Byggahus.se

Grannen har tagit bort vårt staket utan vår tillåtelse

 1. S
  Medlem Nivå 2
  Bakgrund:
  Föregående ägare till vår fastighet lät en staketfirma sätta upp ett grönt klassiskt flätverksstängsel (sneda diagonala kvadrater) med gjutna aluminiumstolpar, troligen på 70-talet. Problemet är att det ca 20 m långa staketet tydligen står ca 35 cm in på grannens tomt i ena ändan och ca 7 cm in i andra ändan, dvs ca 20 cm över gränsen i snitt. Min särbo köpte sin fastighet för 13 år sedan (utan att veta detta) och grannen köpte sin fastighet för ca 3-4 år sedan. Grannen har redan haft svåra dispyter med en annan granne och nu är det tydligen vår tur. Vi har hittills gjort allt han har sagt, t.ex. flyttat komposten, etc. Dock har vi inte sågat ned vår höga tujahäck som står en bit innanför staketet på vår sida. Tujahäcken täcker större delen av sträckan. Grannens hus är mycket högt vilket innebär full insyn i vår trädgård från deras olika fönster om vi inte har kvar häcken. Med tanke på grannens dispyter med andra grannen så är vi glada att vi har tujahäcken kvar.

  Händelse:
  För ett par veckor sedan meddelade grannen att han ansåg att vårt staket stod fel och uppmanade min särbo att ta bort det. Hon blev naturligtvis chockad och svarade att hon inte kunde avgöra om det stod fel och var inte beredd att så där rakt upp och ned plocka bort det men han viftade med en karta i sin mobiltelefon och var mycket påstridig. Det slutade med att de skiljdes åt och min särbo avsåg att checka upp detta. Ett par dagar senare hade grannen ändå klippt ned staketet, dvs. förstört det. Min särbo är mycket chockad över detta. De gjutna stolparna står dock fortfarande kvar men han kommer att ta upp dessa också. En vecka efter (!) att staketet var nedtaget (men innan han hunnit pratat en andra gång med min särbo) beställde grannen en gränsutsättning så nu står det träkäppar ca 35 cm resp. ca 7 cm in på vår tomt. Vi är så klart mycket bedrövade över händelseutvecklingen och vill egentligen inget annat än att ha en god relation med grannen.

  Frågor:
  1. Får grannen plocka ned och förstöra staketet (som i princip var i nyskick) utan att ge min särbo en rimlig tid att flytta det? Kommentar: Grannen hävdar att han hade rätt att ta sönder staketet eftersom det stod ”olagligt” på hans tomt.
  2. Kan grannen kräva oss på betalning för hans arbete med att ta bort staketet med motiveringen att det stod olagligt på hans sida?
  3. Kan grannen kräva oss på hela eller halva kostnaden för utsättningen som han själv har beställt (efter att han tagit ned staketet)?
   
  • Laddar…
 2. D
  Medlem · Nivå 8
  Nej man får inte ta bort någon annans egendom även om nu staketet står på hans sida. Sen hade ni väl behövt flytta det ändå om det nu stod på fel sida.

  Om man kräver pengar för arbetet så kräv skadestånd för staketet, vilket ni ändå borde göra då han gjort sönder det.

  Men funkar inte häcken som staket då, behöver ni ett staket?
   
  • Laddar…
 3. S
  Medlem Nivå 2
  Vi har höns som ibland får gå ute i trädgården och då var det bra med nätstaketet.
  Ja vi hade naturligtvis flyttat det när vi konstaterat att det stod fel. Nu hör det till saken att han inte vill ha något staket alls eftersom det är en bit mellan staketet och vår tujahäck, dvs han får tillträde till lite av vår tomt istället. Hade det inte varit för våra tre höns så hade staketet kanske kvittat.
   
  • Laddar…
 4. Jiji
  Medlem · Nivå 10
  Inga råd angående grannen, men angående hönsen. Sätt viltnät på insidan häcken. Det har vi för katten och det syns i princip inte.
   
 5. A
  Medlem Nivå 9
  Jag tror att utsättningen alltid delas mellan fastigheterna vare sig man vill eller inte. Brukar inte kosta så mycket och det är alltid bra att veta vart tomtgränsen exakt går.

  Kräver han dock sin kostnad utav er så säg bara att ni då vill ha ersättning för ert staket som stod 7cm in på er tomt.
  Grannen verkar onekligen mycket speciell och principfast och ingen ni ändå kommer att umgås med utifrån er text. Jag skulle i ert fall slå ner armeringjärn och sätta upp ett hönsnät direkt på tomtgräns och låta hönsen bo där istället så att grannen inte kan nyttja marken. Kan också vara ett bra ställe att ha upplag för sommargrejorna med en press överm. Är heller inte så snyggt. Men ni slipper iaf se skiten.
   
  • Laddar…
 6. B
  Medlem · Nivå 17
  Jag är tveksam angående utsättningen. Det är ju inte samma sak som när Lantmäteriet gör en gränsutredning eller fastighetsbestämning; de båda klarar ju upp en tidigare osäker gräns, vilket anses göra båda fastigheterna ”bättre”, och kostnaden delas då. Men en gränspåvisning syftar ju bara till att märka ut en redan juridiskt säkerställd gräns på marken, och då är det oftast den som beställer jobbet som får räkningen (även om man kan komma överens med sin granne att dela på kostnaden).
   
  • Laddar…
 7. Cheesen
  Medlem · Nivå 10
  Vem har gjort gränsutsättningen? Finns det några befintliga rör?
  Är gränsutsättningen gjord med GPS eller utförd med laser och teodolit utgående från befintliga gränsmarkeringar?
   
  • Laddar…
 8. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 22
  Vilken skitstövel till granne. Men det är svårt att sätta emot så mycket. Förvisso var det brottsligt att förstöra staketet men jag tror inte man ska lura sig att polisen tar tag i detta vid anmälan. Men kanske värt att testa i alla fall?

  Nu när staketet är förstört av grannen finns det knappast mycket annat att göra än att ordna med en ny lösning på rätt sida gränsen.
   
  • Laddar…
 9. H
  Medlem Nivå 10
  Nej, din granne får absolut inte förstöra din egendom. Kräv ersättning för staket, uppsättning, sveda och värk, ditt arbete och så polisanmäl. Grannen beställer gränssättning för sin tomt är inget du ska betala för, grannen kan knappast beställa gränssättning för din tomt! Det hade ju varit annorlunda om ni hade kommit överens om att göra detta gemensamt.
   
 10. S
  Medlem Nivå 2
  Utsättningen gjordes inte av lantmäteriet utan av något företag som sysslar med sådant. Grannen pratade om GPS. Det tog nog bara en halvtimme vad vi förstod. Nu står det enkla träkäppar i båda ändarna. Ursprungliga gränsmarkeringar kan inte hittas. Troligen har marken fyllts upp en gång i tiden så de är nog begravda någon meter ned.
  EDIT: Av annat svar förstår jag att det nog heter "gränspåvisning" när man bara sätter träkäppar med hjälp av GPS,
   
  Redigerat 24 okt 20:01
  • Laddar…
 11. S
  Medlem Nivå 2
  Det är nog "gränspåvisning" som gjorts i och med att det tog mycket kort tid och det numera står ett par träkäppar. Det gjordes av en firma - inte Lantmäteriverket.
   
  • Laddar…
 12. S
  Medlem Nivå 2
  - Polisanmälan är nog inte aktuellt. Dock kan det vara bra att veta att möjligheten finns. Vi vill få en lösning trots allt. Det svåra är att samtidigt göra en tydlig markering (så att det inte blir fler saker) och samtidigt försöka skapa en grannsämja.
   
  Redigerat 24 okt 20:05
  • Laddar…
 13. S
  Medlem Nivå 2
  - Det skulle vara intressant att veta om man kan fortfarande betrakta staketet som vår egendom när det stått på grannens mark under alla dessa år. Kanske det finns någon preskription. Han påstår ju att det inte är vårt då det står på hans tomt. Just den frågan skulle vara intressant att klarlagd.
   
 14. S
  Medlem Nivå 2
  Jo så är nog läget. Dock kan man åtminstone klargöra att det var brottsligt ifall det blir framtida diskussion. Vi vill ju inte ha bråk men ändå vill man markera så att det inte kommer nya framtida saker.
   
  • Laddar…
 15. H
  Medlem Nivå 10
  Då är jag tveksam om den gränspåvisningen gäller juridiskt. Kolla med Lantmäteriet på kommunen!