Vad kostar det, Värme, Ved

Vad kostar ved?

Det är inte alla förunnat att ha gratis ved till värmepannan eller kaminen. Ska du köpa veden så lönar det sig att vara påläst när du träffar handlaren. Här hjälper vi dig på traven.

Medlemmen Zixten förvarar sin ved i storsäck på pallar med presenning över.

Medlemmen Zixten förvarar sin ved i storsäck på pallar med presenning över. Foto: Zixten

Den som eldar med ved i huset behöver fylla på vedboden då och då. Prisskillnaderna kan dock vara stora och det finns en hel del att tänka på för att få maximal valuta för pengarna när du handlar ved.

Här hittar du veden – från billigast till dyrast

Ved via kontakter med lokala lantbrukare och skogsägare. Bor du på landsbygden med närhet till skog har du bäst förutsättningar att hitta billig ved. Fråga runt i grannskapet.

Ved säljs via annonssajter, ex Blocket, Tradera, Allaannonser, Facebook-grupper. På nätet kan du söka efter lokala vedhandlare och jämföra priser. 

Svenskved.com är en branschförening för grossister och leverantörer av ved. På sajten finns kontaktuppgifter och länkar till företagens hemsidor, samt allmänna tips om ved och vedeldning.

Byggvaruhus och handelsträdgårdar, t ex K-Rauta, Byggmax, Granngården och Plantagen. Erbjuder ved i säck, ibland för kampanjpriser som är billigare än hos vedhandlare.

Större varuhus och bensinmackar. Säljer i regel björkved i 40-literssäck. Oftast det dyraste alternativet, men också garanterat bra kvalitet.

Tänk på! Vedhandlare brukar lägga på fraktkostnad för leverans, beroende på volym och avstånd. Priset bli i regel lägre om du köper större kvantiteter.

Ved vid husvägg
Vår medlem AndersS kapar veden själv. Foto: AndersS

Måttangivelser för ved

Det vanligaste måttet vid försäljning av ved är kubikmeter. Hur mycket ved du får per kubikmeter beror på hur veden är förpackad. Vedhandlare säljer oftast ved i ”stjälpt mått”, vilket innebär att vedklabbarna ligger huller om buller. Är veden staplad eller travad på pall (”staplat/travat mått”) får du mer innehåll per kubikmeter än om veden säljs stjälpt. Lite förenklat brukar man räkna med att en kubikmeter travad ved motsvarar cirka 1,66 kubikmeter stjälpt ved. Den stjälpta veden brukar inte heller vara sorterad utan kan innehålla stickor, spån och klabbar av olika storlek.

En kubikmeter stjälpt ved motsvarar cirka 15 fulla 40-litersäckar

Kapad ved säljs i olika längdmått, t ex 30 cm eller 50 cm. Priset brukar vara lägre om du köper ved av längre mått. Med tanke på att de flesta eldstäder är anpassade för vedklabbar kring 30 cm måste du alltså kapa veden om du köper längre mått.

Ved säljs också i säckar, vanligtvis 40, 60 eller 80 liter. En kubikmeter stjälpt ved motsvarar cirka 15 fulla 40-litersäckar och 7,5 fulla 80-literssäckar.

Ved och träslag

Det är inte bara mått och packning som avgör hur mycket ved du får för pengarna. Det är också skillnad på olika träslag och dess energivärde, alltså hur mycket värmeenergi du får ut av samma volym ved under eldningen. Generellt har lövträd högre densitet och därmed ett högre energiinnehåll än barrträd. ”Blandved” är vanligtvis en blandning av löv- och barrträd, men bäst är att fråga handlaren om vilka trädslag som ingår.

Exempel på energiutbyte i olika träslag:

Ek: 2900 kWh/kbm
Björk: 2650 kWh/kbm
Tall: 2350 kWh/kbm

Ved
Medlemmen Rosten1000 vid sitt vedförråd.

Är veden tillräckligt torr?

Ved ska vara torr när du eldar och helst inte ha högre fukthalt än 20 procent. Det är bra att titta på hur vedhandlaren förvarar sin ved och informera dig om hur lång tid den fått torka. Veden bör gärna ha torkat under två säsonger, eller åtminstone ett halvår under tak. Å andra sidan kanske du själv har möjlighet att förvara veden under en extra säsong.

Det går ofta att hitta billig, nykluven ved under försommaren och sedan torka den själv. Har du utrymme för vedförvaring och planerar inköpet kan du gör en bättre affär.

Vedens fukthalt kan kontrolleras med en fuktkvotsmätare, ett instrument som kan köpas i de flesta byggvaruhus. Ett klassiskt fukttest är att slå två vedklampar mot varandra och lyssna på ljudet: en ihålig klang indikerar att veden är torr, medan en dov smäll tyder på hög fuktighet.

Exempel på priser på ved (inkl moms)*

  • Björkved 1 kubikmeter på pall, 4000 kr (K-Rauta)
  • Stjälpt torr fint kluven björkved, 6 kubikmeter, 33 cm: 8 390 kr (953 kr/kbm) inkl. leverans till Sollentuna (Storsveden)
  • Stjälpt björkved, 1 kubikmeter: 1100 kr (Sandviks ved, Valdemarsvik)
  • Stjälpt blandved, 4 liter i säck: 1800 kr (inkl frakt i närområdet) (Vedkungen, Östergötland)
  • Stjälpt blandved (gran, tall, asp), 1 kubikmeter: 990 kr, Vedmarknad.se
  • Stjälpt blandved (lövved, inomhuslagrad), ca 30 cm, 1350 kr (Skåneved, Ystad)
  • Blandved, löv torkad, säck 40 liter: 95 kr (Lundaved, Österlen)
  • Björkved 1 kbm i 40 l säckar: 1500 kr (Vedkiosken i Lomma)

*Prisexemplen är hämtade den 16 augusti 2023.

Tips för att få billigare ved 

  • Köp en stor mängd på en gång.
  • Frakta hem veden själv.
  • Köp råved under lågsäsong (vår) och lagra i eget utrymme.
  • Köp okluven ved som du kapar eller klyver själv.
  • Samordna inköp och frakt med grannar.

Lästips för vedeldare!

Lars Mytting: Ved. Allt om huggning, stapling och torkning – och vedeldningens själ