Kommunalråd inblandat i svartbygge

De två kontrollansvariga för det svartrenoverade huset i Hörby bekräftar att deras kontakt under renoveringen varit husets ägare, kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito.

Kommunalrådet i Hörby, Cecilia Bladh in Zito (Sverigedemokraterna), har betalat utländsk arbetskraft svart för sin husrenovering. Detta avslöjade Aftonbladet i juni. Cecilia Bladh in Zito påstod då att det varit hennes man - numera exman - som hållit i bygget, men de två kontrollansvariga bekräftar nu för Aftonbladet att det de facto var kommunalrådet de hade kontakt med och visar även mejl som bevis för uppgifterna.

Läs också: Minister betalade inte för sin glasveranda

Huset totalrenoverades. De polska byggarna ska ha fått 100 kronor i timmen, varav en stor del av betalningen skedde via kontanter. Totalt uppger SVT att det handlar om 2,5 miljoner kronor.

Arbetet på huset utfördes 2017, innan Cecilia Bladh in Zito blev kommunalråd. När uppgifterna om svartarbete framkom i juni avbröt Moderaterna samarbetet med Sverigedemokraterna i kommunen. Cecilia Bladh in Zito har inte velat uttala sig till vare sig Aftonbladet eller SVT.