Fuskbyggarna, Ekonomi

Fuskbyggaren Amine Tabet kopplar livsfarlig el

I det andra avsnittet av Fuskbyggarna säsongen 2019 får vi träffa Alana som har råkat i klorna på fuskbyggaren Amine Tabet. Han fick henne att betala allt i förskott och lämnade henne med ett livsfarligt, obrukbart badrum med fulel, utan tätskikt och med en jättetröskel.

Alana är förtvivlad, hon har råkat ut för fuskbyggaren Amine Tabet.

Alana är förtvivlad, hon har råkat ut för fuskbyggaren Amine Tabet. Foto: Alla bilder är skärmdumpar från programmet.

Alana flyttade in i lägenheten 2014 tillsammans med sina två döttrar. Den ena dottern har höftproblem och fick svårt att komma i och ur badkaret. Det, tillsammans med att de upptäckte en fuktskada, gjorde att de bestämde sig för att renovera badrummet. 

Alana
Alana har råkat ut för en fuskbyggare.

När hon letade efter hantverkare så var det flera som rekommenderade Amine Tabet, en man som hon och hennes familj känner personligen. Alana skrev ett avtal med honom där han uppgav att arbetet skulle utföras enligt Boverkets byggregler. Renoveringen skulle kosta 100 000 kr exkl moms, 20 000 kr skulle betalas i förskott. Men snart ville hantverkaren ha ännu mer i förskott. Det var för att han skulle ansöka om ROT, trots att arbetet inte var klart.

Lägenheten
Här ligger lägenheten.

Alana fick dock aldrig någon faktura på sina betalningar. Amine Tabet hade bara sagt att hon skulle lita på honom och att han skulle hämta en faktura, men han gjorde aldrig det. 

Hög tröskel
Han satte kakel på kakel, byggde upp golvet 27,5 cm för att slippa jobbiga rör.

Han hade byggt det nya badrumsgolvet 27,5 cm över det gamla golvet, förmodligen för att förenkla för sig själv och för att dölja vad som fanns där under. Fallet han gjorde lutade mot väggen och hallen, med stora fuktskador som följd.

Amine saknar alla behörigheter

Alana har alltså ett skriftligt avtal med ”hantverkaren” Amin, där han uppger att bygget ska utföras enligt gällande byggregler. Anders kollega Josefine kollar hos Elsäkerhetsverket om Amine har behörighet att koppla el, men det har han inte. Hon kollar hos BKR, GVK och Säkervatten om han har behörighet, men icke. Amine har ljugit om sina kvalifikationer.

Avtalet
Avtalet.

Alana anmälde honom till ARN, men när nämnden kontaktade honom uppgav han bara att han inte kan fullgöra sitt arbete och att han inte har några pengar. Detta föranledde Alana att anmäla sig till tv-programmet Fuskbyggarna.

Svar ARN
Amines svar till ARN.

Besiktigar Amines renovering

När Anders Öfvergård kommer till Alana har det gått tre och ett halvt år och de väntar fortfarande på att kunna få flytta tillbaka in i lägenheten igen, efter renovering och fuktskador. Anders börjar nysta i hur stora problemen är.

Ojordat
Elen är ojordad.

Besiktningsmannen Tomas kommer dit och konstaterar att väggreglarna i badrummet har för klen dimension, rören är dragna så tätt att det inte går att montera tätskikt. Eldragningarna är ojordade. I elcentralen som sitter utanför på väggen hittar han flera fel. Jordfelsbrytarna är felkopplade. Huvudledningen går till brytaren. Spottarna i taket är ojordade. 

Snurriga rör
Rören ser konstiga ut.

– Här vill man dra ut allt, dra om alla ledningar. Under tiden får ingen vistas här, det är livsfarligt. De får bo borta ett bra tag, säger Tomas.

Hela renoveringen var ett livsfarligt fuskbygge, utfört av Amine Tabet.

Juristen förklarar rättsläget

De besöker juristen Martin Wiklundh för att kolla om det finns något sätt att hjälpa Alana på. 

– Det tråkiga här är att man har betalat hela entreprenaden utan att få någonting. 

– Utgångspunkten i konsumentjänstlagen är att om inget är avtalat så ska man betala efter att arbetet är utfört. Det man kan komma överens om är en betalningsplan, att man betalar delar efter hand som arbetet utförs. Men en ren förskottsbetalning som den här behöver konsumenten inte betala, säger Martin. 

Det finns ju ett dokument där Amin skriver till ARN att han inte kan betala, att han inte har några pengar. Då kan de rent juridiskt kunna låta någon annan göra klart arbetet och fakturera Amine för det. Frågan är bara om det finns några pengar att hämta hos den här hantverkaren. 

Riktiga hantverkare gör om fuskrenoveringen

Anders ger Alana det glädjande beskedet att de kommer att hjälpa henne. Han tar dit riktiga hantverkare som bygger om badrummet, drar om all el och ställer lägenheten till rätta igen. Alana börjar gråta av lättnad, hon är överlycklig.

Riktig elektriker
En riktig elektriker drar om all el.

Fler har råkat ut för Amine Tabet

Redaktionen går vidare med att leta efter fler som har råkat ut för fuskbyggaren Amine Tabet, som inte ens har en firma registrerad. Redaktionen ringer flera stycken som vittnar om att han har betett sig ungefär likadant hos dem, men de vill inte medverka i tv. Det verkar nästan som att de är rädda för Amine. Till slut får de tag på en före detta anställd hos honom. Han vittnar om att han har hjälpt till att dra el utan att vara behörig. De hittar till slut också en fd. kund som berättar medan han döljer sitt ansikte med uppdragen huva. Han hade blivit rekommenderad av en vän att anlita Amine. De kom överens om ett fast pris som var bra, men arbetet han utförde sedan var katastrofalt. 80% var fel. Amine däremot hävdade att allt var bra och krävde honom på slutbetalning vilket han hade vägrat.

Anonym källa
En person som vill vara anonym berättar om sina erfarenheter av Amine.

– Han ska inte hålla på i den här branschen, det är bedrägeri, säger den anonyma före detta kunden till Amine.

Mullvad avslöjar fuskbyggaren Amine ytterligare

Anders vill konfrontera Amine, så de placerar en mullvad i ett hus som låtsas vara intresserad kund som vill renovera badrummet. De har placerat ut dolda kameror och mikrofoner. 

Mullvad
Dold kamera när mullvaden låtsas vilja anlita Amine.

Amine blåljuger för mullvaden och säger att han har alla behörigheter. På frågan om ROT-avdrag är han väldigt otydlig, men han hävdar att det är kunden som själv ska söka ROT-avdraget, vilket ju är fel.

Anders skäller ut Amine
Anders Öfvergård skäller ut Amine.

Sedan dyker Anders Öfvergård överraskande upp och skäller ut Amine efter noter. Han förklarar för Amine hur synd det är om Alana och hennes barn som inte har kunnat bo i lägenheten på 3,5 år nu. Där är fuktskador och livsfarliga elkopplingar som har utsatt dem för livsfara. 

Amine blånekar, är iskall och påstår att Alanas dotter inte har ett höftproblem, som om det skulle spela någon roll för om han har fuskbyggt eller inte. Han hävdar bestämt att han inte har monterat någon el, bara skruvat i glödlampor. 

Amine Tabet
Amine är iskall och blånekar.

Anders säger till honom att han ska betala tillbaka pengarna. Ja, säger Amine först. Sedan säger han att han inte kan för att han inte har några pengar. 

Lägenheten klar
Lägenheten är återställd.

Ännu en fuskbyggare avslöjad alltså. Alana är lycklig att hon och barnen äntligen kan flytta in i sin lägenhet, som har blivit finare än hon hade kunnat föreställa sig.