Här är vanligaste orsaken till vattenskador

Vattenskador kan bli en dyr utgift för husägaren eller dess försäkringsbolag. Huset på fotografiet har inget med artikelns innehåll att göra.

Vattenskador kan bli en dyr utgift för husägaren eller dess försäkringsbolag. Huset på fotografiet har inget med artikelns innehåll att göra. Foto: Byggahus.se

En omfattande rapport slår fast vilka som är bovarna du ska se upp med i hemmet när det kommer till ökad risk för vattenskador.

Den som har en gammal diskmaskin hemma löper stor risk att råka ut för vattenskada. Diskmaskiner äldre än 10 år står för 20 procent av vattenskadorna i kök. Detta visar en färsk rapport från Vattenskadecentrum där samtliga större försäkringsbolag bidragit med sin skadestatistik.

- Under 2018 har vi fått tillgång till ännu fler skaderapporter och mer fakta från försäkringsbolagen, vilket ger en bättre överblick, säger Dan Josefsson, specialist byggskador hos Folksam och representant i Vattenskadecentrum.

Största boven är dock läckage från ledningssystem för kall- och varmvatten, värme och avlopp. Totalt 62 procent av skadorna kommer från dessa. Därefter kommer vitvarorna som vanliga riskfaktorer. Slutligen har vi läckage genom tätskikt som också utgör en stor grupp - totalt 16 procent av vattenskadorna.

Statistiken visar även att om man jämför vattenskador och årtal på hus är det 70-talshus som råkar ut för flest olyckor relaterade till vatten.

Uppskattningsvis kostade vattenskadorna försäkringsbolagen och fastighetsägarna omkring 10 miljarder kronor under 2018.