Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra
 1. Demmpa
  jun '21

  Vanliga elproblem - nyttiga länkar!

  10 svar · 43,6k läst
  ·
 2. Marlen Eskilsson
  aug '07

  Regler för att diskutera El i Byggahus forum

  0 svar · 52,2k läst
  ·
 3. useless
  4h

  3-fasskena med tändning från två ställen.

  useless: Ja, med 'centrala' dosdimmrar och impulsfjädrar i strömbrytarna så behövs vara 4 trådar; Gemensam fas till strömbrytarna och tre 'signaltrådar' tillbaks till puckarna. Sen tillkommer nolla och skyddsjord om du ska ha ett uttag vid brytarna.
  5 svar · 194 läst
  ·
 4. Bo.Siltberg
  5h

  Jordfelsbrytare 1fas x 3st eller 3fas x 1

  Bo.Siltberg: Kanske ser försäkringsbolaget ett värde i ekonomibyggnaden som de då vill ha extra skydd för, ett värde högre än bostadshuset, rätt eller fel? Eller så har de bara råkat se ordet ekonomibyggnad i LBK-rekommendationerna utan någon bedömning av dess värde eller vilka risker som råder i just ditt uthus? Det är ju ganska definitiva påståenden som de gör (så som du återger dem)
  24 svar · 748 läst
 5. Mikael_L
  6h

  230 V uttag i fasadelskåp, går det?

  Mikael_L: [citat] En tanke var att det ändå skulle behövas en plint för nollan annars, så då kunde man välja tvåpolig säkring istället. Men jag skulle valt enplig säkring och två radplintar istället då, en plint för N och en för PE, då löser man inkoppling av PE bra också. Men som sagt, jag skulle ändå välja PSA och ev en radplint för PE. Eller en fast inkoppling av prylen ifråga.
  24 svar · 1,1k läst
  ·
 6. Fairlane
  15h

  1fas är helt plötsligt 3fas. Hur????

  Fairlane: Med en beräknad årsförbrukning på 642 kWh undrar jag också om man verkligen använder trefas.
  31 svar · 2,4k läst
  ·
 7. G
  15h

  kopplingslist/klämlist - får den inte att fungera

  gww: Tack båda två! Frigöringsknapparna är de som syns i första bilden. De har ett spår så man får fäste med en spårmejsel. Jag har rätat ut "bananerna" och provat och provat - med knappen nertryckt samtidigt som jag tycker in tråden. På arbetsbänken kan jag få tråden att hugga. På plats i pannrummet kan jag få den att hugga också men när jag ska trycka ner regulatorn i den trånga
  3 svar · 293 läst
  ·
 8. Mikael_L
  16h

  Kombinerad styr/kraftkabel?

  Mikael_L: Jag tog bara första bästa, den går kanske att hitta billigare. Men nu tänker du kabel i mark, och då är kanske en riktig jordkabel ändå att föredra, så varför inte N1XV 5g2,5 eller ev aceflex (RV-K) om man föredrar mångtrådiga ledare för att vara mer smidiga att jobba med.
  4 svar · 202 läst
 9. I
  16h

  Sänka starkströmskabel i mark

  Infan: Har också en starkströmskabel som går över min fastighet. När jag skulle sänka marken kom elbolaget och grävde ner kabeln djupare kostnadsfritt. Hade iofs marklov på att sänka nivån, vet inte om det påverkar. Ta kontakt med ägaren av kabeln och se vad de säger.
  13 svar · 276 läst
 10. I
  18h

  HJÄLP! Har 25 A som huvudsäkring men betalar för 16 A prislista!

  imported_Tessan: [citat] Oj! Ja du! 12 år senare, jag har absolut ingen aning. Bor inte kvar i huset längre och har glömt hur vi gjorde faktiskt.
  75 svar · 48,4k läst
 11. J
  18h

  Väggenomföringar av rör vid eldragning

  Josth: Har haft min Theben 2-kanals timer i 24 år och aldrig bytt något batteri. Gångtidsreserven är angiven till 5 år och lika för astro-uren så något batteri-problem kan jag inte se. Kalendern är programmerad till år 2039 så då först måste man nog byta ut den. Skymningsrelä styr absolut mer exakt efter skymningen varje dygn men det är ett problem att alla numera ska ha minst 15
  9 svar · 440 läst
 12. Fotografen
  1d

  Vilken strömbrytare?

  Fotografen: Ser ut som en dubbeltrapp, 6+6.
  1 svar · 149 läst
  ·
 13. H
  1d

  Byta strömbrytare

  hempularen: Och om man använder klor, så är det viktigt att kontrollera att ingen tråd kommer i kläm när man spänner klorna
  4 svar · 260 läst
  ·
 14. Fairlane
  2d

  400 till 230 V

  Fairlane: [citat] Bra att det löste sig, men der är inte frågan om att omvandla 400V till 230V. Du har tre faser, jord och nolla. Mellan två faser är det 400V. Mellan fas och nolla är det 230V. Ingen omvandling sker.
  70 svar · 3,8k läst
  ·
 15. K
  2d

  Laddbox

  kisumisu: [citat] 1. Det är sant, men nu är ju bilarna gjorda så att de ej går ladda direkt ur eluttag! Många kallar dessa laddare och ja det är väl fel! Det är en switch eller relä som kommunicerar med bilen! Är väl en slags extra försäkring så inte något går fel! Oja jag fick tom med en sådan bilen, fungerar väl helt ok. Men den som kom med bilen får jag inte tillräckligt med kräm
  49 svar · 3,4k läst
  ·
 16. M
  2d

  LED istället för halogen i köksfläkt

  marp68: [citat] Ja, har förstått att det kan hända.
  19 svar · 704 läst
 17. M
  2d

  Behöver jag anlita elektriker?

  Mikael_Swe: [bild] [citat] [citat]
  3 svar · 600 läst
  ·
 18. H
  2d

  Hjälp med felsökning

  henkson: Har klickat hem ett nytt sånt nu! Håll tummarna!
  2 svar · 231 läst
  ·
 19. J
  2d

  Vilken typ av kabel, utomhusinstallation

  jonatann: [citat] Det är inte omöjligt att en värmefläkt smyger sig in där. Borde inte påverka effektbelastningen då utomhusuttagen på fasaden ligger på en egen 10a säkring. Installationen får en behörig göra, dock tänkte jag handla material och göra markjobbet med kabelrör osv.
  2 svar · 384 läst
 20. useless
  2d

  2 eller 3 fas på spisen?

  useless: [citat] Den fastgjutna stickproppen saknar nollstift, så en extra ledare hade varit ganska onödigt. Däremot kanske man skulle ha använt en kabel utan blå ledare för att slippa eventuell förvirring...
  13 svar · 256 läst
  ·
 21. A
  2d

  Säkring löser av strykjärn

  Assassen: Ja troligen säkringen som blivit utsliten. Men är alltid bra att kolla det inte är någon glappkontakt i uttaget också.
  8 svar · 224 läst
 22. tommib
  2d

  Jordfelsbrytare löser ut sporadiskt

  tommib: Det behöver inte vara fel någon annan stans i huset, det räcker med fel i vindan. Ja, det kanske är långt ut i systemet men det räcker ju också att 30 mA tar den vägen för att lösa JFB. Pumpen kanske är den grejen som får det att tippa över? Det verkar väldigt vettigt att dela upp huset på två JFB. Och kanske se över sladdvindan.
  3 svar · 270 läst
 23. H
  2d

  Hjälp att identifiera kabel

  henkson: Tack för alla svar! Jag var ute igår och grävde typ en halvmeter. Slet och drog för kung och fosterland utan resultat. Hackade av kabeln med spaden spaden och täckte över med jord igen. Det som inte syns finns inte :cool:
  6 svar · 453 läst
  ·
 24. blackarrow
  3d

  takets elledningar

  blackarrow: Hur många strömbrytare finns det i rummet och är det en eller två knappar på strömbrytarna? Finns det någon mer takdosa för fler lampor i samma rum?
  18 svar · 948 läst
  ·
 25. Tååmten
  3d

  Värsta elkopplingen, nya tråden

  Tååmten: Skulle riva ut elen i lilla gästtoan. Nuvarande dragning passar inte. Förutom två övertäckta kopplingsdosor, en i hallen intill, hittade jag en stor plastlåda som det nog suttit ett uttag i innan man gipsade över den och lämnade en ihoptejpad svart ledare i. Den vita ledaren hade dragits in i röret... Kablarna till lampan gick inte att rubba alls. Såg röret i en springa i glespanelen
  350 svar · 138,9k läst
  ·
 26. D
  3d

  Garageöppnare olika typer av RJ-11

  Daniel_M_: [citat] Aldrig hört talas om RJ6. Kan du peka på en standard där den finns definierad?
  11 svar · 711 läst
  ·
 27. G
  3d

  Byta el i gammalt hus. Tidsåtgång.

  Gutt: Jag har fått en second opinion och den är ungefär densamma: Det är runt 150 timmar kvar. Allt verkar således vara i sin ordning. En bra lärdom inför framtiden således att man bör diskutera omfattningen ordentligt med entreprenören på förhand så man slipper bli överraskad. Stort tack för alla svar och synpunkter!
  13 svar · 1,3k läst
 28. prototypen
  3d

  Utanpåliggande el i duschrum

  prototypen: Varför dosa? Det går att dra kabel i röret. Kärvar det så kan man avmantla kabeln en bit, behöver inte vara trippelisolerat. Protte
  5 svar · 382 läst
  ·
 29. R
  3d

  Hur installera Zigbee dimmer puck?

  Robert AK: Försöker också koppla denna dimmer, hur gjorde du sen?
  9 svar · 560 läst
  ·
 30. E
  4d

  Eluttag i hall

  Erik-Persson: Idén är god. Men att tänka på är att det i väggen ovanför centralen sannolikt går en hel del rör för matningarna från centralen. Så ta det piano när du skruvar för bygget av lådan.
  1 svar · 263 läst
  ·
 31. F
  4d

  Hög belastning på en fas gör att laddbox begränsas helt.

  Fjällgossen: [citat] Då ska det vara trefasladdare
  22 svar · 792 läst
 32. harka
  4d

  Elolycksfall vs hempulande, NYA tråden. (ej OT, snälla)

  harka: idag kom Elsäkerhetsverkets årliga rapport om elolyckor: https://www.elsakerhetsverket.se/om-oss/publikationer/rapporter/elolyckor-2021/ [bild] även 2021 omkom två personer, och till formen mycket liknande de två dödsolyckorna året innan: – en person i 35-årsåldern omkommer i juni i samband med linjearbete i Moskosel (Arvidsjaur) under arbete vid kraftledning, troligen utsatt för
  121 svar · 12,0k läst
  ·
Laddar...
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.