Nya modeller bergvärmepumpar 2024 - effektivare och miljösmartare men också dyrare
Nu har vi lagt till årets nya modeller av bergvärmepumpar i funktionen "Jämför bergvärmepumpar". Här berättar vår expert Robin Toneby hur de nya modellerna har förbättrats.
Värmepumpstillverkare släpper nya modeller av bergvärmepumpar ungefär vartannat eller vart tredje år. 2024 har det kommit åtta nya modeller att välja bland som vi nu har lagt in i vår Jämförelse av bergvärmepumpar där du kan analysera och jämföra de olika modellerna med varandra.
8 nya modeller
Nibe har släppt fyra nya modeller:
- NIBE S1256-8
- NIBE S1256-13
- NIBE S1256-18
- NIBE F1355-28
Thermia kommer med två nya modeller:
- Thermia Calibra Eco Cool 8
- Thermia Calibra Eco Cool 12
Även Viessman har två nya modeller:
- Viessmann Vitocal 300 C6
- Viessmann Vitocal 300 C12
Samtliga nya modeller har flera förbättringar, både tekniska och miljömässiga, som gör dem ännu mer attraktiva – även om de kommer med en högre prislapp.
Miljövänligare köldmedier
En av de största förändringarna i de nya modellerna är bytet av köldmedium till alternativ som har betydligt lägre klimatpåverkan. Flera tillverkare använder nu R452B.
– Även om detta är ett steg framåt för miljön, är risken för läckage ändå minimal eftersom hanteringen av köldmedier endast får göras av certifierade kyltekniker, säger Robin.
Högre effektivitet
De tekniska förbättringarna i de nya modellerna är också märkbara. Förutom bättre energieffektivitet, har pumparna optimerats för att arbeta bättre med äldre radiatorsystem. För husägare innebär detta att energiförbrukningen kan sänkas med några procent jämfört med tidigare modeller. Dock poängterar Toneby att den högre verkningsgraden ibland kräver djupare borrhål, vilket medför en extra kostnad.
Ett lyft för hela sortimentet
Tillverkare som Nibe har dessutom tagit bort sina enklaste budgetmodeller för att höja standarden på hela sortimentet. Ett exempel är att deras tidigare budgetvariant nu ersatts av modeller med betydligt bättre specifikationer, som ändå kan anses prisvärda i förhållande till prestanda.
– Deras modell 1245 är nu mer prisvärd eftersom specarna är mycket bättre än tidigare instegsmodell.
Högre investeringskostnad
Med förbättrad teknik och högre standard följer också en högre prislapp. Toneby påpekar att det är viktigt att göra en noggrann investeringskalkyl innan man väljer en toppmodell. Förutom själva maskinens kostnad, kan borrdjupet och eventuella räntekostnader för investeringen påverka lönsamheten.
– Det är inte alltid värt att köpa den dyraste och mest avancerade modellen. Om du redan har ett befintligt borrhål från en äldre installation kanske det inte är den bästa lösningen, eftersom hålet kan begränsa maskinens potential, säger Toneby.
Är äldre modeller ett alternativ?
För den som vill spara pengar är det fortfarande möjligt att köpa en äldre modell. Grossister och återförsäljare kan ha lager av förra årets modeller som säljs till rabatterade priser. En fördel med äldre modeller är att eventuella barnsjukdomar redan är lösta, vilket minskar risken för driftsproblem.
Bergvärmepumpar har också en begagnatmarknad, även om efterfrågan är begränsad. En begagnad värmepump kan säljas för några tusenlappar, men köpare är ofta försiktiga eftersom de inte vet hur länge maskinen kommer hålla.
Integrerad varmvattenberedare – en smaksak
En annan fråga som ofta diskuteras är om man ska välja en värmepump med integrerad varmvattenberedare. Fördelen är att det sparar utrymme, vilket kan vara särskilt värdefullt i områden där kvadratmeterpriserna är höga. Nackdelen är att det kan bli dyrt och komplicerat att byta ut hela enheten om varmvattenberedaren går sönder.
Ljudnivåer – en marginell förbättring
Även om tillverkare ofta marknadsför sina nya modeller som tystare, menar Robin att skillnaden i praktiken är liten. De flesta moderna bergvärmepumpar har redan en låg ljudnivå, särskilt de som använder varvtalsstyrning istället för traditionella "on-off"-system.
Ska man satsa på en av de nya värmepumparna?
De nya modellerna av bergvärmepumpar för 2024 erbjuder flera förbättringar, särskilt vad gäller energieffektivitet och miljövänliga köldmedier. För de flesta husägare är det dock avgörande att väga fördelarna mot den högre kostnaden samt att anpassa sitt val till sina specifika förutsättningar, som borrhålets djup och ekonomiska kalkyl.
Robin Toneby avslutar med ett gott råd:
– Det viktigaste är att välja en lösning som passar ditt hus och din ekonomi. Det senaste är inte alltid det bästa valet för alla.
Vanliga frågor
Hur ofta behöver man byta bergvärmepump?
Flera tillverkare uppger att bergvärmepumpens livslängd är 15-20 år.
Måste man borra nytt hål när man byter bergvärmepump?
Du kan använda samma borrhål som tidigare när du byter bergvärmepump, förutsatt att det gamla hålet är i gott skick och är kompatibelt med den nya bergvärmepumpen. Om inte, så måste du borra ett helt nytt hål.
Kommentarer
77