Byggahus.se
Ämne
Svar
Läst
Senast ↓
 1. Marlen Eskilsson

  Här hittar du avtalsmallar

  Här kan du ladda ner våra avtalsmallar för köpekontrakt, köpebrev, hyreskontrakt villa, samboavtal och äktenskapsförord. Använd dem som utgångspunkt och anpassa efter dina egna behov. Obs! Anlita någon juridiskt kunnig för att granska ditt avtal om du är det minsta osäker på formuleringarna. https://www.byggahus.se/ekonomi/avtalsmallar
  Marlen Eskilsson · mar '18 · 0 svar · 2,5k läst
  ·
 2. Marlen Eskilsson

  Så blir totalentreprenaden säkrare

  Nu funkar det.
  Marlen Eskilsson · sep '12 · 2 svar · 31,5k läst
  ·
 3. H

  Undersökning vid köp av fastighet

  Tack för hjälpen :-)
  Hannaan · sep '11 · 3 svar · 31,2k läst
  ·
 4. Marlen Eskilsson

  Kontrollera informationen

  En del frågor eller problem som rör juridik kan få långtgående konsekvenser för de inblandade om de angrips på fel sätt. Tänk på att du ofta inte vet vem det är som har skrivit ett inlägg och att det är omöjligt för oss att bekräfta sanningshalten i varje inlägg. Ta därför inläggen och råden för vad de är och kontrollera själv innan du agerar utifrån något du läst här.
  Marlen Eskilsson · okt '07 · 0 svar · 28,0k läst
  ·
 5. D

  Sidobyggnad för hög... Eller?

  Om grannen ska processa så är det ju mot kommunen. TS blir inte indragen i den. Men det skulle ju kunna resultera i att huset måste sänkas. Men jag ser det som osannolikt.
  Daniel 109 · 8h · 78 svar · 11,7k läst
 6. M

  Offert med inräknat ROT-avdrag

  [citat] 40 timmar motsvarar 2,5 arbetsdag för två arbetare. Du får väl be dem specificera vilka dagar de arbetade med att iordningställa grunden och hur många arbetare som användes om du inte litar på slutfakturan.
  mnzeii · 13h · 4 svar · 253 läst
  ·
 7. K

  Byggnad intill kedjehus

  Ni har väl redan fått svaret . Med stor säkerhet är detta något som tidigare ägare godkänt. Det var väl helt tydligt vid er besiktning vad som gäller. Det är en fördel om en överenskommelse om bygge av detta slag är skriftlig , till exempel bör ni ha möjlighet till underhåll, men även muntligt avtal gäller. Det finns även en risk att fasaden skadas om man gör hål för att
  klimt · 21h · 8 svar · 379 läst
 8. K

  Kameraövervakningslagen (igen...)

  [citat] :oops::oops: Så långt kunde jag tydligen inte läsa.:rolleyes:
  knipo · 3d · 11 svar · 560 läst
  ·
 9. 13th Marine

  Komplex tomtgränsändring

  Är gräsänkling i veckan så det blir en perfekt ursäkt för att besiktiga hojjen och köra förbi glasskiosken på vägen hem :)
  13th Marine · 3d · 7 svar · 450 läst
 10. R

  Studsmatta, hur nära tomtgräns??

  [citat] Jag och min fru använder barnens studsmatta ibland när de somnat. Det är ju skit kul att hoppa :) Men jag tror inte vi räknas som störande verksamhet, så mycket skriker vi inte :)
  Rickard Ohlin · 3d · 92 svar · 44,5k läst
 11. R

  AKUT - Hantverkare kräver betalning samma dag som jag fått fakturan!

  [citat] Hej, Tänkte bara skriva ett snabbt svar som är väldigt enkelt. Det enda jag ser är nödvändigt är att du skriver ett Mail där du informerar om att betalning kommer ske när besiktning har gjorts. Annars har du rejäl uppförsbacke vid eventuella fel vilket gör att hantverkarens intresse är lågt.
  rickard_89 · 4d · 92 svar · 13,8k läst
  ·
 12. B

  Låna ut pengar privat till bostadsrätt (Lånebrev)

  Välkommen till forumet! [citat] Det beror på vad föreningen har för krav för att bevilja medlemskap, se stadgarna. [citat] Borde räcka med ett som är juridiskt korrekt, och kan vara bra att tänka på hur ni vill att det ska hanteras om någon av er skulle avlida eller om ni slutar att vara partners av någon annan anledning.
  BirgitS · 5d · 2 svar · 370 läst
 13. H

  Plank enligt attefallsreglerna

  Nej, det gäller från huvudbyggnaden, och minst 4,5m från tomtgräns.
  hempularen · 6d · 1 svar · 235 läst
 14. L

  Skälig ersättning för kosmetisk skada på ett ventilationsaggregat

  det är ju inte bara bucklan i sig, ser man en bil med en buckla så undrar man ju "hur kör han egentligen". Samma här - visst den kanske inte syns, nu - men sen när huset ska säljas och bucklan ses av en köpare. "hur tar han hand som sina saker ..." kanske köpare funderar....
  larka742 · 6d · 14 svar · 1,7k läst
 15. R

  VA-bolag vill efterdebitera för 9 år

  Ja, det skiljer tydligen och i TS fall har vi ingen aning. Vi har faktiskt ingen aning om det finns ett enda VA-bolag i Sverige som klassas som kommunal service för det har ingen här undersökt. Sannolikt (vilket jag tidigare skrivit) är det 3 år i TS fall. Men det är inte säkert vilket var vad jag ville förtydliga.
  RoAd · 7d · 133 svar · 20,6k läst
  ·
 16. Staffan2000

  Sälja fastighet där det växer parkslide

  [citat] Jo. Du var först.
  Staffan2000 · 8d · 6 svar · 1,0k läst
 17. L

  Separation med problem

  Kontakta socialtjänsten. Man går alltid den vägen först. De är skyldiga enl lag att hjälpa dig därifrån. En kvinnojour kan initialt ge stöd men de kan inte få dig därifrån.
  ludde1973 · 9d · 12 svar · 2,6k läst
 18. Claes Sörmland

  Krav på barriär vid tomtgräns som slutar m 1 m ”stup”?

  BBR "8:9 Skydd mot olyckor på tomter" reglerar dina funderingar kring pooler. Där nämns inget om höjdskillnader på tomter annat än hål i marken, brunnar och liknande. Inte heller finns något om höjdskillnader i ordningslagen där t ex pooler regleras. Om man tänker efter så är det rätt vanligt att det finns höjdskillnader på någon meter i det offentliga rummet och det tycks
  Claes Sörmland · 11d · 1 svar · 524 läst
 19. I

  Trafikverket tänker till ...

  [citat] men det var ju flera veckor sen jag läste första inlägget ju :D Glömde bort slutade i tomtgräns biten
  ikeo · 12d · 127 svar · 57,5k läst
  ·
 20. H

  Ångra fastighetsköp, parter överens

  Jag tolkar frågan att köpet och tillträde har fullgjorts. Men köparen har ännu inte sökt lagfart. Om vi då antar att här finns bostadslån inblandade, så lär det ju bli lite mer komplicerat, än attbara betala tillbaka köpeskillingen. Jag vet inte vad som krävs, men om vi antar att säljaren hade lån som avslutades vid tillträdet, och köparen tog nya lån vid tillträdet. Då
  hempularen · 12d · 3 svar · 724 läst
 21. H

  Göra barn arvslösa. :D

  För 30 år sedan där jag var ordf. i bostadsrättsföreningen. En äldre kvinna gick bort. Dödsboet betalade inte månadsavgiften. Vi brukade gå varsamt fram när det gällde ett dödsbo. I det här fallet gick det inte att få någon kontakt. Och ärendet gick till kronofogden. Det visade sig att kvinnans enda arvinge var hereonist, brukade hålla till i Skärholmen. Efter den exekutiva
  hempularen · 12d · 75 svar · 15,2k läst
 22. K

  Avtal mellan grannar gällande anläggning av VA

  [citat] Hoppas ni fick skriftligt på det. Om inte, begär det asap. Finns många exempel där man blivit lovad saker men plötsligt ändrat sig. Så se till att få beslutet skriftligt innan ni gör för mycket som är avhängigt det.
  knipo · 12d · 9 svar · 845 läst
 23. Anna_H

  Väg, vad gäller?

  Ring och prata med Lantmäteriet. Ni skulle behöva uppdatera er gamla gemensamhetsanläggning till en Samfällighet och samtidigt få andelstalen justerade. Fastboende kan tex ha högre andelstal, de som bor längre in i området kan ha högre andelstal osv, men det där fastställer man när man ombildar det. Medlemsskapet i GA eller samfällighet är tvingande och följer fastigheten. Det ska
  Anna_H · 14d · 21 svar · 2,0k läst
  ·
 24. harry73

  Stora problem, med nytt hus! Gå vidare?

  Inte kul :( Dolda fel kan du anmäla till säljaren och kräva skadestånd för, men detta är inget dolt fel eftersom besiktningsmannen hittade de det när du väl anlitade en. (Så detta funkar inte) Hade du en överlåtelsebesiktning, kan man eventuellt kräva skadestånd från honom för att han missade detta. (Detta kan funka om du hade överlåtelsebesiktning) Annars kan det vara så att
  harry73 · 15d · 21 svar · 3,0k läst
  ·
 25. jonmo

  Är det möjligt att dra sig ur en påskriven offert?

  Jag skulle helt klart börja med att reda ut ordförandens firmateckningsrätt, därefter försöka tala med entreprenören.
  jonmo · 15d · 20 svar · 3,4k läst
 26. Utsättaren

  Återgång av köp vid öppen besiktningsklausul - säljaren medverkar inte

  Spara det rekommenderade brevet oöppnat, då kan det användas genom att rätten öppnar det och tar del av innehållet.
  Utsättaren · 15d · 11 svar · 2,1k läst
 27. K

  Dubbla påslag i totalentreprenad?

  Om det görs som ÄTA är det nog tyvärr normalt. Men som hempularen skriver, försök få in det i totalentreprenadkontraktet.
  kindvall · 15d · 4 svar · 677 läst
 28. H

  Garanti på nybyggt hus, när ska fel åtgärdas?

  Jordabalken ger dig bara rätt att reklamera oväntade fel, som inte gick att upptäcka vid köpet (dolda fel). Din rätt till garanti kan ev. ingå i ditt köpeavtal, i såfall gäller det som står i avtalet, ganska ordagrant.
  hempularen · 16d · 7 svar · 666 läst
 29. S

  Hur gör vi med hyresgäster som inte betalar och försvunnit till utlandet?

  [citat] Alltid ta deposition 3 mån hyra . Ta reda på deras pers nr i Finland,kolla om de har svenskt pers nr , kolla dem hos KFM i Finland och Sverige och var de varit skrivna , kolla med Tingsrätt om de förekommer och för vad .Finland är tvåspråkigt.Visar det sig att de är skojare har du kanske skäl för att bryta avtalet med hänvisning till uppgifter som tillkommit efter avtalets
  Spikin · 16d · 113 svar · 21,8k läst
  ·
 30. Bart

  Ansvar för död gran

  [citat] Inte direkt, men det kan vara så. Urklipp från jordabalken. Tränger rot eller gren in på fastighet från område intill denna och medför detta olägenhet för fastighetens ägare, får denne taga bort roten eller grenen. Områdets ägare skall dock beredas tillfälle att själv utföra åtgärden, om denna kan befaras medföra skada av betydelse för honom.
  Bart · 16d · 26 svar · 4,1k läst
 31. C

  Inneboende i bostadsrätt

  [citat] Superbra tips att överföra en mindre del av bostaden till sonen (23 år). Det ska jag be henne undersöka. TACK! :-)
  ClaesMalmö · 17d · 17 svar · 962 läst
 32. C

  Grannen har gjort en vändplats på min tomt!

  Plantera en häck eller träd - Jag hade ett liknande problem och resonerade att växter är mindre konfronterande än ett staket eller plank. Mina störande grannar sa aldrig ett pip, och skulle de ha gett sig på häcken (som växte upp till träd) skulle de ha varit åverkan i stället för att "bara" ha spritt ut grus. En annan fördel är att du slipper se båten (och grannen) som skapar så
  Chris Teg · 18d · 225 svar · 121,8k läst
  ·
 33. C

  Giltigt med kort/A4 kopia på kvitto?

  Om det er orden i kvitteringene du ønsker deg så har jeg funnet en løsning. Den fungerer i hvert fall greit for oss. Jeg limer alle viktige kvitteringer på et A4-ark og setter dem i en perm. Hva slags krav det er til kvitteringer for at de skal være gyldige, vet jeg ikke.
  Camlin · 19d · 2 svar · 571 läst
 34. H

  Mormor vill sälja sitt hus till mig, Tvist? - Se hit!

  [citat] Exakt så! Tack för förklaringen. Det blir den mest rättvisa lösningen och dessutom ekonomiskt fördelaktigt. Och jag tror som jag skrev tidigare att en mäklare inte tillför något för överlåtelsen, möjligen för att värdera fastigheten.
  HusMedHistoria · 20d · 118 svar · 26,4k läst
Laddar...