Byggahus.se
blackarrow
blackarrow: [bild] Hmm, ja det kliade uppenbarligen i mina fingrar också…. 😇
16 svar · 61,0k läst
·
Marlen Eskilsson
Marlen Eskilsson: Syftet med diskussionen under rubriken El i Byggahus forum är att du som konsument ska kunna ta och ge råd i ämnet el och elinstallationer. Diskussionerna kring el sker för att förbereda konsumenten inför mötet med en behörig elinstallatör, för att kunna bli en bättre beställare. Därför kan alla typer av frågor ställas, även de som rör elarbeten som bara en behörig elektriker
0 svar · 67,9k läst
·
E
elmont: Dom lite drastiska metoderna kommer till bruk sedan kunden fått multippla möjligheter att lösa problemet och hör dom av sig så är det ingen konst att fixa en avbetalningsplan. Man behöver bara visa lite god vilja så brukar det lösa sig. Men folk som handlar utan att ha viljan att betala för sig har jag rätt svårt för.
170 svar · 24,3k läst
·
A
avh67f: Det finns många kablar som är fåtrådiga. Nexans har t ex FQLQ. [citat]
3 svar · 177 läst
Tobbe.A
Tobbe.A: Jag hade just besiktning av anläggningen, besiktningsmannen var elektriker i grunden. Elektrikern som var och installerade batteriet har satt det för nära väggen, så nu måste de är bytas plats på elementet och batteriet. Flyttas batteriet på samma vägg som det sitter nu, så kommer hela dosan till elementet att blockeras av batteriet. Besiktningsmannen sa att han inte trodde att en
15 svar · 747 läst
·
13th Marine
13th Marine: [citat] Beror på laddboxen, många har just DC-delen inbyggd.
7 svar · 303 läst
Zephro
Zephro: [citat] Esp32 med strömtrafo samt styrning av relä som styr kontaktorn...så gjorde jag iaf. + att jag fick med portstyrning samt temp och styrning av belysning i garage i samma krets....(esphome)..... Hempul? Javisst, men med skenmontage och kretskort med skruvanslutning och lite plint så blir det som vilket automationsskåp som helst.
67 svar · 7,6k läst
·
H
HumptyBumpy: Kom hem lite sent så orkade inte stå i mörkret och ta bilder på mätarskåpet men bifogar lite bilder på centralen i huset. Central: [bild] Inkommande från mätarskåpet, gissar på att det är någon form av 5g6: [bild] Kabeln till garaget: [bild] Garagets PEN kopplad till PE-plinten: [bild]
66 svar · 8,5k läst
·
T
Tor s: [citat] Har en exakt lika in på 2 ut på 3 om jag kopplar ut på 4 så går den när det är kallt dvs inte för varmt Mvh Tor
13 svar · 11,3k läst
·
J
jonaserik: [citat] En fråga till, är det en magnet i en dörrstängare eller en s.k brandörrsmagnet.
10 svar · 284 läst
E
elmont: Nästan ingen använder mer än enstaka kopplingsdosor dom allra flesta använder i första hand takdosor och i andra hand apparatdosorna. Är det någonstans man har missat lite i planeringen så att det blir lite mycket tråd så använder man djupare dosor
3 svar · 338 läst
H
henrymeck: [citat] Tack, skall begränsa effekten när den är installerad ( med en fas )
9 svar · 361 läst
MultiMan
MultiMan: Har du rivit bort brytare utan att dokumentera hur det var kopplat och dessutom inte vet alls vilken handdukstork det gäller så blir du tvungen att mäta dig fram för att få reda på de olika kablarnas funktion. Men det kräver viss erfarenhet och förståelse för elektricitet. Ingen här kommer gissa åt dig utan mer information och riskera någon annans liv eller utrustning.
11 svar · 207 läst
J
Jonas928: [citat] Tråkigt om bröder inte är vänner. Jag saknar min bror otroligt,som Cancern tog ifrån mej. Men nu till din vägg: Du ska ha mycket otur om du träffar en regel. De står ofta med avstånd 60 cm. Men det kan givetvis variera. Reglarna är 45 mm breda och 95 mm djupa. Utrymmet mellan fylla ofta med isolering för att dämpa ljud. Sedan spikar man först på spånskiva och sedan gips.
8 svar · 427 läst
·
G
Greyton: [citat] [citat] Ska det ena stiftet vara tomt? Jag har 4 sladdar, 2st bruna och 1 blå och en vit. Ska alla till var sitt stift? Utan den vita inkopplad bör väl lampan på knappen lysa vid någon kombination iallafall? Hoppas på hjälp av någon snäll själ därute även om tråden är gammal.
21 svar · 4,9k läst
·
J
Jonas928: [citat] Tvärt om. 60 HZ går 20% fortare än 50. Det är det roterande magnetfältet som får motorn att snurra. Enligt formel 120 X frekvens / motorns portal. 4 poler är vanligast. Det bli 1500 rpm vid 50 Hz.
19 svar · 1,7k läst
·
D
Dilato: [citat] Nej
7 svar · 839 läst
A
avh67f: Det går säkert att montera en brytare på lämpligt ställe för ladugården. Man brukar inte använda säkringar för funktionsmanövrering. Ta kontakt med någon elfirma så fixar de det.
12 svar · 411 läst
·
J
JFrisk: [citat] Svårt att säga från bilderna utan modellbeteckning etc. Skulle gissa på CF-kort men skulle också kunna vara SD. Borde väl också kunna gå med en USB-sticka. Frågan är väl dock vilket/vilka filformat prylen tar? Kanske tom tar Bluetooth, men ser lite äldre ut. Antar det saknas ram på bilderna och displayen på något vis lyser upp vid påslag?
4 svar · 412 läst
·
T
Tariax: Härligt. Då tolkar jag svaren här som att det inte spelar någon roll hur jag gör med blå och brun kabel i det här fallet.
6 svar · 260 läst
·
harka
harka: Elsäkerhetsverket släppte idag sin årliga rapport över fjolårets elolycksfall: https://www.elsakerhetsverket.se/globalassets/publikationer/rapporter/elolycksfallsrapporter/elolycksfallsrapport-2023.pdf enligt ELSV inträffade två dödsfall orsakade av strömgenomgång i fjol – en under yrkesutövning och en utan yrkeskoppling (och de senaste åren som påminnelse/referens): 2023 – en
142 svar · 17,8k läst
·
E
elmont: EFR ska inte kolla hur jobben utför utan syssla med dom rutiner företaget ska ha för att på ett säkert sätt kunna utföra sitt jobb. Det är alltså företagsledningen som ska set till att "gubbarna" gör som dom ska. Hur det löses finns det lite olika vägar att gå.
23 svar · 1,3k läst
·
H
Hybro: Bra... Så kan Du sova lugnt.
14 svar · 844 läst
·
T
Tomas Fridell: Bra att veta att jag tänkt rimligt rätt och kan välja den bästa lösningen utifrån förutsättningarna.
10 svar · 326 läst
J
jonaserik: Har du vikt slangen lite och ser kabeln, är det ingen skada utan den ser intakt ut, så en rulle el-tape på skadan och på sidorna om går bra.
3 svar · 236 läst
·
E
elmont: Eller 3-5-8 V beroende på vilka utgående plintar man kopplar på. 😉
3 svar · 281 läst
·
L
lasse-hifi: Jag pudlar och ber om ursäkt ödmjukast. Men tycker att nya trådrubriken passar bättre och kanske kan hjälpa andra.
5 svar · 283 läst
F
fsn: [citat] Eftersom att du uppenbart kan svara på vad som driver en aktiekurs, och att detta helt uppenbart inte behöver vara substansvärde så kan det inte vara en direkt överraskning för dig att det mycket väl går att tjäna pengar på en aktie med ett högre p/e.
891 svar · 53,1k läst
·
O
oppelainen: Det var kopplat till ett annat utanpåliggande uttag (uttag 2). Så det var det andra uttaget som var vidarekopplat, antar jag att man kan säga. Jag tog bara bort uttag 1 och kopplade bort det från uttag 2.
6 svar · 543 läst
Bo.Siltberg
Bo.Siltberg: Kanske, men ofta visar sig inte isolationsfelet förrän elementet är varmt.
8 svar · 424 läst
·
Husramash
Husramash: Toppen, tack så mycket för alla svar och hjälp!
12 svar · 471 läst
·
J
jonaserik: Em bräda mellan alla takstolar på topp och då har du för att fästa kablel och armtur i.
5 svar · 358 läst
·
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.