Företag som fått dåligt rykte kan enkelt byta namn för att på så vis starta om. Namnbyten är svåra för konsumenter att upptäcka, eftersom man aktivt måste beställa ut informationen.
Takfirman J38 Entreprenad AB har fått mycket kritik från konsumenter för att de lurar in folk i oseriösa avtal och överfakturerar för arbetet. Nu har företaget bytt namn till Jungfrugatan Tak & Fasad och kan därmed fortsätta som om inget hade hänt.
– Det finns inte något hinder i lagen om att ändra företagsnamnet, säger Therese Holmgren, Bolagsverket.
Läs mer: J38 Entreprenad i Stockholm kritiseras för oseriösa metoder
Hon förklarar att de hinder som finns gällande namnbyte handlar om att namnet inte får vara förväxlingsbart med ett annat registrerat företagsnamn eller varumärke. Därmed har man rätt att byta namn för att exempelvis tvätta bort ett dåligt rykte.
Namnbyte inte en ovanlig strategi
Att företag byter namn är inte ovanligt. Det kan handla om att man bytt inriktning och vill ha ett nytt namn som speglar det, eller att ett annat företag köpt upp bolaget. Men det finns också de som byter namn på grund av att det gamla namnet är förknippat med dåligt rykte.
Problemet som uppstår för konsumenter som gör research inför byggprojekt och renoveringar är att de får svårare att upptäcka de som inte kör med schyssta metoder. Det enda sättet att upptäcka namnbytet är om du beställer ut historiska uppgifter om bolaget hos Bolagsverket.
– Vill man få information om historiska uppgifter avseende ett aktiebolag så finns möjligheten att köpa ett historiskt registreringsbevis hos Bolagsverket, säger Therese Holmgren.
Du kan även via deras tjänst, Sök Företagsinformation, söka på organisationsnummer för att få fram uppgifter om huruvida bolaget ansökt om ändring av företagsnamn. Detta är dock en betaltjänst som i dagsläget kostar 625 kr.
I övrigt har företaget som bytt namn endast krav på att redovisa korrekt nytt namn och organisationsnummer på viktiga ytor, såsom hemsidan, fakturor och liknande.
Kommentarer
18