Byggahus.se

Hävt husköp pga köpares avtalsbrott, vem betalar mäklarprovison?

 1. S
  Medlem · Skåne · 10 inlägg

  Sara Nyman

  Medlem
  Hej!

  Vi sålde vårt hus i april, två veckor innan tillträde ringer köparen till mäklaren och har inte längre finansiering att genomföra köpet. Vi ville därför häva köpet pga kontraktsbrott vilket köparen skrev under på på tänka tillträdesdagen.

  Vi sålde sedan huset och fick mer för det än vi fick betalt vid första försäljningen och har därför inget skadeståndsanspråk. Frågan är dock vem som ska stå för mäklarens provision för den första försäljningen.

  I avtalet står det så här: ”Vid köparens kontraktsbrott, som leder till hävning av köpet, ska ersättning i första hand regleras ur betald handpenning. Överstiger säljarens skada handpenningen ska köparen snarast betala mellanskillnaden. Är säljarens skada mindre än handpenningen ska säljaren snarast återbetala mellanskillnaden till köparen. Vid köparens kontraktsbrott ska ersättningen till säljaren även innefatta säljarens kostnad för mäklarprovision i samband med försäljningen av Fastigheten”

  Vem ska stå för mäklarprovisionen, vi eller köparen?
   
 2. M
  Nybyggare · 103 inlägg

  mensjueii

  Nybyggare
  Ni.
   
 3. U
  Husägare · Södra Sandby · 212 inlägg

  Ursidae

  Husägare
  Jag tolkar det som mäklararvodet ska räknas in i den skada ni lidit. Om ni fick så mycket mer så att det även täckte ett nytt arvode så är ni kvitt helt enkelt.
   
 4. U
  Husägare · Södra Sandby · 212 inlägg

  Ursidae

  Husägare
  Alla råd är värda så mycket som du detalade för dem såklart.:cool:
   
 5. S
  Medlem · Skåne · 10 inlägg

  Sara Nyman

  Medlem
  Jag har tänkt som ni men läste nu detta, se screen shot:
   
 6. anders07
  Medlem · Stockholm · 6 107 inlägg

  anders07

  Medlem
  Om ni har betalat två avgifter/provisioner ska det räknas som "skada" och betalas av den första köparen men har ni bara betalt för en försäljning är det ni som betalar.
   
 7. S
  Medlem · Skåne · 10 inlägg

  Sara Nyman

  Medlem
  Ja, vi har betalt för två provisioner. Förstår att det räknas in i skadan, men om vinsten överstiger skadan ska då köparen ändå stå för ena provisionen?
   
  • Laddar…
 8. A
  Medlem · dalarna · 2 205 inlägg

  ArneTW

  Medlem
  Ni får väl betala den förste köparen överskottet.

  /ATW
   
 9. anders07
  Medlem · Stockholm · 6 107 inlägg

  anders07

  Medlem
  Som jag tolkar det, bara om påverkar er negativt. Gjorde ni bättre vinst som täcker provisionen andra gången ska det inte regleras endast faktisk skada.
   
 10. Andreas_kalmar
  Renoverare · Kalmar · 2 363 inlägg

  Andreas_kalmar

  Renoverare
  Varför skulle ni betala dubbla arvoden om mäklaren bara har sålt huset en gång?
   
 11. D
  Medlem · 273 inlägg

  dennis_f

  Medlem
  Som jag tolkar det skall första köparen stå för mäklararvodet oavsett om du gör vinst på andra försäljningen.
   
 12. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 2 006 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Först och främst bör ni diskutera detta med er mäklare. Är det samma mäklare vid båda försäljningarna? Enligt den information som Mäklarsamfundet har så kan ni inte begära ersättning från köparen som hoppat av om ni lyckas sälja senare till ett högre pris. Då får ni räkna in det dubbla mäklararvodet och övriga kostnader ni haft för huset under den tid som den andra försäljningen tagit.

  https://www.maklarsamfundet.se/site..._nar_koparen_inte_fullfoljer_per_f_4_2008.pdf
   
 13. A
  Medlem · dalarna · 2 205 inlägg

  ArneTW

  Medlem
  Det är väl bara att stämma de fattiga stackarna som inte ens hade råd att köpa hus... Här finns ju pengar att tjäna.

  Jag trycker på ignore-knappen på detta...

  /ATW
   
 14. S
  Medlem · Skåne · 10 inlägg

  Sara Nyman

  Medlem


  Vilket tråkigt svar. Vi fick i mitten av september veta att köpet som varit klart sedan april inte blir av, med två veckors varsel. Vi kunde inte lösa överbryggningslånet som vi fått på vår nya bostad och det är ren tur att bostadsmarknaden har ett uppsving och att vi fick sålt igen snabbt, köparen kunde ha satt oss i en otroligt prekär situation. Att han inte kunde genomföra köpet verkar han ha känt till sedan åtminstone i juli men inte hört av sig förrän två veckor innan tillträde. Efter detta har han dessutom ljugit om att han har löst finansieringen in i det sista.

  Vi vill inte stämma honom eller kräva något skadestånd, vi vill bara bli klara över vad avtalet säger och följa det, det räcker med kontraktsbrott i den här affären i min mening. Fått olika besked kring vad som gäller för mäklarprovisionen och därför jag frågade här.
   
 15. S
  Medlem · Skåne · 10 inlägg

  Sara Nyman

  Medlem
  Det är samma mäklare, men hon vill inte uttala sig i frågan då hon menar att hon är en oberoende part mellan säljare och köpare.

  Har sett den, men även sett på några ställen att köparen ska stå för mäklarprovisionen oavsett, se screen shot ovan. Vill bara ha klarhet i vad avtalet innebär och följa det. Vi har ju aldrig ”fått” den delen eftersom mäklarens provision dras i samband med att handpenningen betalas in, så frågan är om vi ska betala tillbaka enbart den del av handpenningen vi fick in på kontot eller om vi ska skjuta till för mäklarprovisionen från vinsten vi gjorde.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.