VVS

Montera tvättställ - gör det själv

Montera nytt tvättställ är ett relativt enkelt jobb.

Montera nytt tvättställ är ett relativt enkelt jobb. Foto: Marlén Eskilsson

Att montera tvättställ i badrummet är ett enkelt rörjobb du kan klara själv. Så här går det till.

Att montra ett tvättställ i badrummet är inte allt för komplicerat, utan ett rörjobb du kan klara själv. Här beskriver vi hur du gör steg för steg.

1. Stäng av vattnet och montera loss det gamla tvättstället. 

2. Det finns flera lösningar på hur tvättställ fästs i väggen. Antingen vilar tvättstället på konsoler eller så monteras en kommod som bär tvättstället. Läs de anvisningar som följer med ditt tvättställ och/eller kommod. Det är viktigt att det finns reglar eller en byggskiva i väggen så du har skruvfäste. Om du inte vet var reglarna är kan du söka efter reglarna med en regelsökare. Om de gamla konsolerna satt bra så har du en indikation på var det finns skruvfäste. Har du en väldig tur kanske du kan återanvända åtminstone den ena konsolen.

3. Markera var tvättstället eller kommoden ska sitta. Var noga med att tvättstället hamnar vågrätt. Man brukar säga att 85-87 cm är en perfekt höjd till tvättställets överkant. Borra hål för skruvarna och fyll hålen med våtrumssilikon. Även de gamla hålen ska fyllas. Skruva upp konsolerna/kommoden. För kommoder är det ibland smart att fästa en list nertill på väggen som skåpet vilar på.

4. Det underlättar att montera blandaren innan tvättstället sätts på plats.

5. Sätt tvättstället på plats. Lämna 2-3 cm mot väggen för att det ska gå att hålla rent. Tvättställ på konsol fästs med T-bult som träs in i spåret under tvättstället. I kommoder fästs tvättstället enligt tillverkarens anvisningar.

6. Anslut vattenledningarna. Om det inte redan finns är det bra att komplettera med extra kulventiler för avstängning under tvättstället. Kulventiler monteras med halvkoppling. Använd hårda kromade kopparrör och klämringskopplingar. Måste röret bockas behöver du en bocknyckel. Inne i en kommod där kopplingen inte syns kan det vara enklare att använda flexirör för att slippa bocka rör.

7. Skruva fast plastvattenlåset under tvättstället. Det räcker att skruva för hand. Kapa till avloppsröret så det passar mellan golvavloppet (eller väggavloppet) och vattenlåset. Montera med handkraft.

8. Släpp på vatten och kontrollera att allt blivit tätt.

VVS-skolan - Enkla rörjobb i badrummet du klarar själv

Del 1: Montera golvstående eller vägghängd toalettstol
Del 2: Montera klämringskoppling
Del 3: Montera tvättställ
Del 4: Montera duschkabin
Del 5: Byta duschblandare och duschset
Del 6: Montera badkarsblandare