VVS

Byta duschblandare och duschset - gör det själv

Montera duschblandare kan den händige göra själv.

Montera duschblandare kan den händige göra själv. Foto: Patrick Svensson

Att byta duschblandare och duschset är ett enkelt rörjobb du kan klara själv om du är någorlunda händig.

Så här går du tillväga steg för steg för att byta duschblandare och duschset i badrummet.

1. Stäng av vattnet och montera bort den gamla duschblandaren. Anslutningen kan se olika ut. Det kan vara en vägganslutning med ett c/c-mått 150 mm eller 160 mm. Anslutningen kan också vara med utanpåliggande rör med c/c 40 mm som ansluts nerifrån eller uppifrån. 

2. Om din blandare inte stämmer med hur rören är monterade kan du ordna det med en väggbricka. Det finns väggbrickor för c/c 150 mm och för c/c 160 mm och du kan välja en väggbricka som ansluts direkt från väggen eller utanpåliggande uppifrån eller nerifrån beroende på hur dina rör är monterade. Det finns även excenterkopplingar för att anpassa olika c/c-mått till varandra. Det här är lite av en djungel för den som inte är insatt. Köper du din nya blandare i fackhandeln kan du diskutera med dem vilka komponenter du behöver.

3. Om du behöver en väggbricka börjar du med att montera den. Borra hål för monteringsskruvar i väggen. Fyll hålen med våtrumssilikon innan du skruvar. Om du använder plugg fyller du även pluggen med silikon. För att få väggbrickan på rätt plats kan du trä i de befintliga rören för att se var hålen ska vara.

Borra därefter hålen, sätt i plugg om det krävs och fyll hålen med silikon. Innan du monterar väggbrickan trär du in anslutningsrören som kopplas med halvkopplingar mot blandarens gänga. 

4. Fixera vattenledningarna till väggbrickan med klämringskopplingar och montera därefter blandaren. En del blandare är avsedda för utanpåliggande ledningsrör och behöver ingen väggbricka. Om de gamla ledningarna stämmer är det bara att trä på dem och markera var blandaren ska skruvas fast. Ledningarna monteras med halvkopplingar mot blandaren innan den skruvas fast.

Behöver du dra nya ledningar är det enklare att montera blandaren först och sedan kapa till nya kromade rör och koppla ihop med klämringskopplingar (halvkoppling i blandaren).

VVS-skolan - Enkla rörjobb i badrummet du klarar själv

Del 1: Montera golvstående eller vägghängd toalettstol
Del 2: Montera klämringskoppling
Del 3: Montera tvättställ
Del 4: Montera duschkabin
Del 5: Byta duschblandare och duschset
Del 6: Montera badkarsblandare

Världens dyraste takdusch?