Ämne
Svar
Läst
Senast ↓
 1. Bjurran

  Vanliga elproblem - nyttiga länkar!

  Denna länk kanske kan vara intressant? Elsäkerhetsverket har nu samlat många regler i en rejäl regelsamling, finns nedladdningsbart som kostnadsfri pdf här: https://www.elsakerhetsverket.se/om-oss/publikationer/handbocker/regelsamling-inom-elsakerhetsomradet/
  Bjurran · 22 sep · 7 svar · 28,9k läst
  ·
 2. Marlen Eskilsson

  Regler för att diskutera El i Byggahus forum

  Syftet med diskussionen under rubriken El i Byggahus forum är att du som konsument ska kunna ta och ge råd i ämnet el och elinstallationer. Diskussionerna kring el sker för att förbereda konsumenten inför mötet med en behörig elinstallatör, för att kunna bli en bättre beställare. Därför kan alla typer av frågor ställas, även de som rör elarbeten som bara en behörig elektriker
  Marlen Eskilsson · aug '07 · 0 svar · 42,6k läst
  ·
 3. bratanon

  Ny ugn piper och sätter på/stänger av sig när jag sätter på min TV.

  @lars_stefan_axelsson Vad tror du om denna, kan det vara något sådan här? https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/datorkomponenter/kontakter/ferritblock-9-mm-p90329 Finns det någon idé med att köpa två och sätta en på ugnen också?
  bratanon · 2h · 19 svar · 736 läst
 4. M

  Kopplingsdosa för 2.5 mm2

  [citat] Använder Wago 221 och de är lätta att handskas med för mig. Ganska smala och himla smidiga! Har även testat 773 tror jag de hette, men 221 känns smidigare. [citat] Är rädd för att trycka sönder trådens skyddande hölje. Men det kanske finns tänger som bara håller fast? Men hur som helst så är andra dosan uppe nu och jag känner mig lycklig! Lite större dosor och Wago 221.
  Mogg · 6h · 12 svar · 545 läst
 5. C

  Byta ut lamputtag för äldre stolpdosa mot något mindre synligt

  Inser att jag är bättre på el än skruvar . . . Tack för svar, en bra kunskap att dela här på forumet för alla med stolpdosor
  camelspin · 6h · 11 svar · 902 läst
  ·
 6. HasseTeknik

  Överbelasta led driver..

  [citat] Det är " den slutliga återkopplingen", som gör detta forum så trivsamt.
  HasseTeknik · 7h · 8 svar · 209 läst
  ·
 7. Cancerman_777

  Förslag på doslösning

  [citat] OK! Så man FÅR lov att kapa botten ur en rotdosa så att den blir "distansringen"? Så länge den möter apparatdosan i hålet, alltså så att det inte saknas en bit "dosa" i tunneln.
  Cancerman_777 · 7h · 31 svar · 711 läst
  ·
 8. tommib

  Fråga om koppling till utebelysning och strömkontakter med vridströmbrytare

  Ah, jag missade att den var tvåpolig. Då är koppligen med blå ännu konstigare. Varför har man gjort så med blå men inte med gulgrön?
  tommib · 10h · 9 svar · 286 läst
  ·
 9. GK100

  Val av trefasmotor.

  [citat] Om du driver en motor avsedd för 400 V och 50 Hz nominellt kommer du inte förlora något upp till 50 Hz med en trefasomformare. Det är först när du kör högre frekvens den kommer gå i sk fältförsvagning pga att omformaren inte kan ge högre utspänning än 400 V (teoretiskt kan man öka spänningen proportionellt mot överfrekvensen och ta ut mer effekt utan att övermagnetisera
  GK100 · 11h · 9 svar · 275 läst
 10. tommib

  Funkar denna trafo till min lampa?

  Lampor kan du hitta t.ex. här. Trafo är betydligt värre om du vill ha modell väggvårta. Om du kan tänka dig modell laptop, dvs med anslutningskabel, är det betydligt lättare. Du kommer dock vara tvungen att kapa kontakten eller bygga en adapterkabel. Kan du gömma aggregatet och adaptern någonstans?
  tommib · 13h · 11 svar · 174 läst
  ·
 11. F

  Dra vp rör med fördragen kabel.

  [citat] Hej okej tack. Väntar med att dra ned någon kabel isåfall. Drar alla rören och sätter alla dosor på ovanvåningen så får elektrikern säga på måndag vad han tänkt ska gå ner till elcentralen. Tack så mycket för hjälpen.
  Filip94 · 20h · 6 svar · 230 läst
 12. E

  Märkligt problem med downlights

  [citat] Den ska ha 300 mA i drivström. Borde fungera med ditt nuvarande drivdon. Dock är ditt nuvarande drivdon. spec för 350 mA.
  etompau · 20h · 10 svar · 471 läst
  ·
 13. Mikael_L

  Återkallande av Fluke T110, T130 och T150

  [citat] Mina var begåvade med svart kablage. Jag har ingen susning eller idé över varför det finns två färger... Du har kanske fått en deluxe-variant, men som visade sig vara för dyr för kontinuerlig produktion :cool::cool:
  Mikael_L · 1d · 12 svar · 973 läst
  ·
 14. A

  Solenergi

  [citat] I och för sig sant. Principen är dock ändå den att den el man får in från mikroproducenterna inte lagras utan förbrukas i samma sekund av någon annan, och när det är dags att lämna tillbaks till mikroproducenten så hämtas det från annat håll, i detta fall vattenkraft.
  alfista · 1d · 16 svar · 662 läst
 15. Demmpa

  Dra ny el i bostadsrätt.

  [citat] Jag har inte exakt koll på när stambytet gjordes i dom olika trappuppgångarna (21 st), vet inte exakt när det börjades heller. Vi hade legat med dubbelt boende i kanske ett år eller så hade jag fått pendla dubbel sträcka till jobbet tills allt var klart och bara träffat småbarnen på helgen (det räckte med att jag knappt träffade barnen deras första levnadsår (tvillingar).
  Demmpa · 1d · 82 svar · 2,8k läst
  ·
 16. O

  Vad är denna bra för?

  https://www.siedle.de/xs_db/DOKUMENT_DB/www/Servicehandbuch/Servicehandbuch.pdf På sidan 54 finns trafon dokumenterad. Det är ordning och reda i Tyskland.
  Olle61 · 1d · 20 svar · 960 läst
  ·
 17. D

  Garo laddbox pendlar mellan redo och laddar

  Kan tillägga att installatör av laddbox kommer byta den på råd av Garo då det kan vara styrenheten som strular.
  DjKool · 2d · 13 svar · 567 läst
 18. D

  En fas i huvudsäkring går ibland (20A)

  [citat] Lite tillägg till det som skrivits förutom jag uppskattar allas hjälp :) Det finns info i schemat för automatsäkringsskåpet vilka maskiner som ändrat säkring men det säger inte MIG något om vilka faser de går på. Så den informationen är ändrad av elektriker. Den firman som installerade effektvakt kommer komma ut för att se att allt är rätt inställt och balanserat då
  DjKool · 2d · 17 svar · 940 läst
 19. L

  Vad är det här för kabel och vart kan jag få tag på den? Hur bäst förlänger jag den?

  Köp en förlängning med hona-hane som passar i mobile. Finns hos classe, kjell o co ICA osv.
  Leif i Skåne · 2d · 9 svar · 779 läst
  ·
 20. N

  Vägguttag över handfat

  [citat] Tätningsdamask syns inte. Ett uttag med lock är ganska normalt och, tycker jag, ser lika elegant ut som ett uttag utan lock. Elko Plus som exempel: [bild]
  noupe · 2d · 15 svar · 655 läst
  ·
 21. L

  el vid egenkontroll bygglov

  har fått tag på ka så nu vet jag att egenkontrollerna inte ska in till sbk. Dock kan de vilja se dem vid slutsamrådet... Det är innan 1 juli 2017 som all el gjordes. Det jag funderar på är hur auktoriserade gör, de får ju koppla privat (om de ej tar betalt). Skriver de en egen egenkontroll då? Finns det krav på det. Jag funderade på att skriva att man kontrollerat behörighet. Finns
  Lane · 2d · 11 svar · 452 läst
 22. grodansparadis

  Fråga om undercentraler

  Tack alla för bra input.
  grodansparadis · 2d · 14 svar · 548 läst
 23. G

  Infälld förläggning i garage, trefas?

  Jag skulle dragit en matning från centralen och satt apparatdosor där de utanpåliggande CEE-uttagen ska sitta. Då kan du vidarekoppla slingan i apparatdosan och uttaget täcker hela dosan när det skruvas fast över.
  Gabbe1 · 2d · 14 svar · 1,3k läst
 24. M

  Kakel på kakel - uttag

  Påminner mig om en ruggig novemberkväll på ett hotell utanför London för sådär 25 år sedan... Efter en ansträngande kursdag ville jag ta ett bad. "Pang" sa det av värmespänningarna och jag hade ett gäng kakelplattor på magen. Inte så farligt ändå, för under det så satt nästa lager kakel. Sensmoral: Använd j-ligt bra fix!
  MagHam · 2d · 3 svar · 231 läst
 25. Johannes Carlsson

  eluttag i garage

  Såhär är min planerad. Husleverantören har dragit fram rör men ingen försänkt dosa. Sitter 1200mm överkant från golv [bild]
  Johannes Carlsson · 3d · 10 svar · 228 läst
  ·
 26. M

  Ansluta (matande) kabel till undercentral

  En fördelningsbox direkt efter mätaren är inte helt tokigt. Speciellt om det är mer än två centraler inblandade.
  MagHam · 3d · 3 svar · 189 läst
 27. E

  Eftermontera takdosa från vinden.

  Lite sorgligt men sant ;)
  elmont · 3d · 11 svar · 413 läst
  ·
 28. E

  Högfrekvent ljud från elmätare

  Nej. Det enda du kan testa är att försiktigt knacka på prylen som avger missljudet.
  etompau · 3d · 4 svar · 117 läst
  ·
 29. S

  Blåst av Vattenfalls elektriker. Vad ska jag göra?

  [citat] Ok, Daniel 109, du har rätt, elektrikern sa sig ha bråttom ja. Hade kanske jag i och för sig också sagt efter en timmes frågestund.
  Slugge · 3d · 81 svar · 24,8k läst
  ·
 30. Appendix

  Vitvaruföretag har lyckats gjort så att jordfelsbrytaren går hela tiden.

  [citat] Hur gick det. Vad sa riktiga elektrikern?
  Appendix · 4d · 54 svar · 5,3k läst
  ·
 31. L

  Tunn 2-ledad installationskabel?

  [citat] Är det lika vidrigt att använda gamla hederliga VP-rör och låta dom sticka in 10 cm i varje armaturer utan förskruvning, dom behöver bara klamras på varje meter ?? :thinking:
  Leif i Skåne · 4d · 4 svar · 292 läst
 32. S

  Tips på bra motorvärmartimer

  Låter som en bra ursäkt att ge sig in i trådlös automations-träsket. Z-wave eller liknande :) Då får du massvis med möjligheter att styra motorvärmaren, belysning etc. etc. Finns prylar i alla prisklasser. Znet från telldus kör jag med som huvudenhet. Är väl bland de billigare och mer basic som finns på marknaden. Själva brytaren i sig behöver egentligen inte klara -30 om du kan
  Stuff · 4d · 2 svar · 158 läst
Laddar...