Ekonomi

Många kan tänka sig låna till barnens bostad

Genom att stå som medlåntagare eller till och med ta hela lånet för barnens bostad hjälper man dem in på bostadsmarknaden, men det är viktigt att förstå konsekvenserna också.

Det är svårt för unga att ta sig in på bostadsmarknaden och många vänder sig till sina föräldrar för hjälp med lån. Enligt en undersökning från Nordea kan 6 av 10 tänka sig att hjälpa sina barn med detta genom att stå som medlåntagare eller genom att ta hela lånet själv. Samtidigt säger ekonomer att det då är viktigt att man är påläst om vad detta kan få för konsekvenser.

Bland annat nämner man att om lånet snarare är en gåva så kan detta komma att påverka arvet för eventuella syskon. Är det istället ett lån till barnet bör man upprätta ett skuldbrev som fastställer ränta, amortering och liknande ifall att man en dag blir ovänner. Vidare bör man vara medveten om att man är den som får ta smällen om barnet inte betalar hyran i tid.

En annan faktor man måste ta hänsyn till är eventuell sambo.

– Om en av parterna köper en bostad med avsikt att man ska bo där tillsammans faller bostaden under sambolagens bodelningsregler och hälften delas vid en separation eller dödsfall, säger Caroline Törnquist på Nordea till SvD.

Ytterligare något att ta hänsyn till är att ditt eget låneutrymme minskar.

Ska du hjälpa dina barn med bostad är det således viktigt att du är påläst och har koll på rutinerna för att säkerställa att ni inte hamnar i en knepig sits i framtiden.