VVS

Montera klämringskoppling - gör det själv

Klämringskoppling.

Klämringskoppling. Foto: Medlemmen Takdusch

Att sammanfoga vattenledningar i badrummet med hjälp av klämringskoppling är ett enkelt rörjobb som man kan göra själv. Här förklarar vi hur det går till.

Klämringskoppling används ofta för att sammanfoga vattenledningarna i badrum. Kopplingarna fungerar bra på pex-rör (plast), kopparrör och kromade kopparrör. Klämringskopplingar finns av olika fabrikat, men de fungerar i stort sett likadant.

Kopplingen består av en mutter som dras på en gänga. Runt själva röret sätts en konisk ring som kommer att täta när kopplingen dras åt. I plaströr och glödgade kopparrör (mjuka) säter man en stödhylsa för att ge stadga. Använd hellre hårda kromade kopparrör i synlig dragning.

Ibland har man redan gängan t ex på en kulventil. Då kompletterar man med en halvkoppling för att få en hel klämringskoppling.

Gör så här för att montera en klämringskoppling

  1. Grada av röränden med en kniv så att den inte är vass i kanten. 
  2. Sätt in stödhylsan i röret om du använder plaströr. Använder du hårda kopparrör behövs ingen stödhylsa. Trä på muttern på röret. Smörj klämringen med tätpasta och trä på den på röret. 
  3. Skjut in röret till stoppet i kopplingen.
  4. Dra åt för hand och dra sedan med skiftnyckel ytterligare ca 1-1¼ varv. Håll emot kopplingen med en annan skiftnyckel. Hur mycket muttern ska dras åt varierar lite mellan fabrikaten. Yrkesfolk känner när det är lagom hårt. Vi andra får ta hjälp av leverantörens anvisningar och prova.
  5. Släpp på vattnet och kontrollera så att alla kopplingar är täta. Efterdra kopplingen vid behov.

VVS-skolan - Enkla rörjobb i badrummet du klarar själv

Del 1: Montera golvstående eller vägghängd toalettstol
Del 2: Montera klämringskoppling
Del 3: Montera tvättställ
Del 4: Montera duschkabin
Del 5: Byta duschblandare och duschset
Del 6: Montera badkarsblandare