Solskydd & insynsskydd

Fönsterfilm - insynsskydd och skydd mot solen

Statisk film att fästa som insynsskydd/solskydd på fönster.

Statisk film att fästa som insynsskydd/solskydd på fönster. Foto: Formodesign.com

Skydda dig från insyn eller matplatsen i söderläge från stekande sol. Fönsterfilm är bra till mycket.

Fönsterfilm både skyddar från insyn och håller värmen från solstrålarna på behörigt avstånd. Funktionen hos fönsterfilmen beror på vilken slags film du köper. Rätt monterad håller den i flera år, och många varianter kan tas ner och sättas upp igen när du så önskar eftersom det inte används klister.

När kan det vara aktuellt att köpa fönsterfilm? 

  • Moderna hus byggs ofta med stora fönsterpartier som vetter mot en vacker utsikt. Har du utsikt mot havet och strandpromenaden, eller om du saknar lummigt insynsskydd i trädgården, kan det vara skönt att begränsa grannens chans att kunna betrakta er medan ni äter frukost eller kollar på tv.
  • Rum med stora fönsterpartier i söderläge kan också ofta må bra av någon form av solskydd eftersom det annars kan bli väldigt varmt där under sommarhalvåret.
  • Har du ett badrumsfönster kan det vara trevligt för både dig själv och dina gäster om insynen begränsas.

Välja fönsterfilm för insynsskydd
Fönsterfilm för insynsskydd finns både med olika mönster och i olika färger. Priserna varierar med storlek och tillverkare. 

Vanligen är de självhäftande och den som inte har tummen mitt i handen kan montera dem själv. Ofta monteras de så att de bara täcker en del av fönstret, men det går såklart även att montera den så att den täcker hela. 

Tre design- och prisexempel: 
Fönsterfilm Fossen
Cirkapris: 50 kr/kvm
Om: Frostad fönsterfilm av PVC

Insynsskydd Ella och Caesar
Cirkapris: 100 kr/kvm
Om: Självhäftande mönstrad fönsterfilm som vid behov kan plockas ner och sättas upp igen.

Fönsterfilm

Statisk film att fästa som insynsskydd/solskydd på fönster från formodesign.com.

Statisk fönsterfilm lila
Cirkapris: 160 kronor/kvm
Om:  En lila, frostad fönsterfilm som fäster utan klister och som kan tas ner och sättas upp igen vid behov.

Den med lite större plånbok kan beställa fönsterfilm med ett egenvalt mönster som sedan skärs ut i fabrik. 

Smart glas är en annan, ännu mer avancerad variant av fönsterfilm. Det är egentligen en fönsterfilm som består av kristaller och som kan styras med hjälp av el. Vid aktivering är rutan transparent precis som en vanlig fönsterruta, men när strömmen stryps vrider sig kristallerna 90 grader och det skapas en frostad yta som ger insynsskydd.

Det går att köpa själva fönsterfilmen separat, men det går även att köpa ett fönster med filmen placerad emellan två härdade glasrutor, så att du kan använda den i duschutrymmen.

Den här tekniken har kommit ner en bra bit i pris, men det är fortfarande kategoriserat som ett relativt dyrt inköp. Du får betala omkring 12 000 kronor per kvadratmeter fönster. Fördelen med den här typen av fönsterfilm är såklart att du kan bestämma själv när du vill ha en fin utsikt genom fönstret och när du vill begränsa insynen.

Välja fönsterfilm för solskydd
Solskyddsfilm fungerar vanligen både som insynsskydd under dagtid och som barriär för varma solstrålar. Den blockerar även till stor del UV-ljuset. På så sätt får du ett behagligt inomhusklimat, samtidigt som du kan äta din frukost ifred. Tänk dock på att insynsskyddsfunktionen vanligen inte fungerar kvällstid då du har tänt inomhus och det är mörkt utomhus. Huvudfunktionen för den här typen av fönsterfilm är ju just att skydda mot den värsta hettan och det är det den är bäst på.

Solskyddsfilm

Solskyddsfilm från LuleSolfilm, på inglasad balkong i Piteå.

Solskyddsfilm är knappast något du placerar på rutor i norrläge, mest på grund av att behovet sällan finns där. Vanligen är målgruppen personer som har hus med stora fönsterpartier placerade i söderläge - rummet blir då väldigt varmt när solen ligger på, och är det ett vardagsrum kan solen även skapa reflektioner i tv:n. Alternativen är då solfilm, persienn, mörkläggningsgardin, markis eller någon form av högt buskage.

Filmen är vanligen självhäftande. Vissa varianter monterar du på utsidan av fönstret och andra på insidan - se monteringsanvisningen från tillverkaren. 

Det är viktigt att du väljer en film som är anpassad för den typ av fönster du har, exempelvis lågenergifönster eller 2-glasfönster. 

Priserna ligger vanligen mellan 250-2 000 kronor per kvadratmeter beroende på val av filmtyp. 

Köpa solfilm, några exempel:
http://luleaglas.se/solfilm/
https://www.solfilmsgruppen.se/sv/produkter/solskyddsfilm/hus---hem.aspx
http://www.franda.se/produkter/solfilm/solskyddsfilm

Läs mer
Spegelglas eller solfilm för att hindra insyn