Badrum

Många kalkreningsprodukter är bluff

Tre kalkreningsprodukter fungerade inte alls och en fungerade dåligt. Det fanns bara en som faktiskt gjorde sitt jobb.

Testinstitutet RISE testade produkterna under 2,5 månad vintertid.

Testinstitutet RISE testade produkterna under 2,5 månad vintertid.

Har du problem med kalk i rören? Enligt marknadsföring från flera företag skulle deras produkt vara en quickfix för problemet, men enligt Villaägarnas Riksförbund som låtit testa produkterna hos RISE är det bara en av fem som faktiskt fungerar.

- Det är bedrövligt att konsumenter både i Sverige och utomlands luras att köpa kalkreningsprodukter som inte fungerar, säger Villaägarnas byggnadstekniska expert Johan Smeds.

Resultatet från undersökningen visar att traditionella kalkfilter som laddas med salttabletter är det som fungerar. Då fälls endast mycket lite kalk ut. Produkter som istället lovar att omvandla kalket till andra ämnen, magnetiska vattenbehandlare eller specialrör fungerar däremot dåligt eller inte alls.

De som inte fungerar alls uppges vara: Electrolux Neocal, Aqua 2000 och Aquabion D20. Det som fungerar dåligt heter Softwater.

Tabellen nedan visar hur mycket kalk som avsattes under testets 2,5 månader i en varmvattenberedare med olika inkopplade vattenreningsprodukter:

Produkt och pris exkl. installation Funktionssätt Kalkutfällning (mg)
Callidus avhärdningsfilter NF 13 Commander, ca 18 000 kr Traditionellt vattenfilter mot kalk. Avhärdningsfiltret laddas med salttabletter, ca 25 kg per månad för ett hushåll med normalförbrukning. 20 mg
Softwater SW34 Special, ca 8 000 kr Vattenreningsprodukter i form av rör med metallbleck inuti, som ska vara i stort sett underhållsfria och lösa problem med kalk i vatten utan användning av salt, el eller magneter. 2 300 mg
Electrolux Neocal, ca 300 kr 4 500 mg
Aquabion D20, ca 8 000 kr 6 500 mg
 Aqua 2000, ca 1 600 kr Magnetisk vattenbehandlare, som fästs utanpå vattenröret och därmed motverkar utfällning av kalk. 6 700 mg
Referens (ingen kalkavskiljning) Resultat utan inkopplad produkt 5 400 mg