VVS

Montera golvstående eller vägghängd toalettstol - gör det själv

Golvstående toalettstol.

Golvstående toalettstol. Foto: Marlén Eskilsson

En händig gör-det-självare kan montera en golvstående toalettstol och är man riktigt händig kanske till och med en vägghängd. Här beskriver vi hur det går till.

Den vanliga golvstående wc-stolen ställer du helt enkelt på golvet över avloppsröret. Passa in toalettstolen i tätningsmuffen på avloppsröret. Stolen kan skruvas fast i golvet, men numera undviker man helst skruvar för att slippa göra hål i tätskiktet. Istället limmar du toalettstolen mot golvet med våtrumssilikon. Vattenanslutningen sker synlig och ofta med flexirör så att man inte behöver bocka rör exakt på millimetern. Komplettera gärna med en kulventil så att vattnet till toan kan stängas av separat.

Vägghängd wc-stol kräver en fixtur som står på golvet och fästs i väggen. Hela fixturen som innehåller vattencisternen placeras helst innanför våtrummets tätskikt. Om det blir läckage inne i själva fixturen ska det finnas ett skvallerrör som leder ut vatten så att det kan upptäckas. När fixturen är på plats kan den byggas in med byggskivor avsedda för våtrum och kaklas eller förses med annat ytmaterial innan själva toalettstolen monteras. Att montera en vägghängd toa är möjligt för den avancerade hemmafixaren, men i regel är det bättre att överlåta det till proffs.

Montera toalettstol steg för steg

1. Stäng av inkommande vatten till toalettstolen och spola för att tömma cisternen. Vattnet kan antingen stängas av för hela huset vid vattenmätaren eller lokalt vid toan om det finns en kulventil på ledningen. Finns det ingen ventil på ledningen strax innan toalettstolen är det en god idé att passa på att montera en.

2. Ta bort den gamla stolen. Den kan vara skruvad. Lossa skruvarna och lyft bort stolen. Om skruvarna inte lossar kan det bli nödvändigt att slå sönder foten på toalettstolen. Använd skyddsglasögon. Toalettstolen kan också vara limmad med silikon. Det kan innebära lite arbete, men med brytbladskniv och spackelspade går det ofta bra att skära sig in under stolen för att få limmet att släppa.

3. Rengör golvet där wc:n stått. Rester av silikon ska också bort. Fyll eventuella skruvhål med våtrumssilikon.

4. Gör en provmontering och kontrollera att avloppsrörets muff passar den nya stolen. Placera den nya stolen exakt där den ska stå. Rita ett streck på golvet längs foten och lyft toalettstolen åt sidan igen.

5. Lägg en sträng våtrumssilikon några millimeter innanför strecket. Ställ åter dit toalettstolen och försök att få den exakt placerad med en gång. För att få en tät och snygg fog läggs en sträng våtrumssilikon mellan golv och toalettstol. Maskera först både på golv och porslin med maskeringstejp. Dra av överflödigt silikon med en silikonbricka doppad i vatten med några droppar diskmedel. Dra bort maskeringstejpen direkt och låt fogen härda ett dygn innan toalettstolen används.

6. Koppla in vattnet. En flexibel stålomspunnen anslutningsslang är en enkel lösning för den som inte vill prova på att bocka rör. Anslutningsslangen kräver packningar för att bli tät. Sätt på vattnet och kontrollera att anslutningarna är täta.

VVS-skolan - Enkla rörjobb du klarar själv i badrummet

Del 1: Montera golvstående eller vägghängd toalettstol
Del 2: Montera klämringskoppling
Del 3: Montera tvättställ
Del 4: Montera duschkabin
Del 5: Byta duschblandare och duschset
Del 6: Montera badkarsblandare