Byggahus.se

Drar en nerdimmad lampa mindre el?

 1. Per Eskilsson
  Administrator · Skåne · 5 676 inlägg

  Per Eskilsson

  Administrator
  Ursäkta min okunnighet. Men drar en lampa som är nerdimmad mindre el eller lika mycket som en lampa som är fullt påsatt?

  Jag har länge undrat detta men inte vågat fråga.

  Jag undrar också om en lampa som har flera lampor i sig drar mer eller lika mycket som en lampa som bara har en ljuskälla. Hur funkar det?
   
  Redigerat 27 feb 22:31
 2. HasseTeknik
  Medlem · Uppland · 4 082 inlägg

  HasseTeknik

  Medlem
  Nerdimmad drar mindre. Antingen har man kapat av sinusvågen ( glödljus) eller så har man dragit ner på strömmen ( LED).
  Antal lampor bestämmer den totala förbrukningen. Linjärt förhållande 2 tar dubbelt mot en. Fyra tar fyra gånger så mycket som en.
  Edit : detta tar inte hänsyn till eventuell skillnad i verkningsgrad för en eventuell trafo.
   
  Redigerat 27 feb 19:13
 3. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 12 748 inlägg

  tommib

  Bergsfogde
  En neddimmad lampa drar mindre energi. Hur mycket mindre beror lite på lampan och dimmern men det kommer dra mindre energi i alla normala applikationer.

  Din "lampa" med flera ljuskällor kan du betrakta som flera separata små lampor. De är parallellkopplade, på precis samma sätt som det blir när du kopplar in flera olika lampor i olika vägguttag. Det relevanta är vad det står på ljuskällorna, hur mycket energi de förbrukar.
   
 4. Per Eskilsson
  Administrator · Skåne · 5 676 inlägg

  Per Eskilsson

  Administrator
  Så nästa gång vi ska köpa en ny lampa så ska jag försöka få Marlen att köpa en lampa som består av en ljuskälla.

  Suck, många av våra lampor idag är ”mång-lampelampor”.
   
  • Laddar…
 5. M
  Medlem · 557 inlägg

  mowatom

  Medlem
  Hon ska köpa den lampa hon gillar(y) Elen till belysning känns som en obefintlig del av energiförbrukningen.
   
 6. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 12 748 inlägg

  tommib

  Bergsfogde
  Nej. Däremot bör du använda LED-lampor då de drar väldigt mycket mindre energi än t.ex. halogenlampor som monteras med flottiga fingrar ;)

  Som sagt, det är antalet ljuskällor och deras effekt som avgör. Detta har vanligen ett linjärt förhållande med ljusflödet från lampan (så länge man håller sig till samma teknik för ljuskällan).

  Köp snygga lampor, eller ännu hellre ändamålsenliga och snygga. Använd LED i dem.
   
 7. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 18 501 inlägg

  Bo.Siltberg

  Hobbyelektriker
  Vi får börja med att definiera lampa.

  Om vi pratar den gamla tidens glödljus och halogen så tjänar man inte så mycket då energiförbrukningen inte är direkt proportionell mot dimmernivån. En upplevd kraftig sänkning av ljusstyrkan motsvaras inte av en lägre energiförbrukning i samma grad, den är mer logaritmisk.

  För LED (och kanske även lågenergi) är ljusstyrkan mer proportionell, men det spelar inte speciellt stor roll på en redan låg energinivå. Det kan ha betydelse för en mycket stor mängd.

  På din andra fråga skulle jag säga att det spelar ingen större roll för glödljus. De kan ha en hög startström men i stort har det liten betydelse. LED däremot är en annan femma. Varje LED är en elak belastning, flera små LED är en ännu elakare belastning. Här gäller att elmätaren klarar av att mäta de extremt höga strömspikar som LED orsakar. I denna bild ser man spänningen överst (neddimmad) och strömmen underst, de korta strömspikarna syns knappt. Instrumentet anger 2.87 A som toppvärde på strömmen och 0.104 A som medelvärde, det du betalar för (ska betala för...)

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  LED Dimring mellan S.png


  Så jag vet inte riktigt...men det märks nog inte förrän man kör en ansenlig mängd LED-lampor i huset. Det gäller att dagens elmätare kan mäta längden på dessa spikar med tillräcklig upplösning. Om den inte riktigt hänger med kanske den registrerar dubbel förbrukning eller ännu värre.
   
 8. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 7 605 inlägg

  Nötegårdsgubben

  Skogsägare
  Bara genom att gå från gamla glödlampor till LED har ni minskat energiförbrukningen till ca 15 %. Det ni förr hade en 40 Watts glödlampa till gör nu en 6 W LED.

  Energikonsumtionen mäts normalt i kWh, så en 6 W-lampa som lyser 1000 timmar om året drar med andra ord 6 kWh.

  Vi pratar alltså en kostnad på enstaka kr per år och lampa, även om den lyser ett antal timmar om dagen vinter som sommar. Är du verkligen säker på att det här är ett problem du behöver lösa?
   
 9. Hep
  Garagebyggare · Stockholm · 705 inlägg

  Hep

  Garagebyggare
  Svar om el och lampor har du fått av de som kan, men jag kan inte låta bli att förundras och kommentera det du skriver.

  "Jag har länge undrat detta men inte haft någon att fråga."

  Jag kan tänka mig ganska precis en person till (som nämnts i tråden) som lika lite som du får ställa den frågan. Hmm, om det fanns något ställe där man enkelt kunde ställa den typen av frågor. Synd att det inte verkar finnas. Man kanske kunde starta något sådant. På nätet kanske...
   
 10. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 12 748 inlägg

  tommib

  Bergsfogde
  Förhållandet mellan ström och ljusflöde hos glödlampor var anledningen till att jag skrev att energiförbrukningen i de flesta fall är mindre men beror på kombinationen av ljuskälla och dimmer :)

  Rent språkligt och tekniskt så är det dock så att förbrukningen minskar, även om effekten inte är så stor som man skulle kunna tro från hur mörkt det blir.

  Det andra du tar upp är intressant. Energiförbrukningen minskar, men det är möjligt att elmätaren har problem med att mäta det. Du svarar egentligen på en fråga som inte ställdes, men borde ställts, av fler än Per.
   
 11. Per Eskilsson
  Administrator · Skåne · 5 676 inlägg

  Per Eskilsson

  Administrator
  Jag skrev den meningen lite snabb. Jag menade ”Jag har länge undrat detta men jag har aldrig tagit mig för att fråga.”. Eller så är det helt enkelt så att jag aldrig vågat fråga, av rädsla för att verka dum.
   
 12. Hep
  Garagebyggare · Stockholm · 705 inlägg

  Hep

  Garagebyggare
  Här hänger vi ut vår dumhet till allmän beskådan hela tiden, så kör på bara nu när du ”hittat hit”.
   
 13. Per Eskilsson
  Administrator · Skåne · 5 676 inlägg

  Per Eskilsson

  Administrator
  Det är inte först och främst sänkta kostnader (eller lägre miljöpåverkan) som jag efterfrågar (även om vi fortfarande har sjukt hög elförbrukning). Det jag letar (letade) efter är kunskap. Nu vet jag mer än bara för en timma sedan. Tack alla för bra svar.
   
 14. Per Eskilsson
  Administrator · Skåne · 5 676 inlägg

  Per Eskilsson

  Administrator
  Min nästa följdfråga blir då: Om en ljuskälla, i en armatur som består av flera, är trasig. Drar den då inget alls, pyttelite (eftersom elen rimligtvis måste ”ta den vägen”) eller lika mycket som övriga ljuskällor som funkar? Hoppas ni förstår hur jag menar.
   
 15. T
  Medlem · 2 705 inlägg

  TotalControl

  Medlem
  Det beror på effekt på lampan eller lamporna som du jämför med.

  Om din fru kommer hem med en singel lampa på 100W så drar den mer än 10 st lampor som har <10W per lampa.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.