S steffo_b skrev:
Teoretiskt sett. Om man låter den gå ned till 40 grader så börjar man vara inne i det område där legionella växer optimalt. Om den då sjunker till det under någon timme och man sedan tar varmvatten innan den värmt upp ordentligt så finns risk att legionella ska ha hunnit växa till sig så att det finns potential till problem.
Har du någon källa på att ett par timmar vid 40C ger legionellarisk. 40C betyder ju att ca 70% av vattnet är det ganla som varit över 60C på natten, och de övriga 30% är nytt kallvatten som bara varit i beredaren någon timme.
 
S
B bhus2021 skrev:
Har du någon källa på att ett par timmar vid 40C ger legionellarisk. 40C betyder ju att ca 70% av vattnet är det ganla som varit över 60C på natten, och de övriga 30% är nytt kallvatten som bara varit i beredaren någon timme.
Nja. Vi pratar om scenariot där någon stänger av VVB under dagen för att spara el under högtaxa/effektavgift och den därför svalnar.

Men i praktiken spelar det ingen större roll. Det blir ur riskhänseende nästan samma sak även om scenariot där du tillför kallt vatten som inte tidigare varit upphettat i praktiken ökar risken lite.
När man pratar om risk för att bli sjuk så är det antal bakterier man pratar om. En Legionellabakterie ger dig inte legionella. Det krävs tillräckligt många för att några ska kunna klara av att ta sig förbi ditt immunsystem.

Dvs ju fler sådana bakterier desto större risk (relativt få bakterier räknas som ingen risk).
Vid 40 grader så är man inne i det tempintervall (35-40 grader) som är optimalt för Legionella att växa till sig. Dom gillar nämligen samma temperaturer som vi.
Dvs har du sporer i vattnet som kan växa till sig så kommer dom att föröka sig snabbt.
Efter några timmar kan dom vara så många att du kan få legionella om du har försvagat immunförsvar.

Men risken är enligt min bedömning nästintill försumbar.
Dvs risken stiger från försumbar till nästintill försumbar. Fortfarande inte farligt så länge du har normalt immunförsvar.

Att exakt kvantifiera risken är oerhört svårt och kräver nästan att man sitter med tillväxtdata för bakterien kombinerat med vad det finns för förekomst av sporer i vattnet på det aktuella stället och det blir fort ganska komplicerat.

Men man kan säga att så fort du låter temp gå under 45 så finns det en risk. Den risken ökar ju mer du låter temperaturen gå ned och ju längre tid du låter den vara där.
Men generellt så skulle jag säga att även om du skulle låta den svalna helt så är risken troligen mycket liten om vi pratar om ett dygn om du har normalt immunförsvar.
 
Kanske inte blir så stort problem för mig. MEn det kan ju bli kallare väder

Periodöversikt av effektförbrukning med datum och tid för november, visande kW-värden och snitt av de tre högsta effekttopparna.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
AndersMalmgren AndersMalmgren skrev:
Kanske inte blir så stort problem för mig. MEn det kan ju bli kallare väder

[bild]
Vajjert! Tänk att du helt klarade matlagningstimmen 17-18 som jag tror de flesta toppar. Misstänker att du har Ellevio-appen?
 
H hovapettson skrev:
Vajjert! Tänk att du helt klarade matlagningstimmen 17-18 som jag tror de flesta toppar. Misstänker att du har Ellevio-appen?
Nej, ingen app faktiskt.

edit: vi lagar mat runt 19:30-20
 
  • Gilla
hovapettson
  • Laddar…
S steffo_b skrev:
Nja. Vi pratar om scenariot där någon stänger av VVB under dagen för att spara el under högtaxa/effektavgift och den därför svalnar.
Du menar att de legionellabakterier som dött under natten när VVB var 65+C ska spontant återuppstå i beredaren när den svalnar?
 
  • Haha
Dilato
  • Laddar…
S
B bhus2021 skrev:
Du menar att de legionellabakterier som dött under natten när VVB var 65+C ska spontant återuppstå i beredaren när den svalnar?
Du uppnår aldrig 100% avdödning i praktiken. Inte ens autoklavering vid 121 grader i 15 minuter ger 100% avdödning av allt. efter 15 minuter vid 121 grader ånga så räknar man sakerna som sterila men det innebär inte att allt är dött. Man räknar fortfarande med att enstaka bakterier kan överleva men man uppnår en avdödningsgrad där man säger att endast 1 bakterie på miljarden eller något sådant överlever. Det är tillräckligt lite för att infektionsrisken ska vara i stort sett obefintlig.

Men även om du autoklaverat något så finns bakterier eller sporer kvar som kan växa till sig när temperaturen sjunker. Det är en av anledningarna till att saker som steriliserats har ett bäst före datum innan dom åter måste autoklaveras för att räknas som sterila.

60 grader dödar absolut inte 100% av bakterierna så det finns fortfarande bakterier kvar som kan växa till sig igen om temperaturen sjunker.
Plus att det kommer in nytt kallt vatten som inte har hettats upp varje gång man använder varmvatten.
 
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
C
S steffo_b skrev:
Du uppnår aldrig 100% avdödning i praktiken.
Rätt nybyggda badhuset här har varit delvis nedstängt i över ett år nu pga legionellainfektion. Verkar vara extremt svårt att få bort om det väl fått fäste.
 
S
C cpalm skrev:
Rätt nybyggda badhuset här har varit delvis nedstängt i över ett år nu pga legionellainfektion. Verkar vara extremt svårt att få bort om det väl fått fäste.
Om man inte får bukt med det trots att man spolar varmt vatten genom ledningarna så är det troligt att det är felaktig konstruktion i varmvattenledningarna. Exempelvis genom att man har för långa dead ends eller något sådant. Dvs det är gjort så att det någonstans blir vatten stående som inte omsätts.
 
  • Gilla
kashieda
  • Laddar…
C
S steffo_b skrev:
Om man inte får bukt med det trots att man spolar varmt vatten genom ledningarna så är det troligt att det är felaktig konstruktion i varmvattenledningarna.
Är inte så insatt, men när man läser om det är det tydligen inte så lätt att få bort bakterien från rören när den väl etablerat sig.
 
H hovapettson skrev:
Vajjert! Tänk att du helt klarade matlagningstimmen 17-18 som jag tror de flesta toppar. Misstänker att du har Ellevio-appen?
Matlagningstimmen är ju med som högsta effekt under månaden. Det som är intressant är istället varför inte fler ”matlagningstimmar” finns under månaden?

Finns ju potential att komma ner runt den 3:e högsta effekttoppen som månadsmedel här, men det är ju inga stora besparingar vi pratar om.
 
S
C cpalm skrev:
Är inte så insatt, men när man läser om det är det tydligen inte så lätt att få bort bakterien från rören när den väl etablerat sig.
Nej. Det är sant. Men jag misstänker att det hänger ihop med att det vanligen uppstår pga att man har brister i konstruktionen med vattenledningarna. Typ att man har någonstans en avstickare som inte används och då blir det också svårt att få bukt med det med mindre än att man korrigerar bristen vilket i många fall kan vara svårt att göra beroende på hur ledningarna är dragna.

Men det är också så att om dom väl etablerat sig i rören så är dom ju många och då måste man komma upp i ganska hög avdödningsgrad för att få ner det till riskfria nivåer vilket då kräver rätt omfattande hetvattenspolning.
 
N Niclas8811 skrev:
Det finns ett mycket enklare sätt att skriva "3kWh per timme": 3kW
Nähädu 3 kWh är en mängd energi du gjort av med på en timme. Det kan du inte blanda ihop med en effekt! Om du håller effekten 3kW i en timme blir energimängden du gjort av med visserligen 3kWh men 3kWh per timme är inte lika med 3kW! Man skulle kunna tro det genom att dividera 3kWh med h men så kan du inte göra. Skilj på Energi som är mer som en mängd och Effekt som är mer som ett flöde! Du skulle kunna säga att 3kWh per timme är den energimängd du gjort av med på en timme om medeleffekten under den timmen varit 3kW. 3kW säger inget om energimängden du gjort av med. Du kan ha använd 3kW i en sekund eller en timme till exempel och det blir väldigt stor skillnad på energimängden du gjort av med per timme.
 
  • Wow
kashieda
  • Laddar…
S
M mgold skrev:
Nähädu 3 kWh är en mängd energi du gjort av med på en timme. Det kan du inte blanda ihop med en effekt! Om du håller effekten 3kW i en timme blir energimängden du gjort av med visserligen 3kWh men 3kWh per timme är inte lika med 3kW! Man skulle kunna tro det genom att dividera 3kWh med h men så kan du inte göra. Skilj på Energi som är mer som en mängd och Effekt som är mer som ett flöde! Du skulle kunna säga att 3kWh per timme är den energimängd du gjort av med på en timme om medeleffekten under den timmen varit 3kW. 3kW säger inget om energimängden du gjort av med. Du kan ha använd 3kW i en sekund eller en timme till exempel och det blir väldigt stor skillnad på energimängden du gjort av med per timme.
Kan du inte utreda Joule (J) åt oss också. (när du ändå är igång) ;-)
 
S styren skrev:
Kan du inte utreda Joule (J) åt oss också. (när du ändå är igång) ;-)
1 J = 1 Ws
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.