Mäklare varnas för lockpris efter att ha sålt ett fritidshus

Slutpriset på ett fritidshus blev mer än dubbelt så högt som utgångspriset och mäklarens argument till varför håller inte enligt FMI.

En mäklare varnas efter att ha sålt ett fritidshus för ett betydligt högre pris än utgångspriset. En anonym anmälan inkom efter försäljningen, där anmälaren påtalade att det kunde röra sig om lockpris. 98 spekulanter ska ha kommit till visningen, och det dubbla ha hört av sig och varit intresserade.

Fastighetsmäklarinspektionen noterar att fritidshuset hade ett utgångspris på 995 000 kronor men såldes för 2,4 miljoner kronor.

Enligt mäklaren var utgångspriset rimligt. Hen hade tagit fram detta utifrån försäljningspris på liknande fastigheter som sålts i samma område. En fastighet ska ha varit tre gånger så stor, men haft 25 kvadratmeter mindre boarea och sålts under utgångspris på runt 600 000 kronor. En annan ska ha sålts för 1,8 miljoner kronor, men här menar mäklaren att det var stor skillnad eftersom denna låg på en egen ö och hade nybyggda bryggor. Aktuellt fastighet, som tvisten handlar om, låg sjönära men med en tomtremsa emellan.

Fastighetsmäklarinspektionen delar dock inte mäklarens analys. De anser att de tidigare försäljningar som hen lutar sig mot ligger för långt bort i tid, en av dem är från 2013 och en annan från 2016. Vidare finns det andra punkter som pekar på att det handlar om ett lockpris. Dels att utgångspriset var drygt 58 procent lägre än slutpriset, vilket är en väsentlig avvikelse. Dels att budgivningen accelererade så snabbt mot det högre slutpriset.

- Enligt Fastighetsmäklarinspektionen framgår det härav att budgivningen snabbt resulterat i väsentliga avvikelser från utgångspriset och att olika budgivare varit aktiva i olika delar av budgivningen. Detta är indikationer att utgångspriset inte låg i linje med marknadsvärdet, skriver Fastighetsmäklarinspektionen i sitt beslut.

Mäklaren får därför en varning.

- Fastighetsmäklarinspektionen anser att det är otvetydigt fastställt att NN använt sig av en vilseledande prisuppgift vid marknadsföringen av förmedlingsobjektet. Förseelsen motiverar en varning.