Inte ovanligt att föreningar blir lurade på pengar

Många bostadsrättsföreningar uppger att de varit utsatta för ekobrott, andra har inte tillräcklig koll för att veta om så har skett.

Bostadsrätter i Lomma.

Bostadsrätter i Lomma. Foto: Annelie Hultberg

Var fjärde bostadsrättsförening känner sig osäker på om de utsatts för ekonomisk brottslighet eller ej, enligt en enkät som 500 föreningar svarat på för Fastighetsägarna.

– Man kan misstänka att det döljer sig ett stort mörkertal bland de 25 procenten som faktiskt inte har någon aning om ifall det här har drabbat dom eller inte, säger Johan Flodin, bostadsrättsexpert på Fastighetsägarna till Sveriges Radio.

12 procent svarar att de faktiskt råkat ut för ekonomisk brottslighet. En av dessa berättar att de hade en anställd som flyttade sexsiffriga belopp till sitt eget konto och att detta gått oupptäckt under flera år. De hade till och med en revisor som missade detta.

Sveriges bostadsrättsföreningar har hand om stora summor pengar varje år. Att så många av dem är drabbade, eller kan vara drabbade, tyder enligt experterna på att man har för låg ekonomisk och juridisk kompetens. Samt att det slarvas med rutinerna.

– Vi vill skyndsamt se att myndigheter skapar sig en bild av och en förståelse kring den här typen av brottslighet. För vi upplever inte att det idag finns ett samlat myndighetsperspektiv på frågan om ekonomisk brottslighet mot bostadsrättsföreningar, säger Johan Flodin.

Källa: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7317051