeln finns en lista med länkar till bra forumtrådar, prissöktjänster och några större handlare jag har god erfarenhet av.

Är du tveksam till hur seriös en utländsk e-handlare är skadar det inte att googla och se vad som dyker upp, alternativt ställa en fråga i verktygsforumet. Många större handlare är anslutna till tjänsten Trusted Shops vilket borgar för en viss garanti att handlaren är seriös. Vid inköp via Ebay brukar omdömena om en säljare säga en del om säljarens omsättning och hur denne hanterar eventuella problem.

Generellt sett kostar frakt från Tyskland till Sverige mindre eller samma som frakt inom Sverige. Normalfrakt brukar ta ett par dagar och i de flesta fall hamnar paketen hos svenska Postens ombud för utlämning. Fraktpriserna från Storbritannien brukar vara något högre än inom Sverige.

Precis som när man köper varor på postorder inom Sverige finns det ofta en nedre köpgräns då det inte lönar sig att beställa från utlandet eftersom fraktkostnaderna äter upp förtjänsten. Trots detta är det förvånansvärt ofta billigare att beställa verktyg inom EU än att köpa dem i en svensk butik. 

Normalt accepterar utländska e-handlare kortbetalning med de vanliga betalkorten samt oftast även PayPal. Direktbetalning via svenska banker fungerar inte, däremot är det vanligt att privata säljare på Ebay samt mindre tyska e-handlare endast accepterar betalning via banköverföring. Alla svenska banker erbjuder kostnadsfri EU-betalning. Tänk på att direkta penningöverföringar alltid är en risk och att de radikalt minskar chansen att få tillbaka sina pengar om du mot all förmodan stöter på problem.

När du köper verktyg från utlandet är det värt att tänka på att eventuella garantianspråk ofta blir mer komplicerade. Detta eftersom de flesta tillverkare av verktyg och maskiner hanterar garantiärenden via den återförsäljare som sålt produkten till slutkund. Det innebär att du som svensk köpare kan behöva skicka tillbaka varan till den utländska handlaren, något som ofta kan kosta åtskilliga hundralappar i frakt. Utöver detta har jag aldrig upplevt någon ovilja hos utländska handlare att hantera garantiärenden. I många fall är priserna utomlands så låga att de överväger vida nackdelen med garantin.

En snabbgenomgång av några av de stora maskintillverkarnas garantivillkor visar att ett fåtal (Dewalt och Festool) erbjuder europagaranti, d.v.s. de hanterar garantiärenden direkt mot kund inom hela Europa. Andra, såsom Bosch, erbjuder att hantera garantiärenden om maskinen skickas till deras kundtjänst i Sverige. För att kunna dra nytta av dessa garantier brukar tillverkarna vilja att man registrerar sin maskin hos dem direkt efter inköp.

Ovanstående råd gäller till stor del även vid köp från länder utanför EU. Den stora skillnaden mellan inköp inom och utanför EU är att du vid import från land utanför EU måste betala tull på varan samt moms på varan och fraktkostnaden. Utöver detta tillkommer ofta en administrativ avgift på ungefär hundra kronor. För att beräkna tull och moms på en vara kan du använda Tullverkets tjänst Avgiftsguiden.

Forumtrådar

Prissöktjänster

E-handlare