El

Ämne
Svar
Läst
Senast ↓
 1. Bo.Siltberg

  Vanliga elproblem - nyttiga länkar!

  Eftersom jag är skyldig här får jag väl försöka förklara lite. Skickade en ide till moderatorerna om att ersätta de fem klistrade trådarna med en tråd istället där vi kan lägga in div referenser till trådar vi finner värdefulla. Eldim skulle in där också, vilket var den egentliga grejen. Skickade också med ett u-t-k-a-s-t till hur det skulle kunna se ut. Det verkar ha fallit i
  Bo.Siltberg · okt '13 · 4 svar · 27,3k läst
  ·
 2. Marlen Eskilsson

  Regler för att diskutera El i Byggahus forum

  Syftet med diskussionen under rubriken El i Byggahus forum är att du som konsument ska kunna ta och ge råd i ämnet el och elinstallationer. Diskussionerna kring el sker för att förbereda konsumenten inför mötet med en behörig elinstallatör, för att kunna bli en bättre beställare. Därför kan alla typer av frågor ställas, även de som rör elarbeten som bara en behörig elektriker
  Marlen Eskilsson · aug '07 · 0 svar · 41,8k läst
  ·
 3. jonastroms

  Hur drar man el till en solcellsarmatur?

  [citat] Omvandlaren ska väl också ha el och det finns lampor med sensorer och allt möjligt. Vad skulle en "10-watt" led lampa egentligen ha i elförbrukning?
  jonastroms · 28m · 89 svar · 4,8k läst
  ·
 4. T

  DIY väggbrytare

  Det var verkligen ingen dum idé!
  thomasloven · 29m · 7 svar · 175 läst
  ·
 5. Bo.Siltberg

  Plejd istället för tryckfjädrande dimmer

  Låter inte som att det blir kompatibelt här. Om det fanns en återfjädrande strömbrytare så styrde den alltså ett drivdon via push-ingången. Den strömbrytaren kan inte ersättas av en plejd-dimmer DIM-01, men däremot av en plejd-controller CTR-01 om drivdonet har en 1-10V-ingång. Om ni inte tänkt nyttja den trådlösa funktionen utan enbart vill ha ett vred så är det en
  Bo.Siltberg · 2h · 5 svar · 109 läst
 6. P

  Värsta elkopplingen?

  [citat] Helt OK enligt tradera, jag testade att skicka annonsen på granskning, hände inget, testade även att ta en där någon sålde gamla semko kontakter och den försvann ganska snabbt. Jag ser ju de lite som ett sätt att luras, ta en gammal 4 ledar kabel med semko kontakter och montera dit nya kontakter och försöka sälja på tradera. Säljaren verkade inte ha några större kunskaper,
  Pumba · 2h · 6,2k svar · 1867,8k läst
  ·
 7. tommib

  Får jag lov att installera Plejd själv?

  Heh.... Ja, de flesta här på eldelen är rätt flexibla vad gäller det där med behörigheten. Däremot är de flesta (alla?) otroligt oflexibla med om det är bra gjort och säkert. Lägg upp vetitga bilder och du kan få veta in i minsta detalj om det är väl utfört eller inte.
  tommib · 5h · 14 svar · 513 läst
 8. Bulldog

  Har elektrikern gjort fel..?

  Tack för snabbt svar, Jocke!
  Bulldog · 6h · 2 svar · 163 läst
 9. E

  CEE kabelvinda

  Bra pris (y)
  elmont · 9h · 12 svar · 446 läst
 10. E

  FK-n sitter fast i VP-rör

  Man är två som hjälps åt en i vardera änden, försöker blåsa in någon typ av "smörjning", tillägnar sig med åren en viss teknik, lär sig med tiden att gissa varför det sitter fast det kan vara en mängd orsaker. Sist men inte mins är man medveten om att man en gång i tiden draget in trådarna i dom tomma rören och då var röret "öppet".
  elmont · 10h · 12 svar · 653 läst
 11. tommib

  Lämpligt säkringstal på inkommande el?

  Som ovan, med tillägget att en elinstallatör kan beräkna sammanlagringsfaktorer enligt de normer som finns. Detta är inte en typisk fråga för detta forum, även om någon kanske har ett bättre svar. Tyvärr tror jag inte det, svaret kommer bero på för många specifika omständigheter och det kommer ändå krävas kontakt med en lokal elektriker för att göra ev ändringar.
  tommib · 19h · 2 svar · 155 läst
 12. Bo.Siltberg

  Problem med fläkten

  Gratulerar. Det går inga stora strömmar i den del jag förmodar du bytt (X2-kondensatorn) så det lär inte utvecklas någon värme att tala om i glappande lödställen.
  Bo.Siltberg · 22h · 118 svar · 46,1k läst
  ·
 13. L

  Eldragning i hörnskåp

  [citat] Tjäna Bosse Nu ska vi se om jag kan lista ut gåta . Det är en inkommande tre fas kabel till kopplingadosan och fyra som går ut. En till mikro och de andra tre till olika uttag och belysning. Det går en tre fas till spis dosan som han tänker dra en av faserna till uttaget bredvid. Han hade från början skruvat dosorna bakifrån vilket gjorde mig irriterad. Bad honom skruva dem
  Lars48 · 1d · 17 svar · 807 läst
  ·
 14. L

  Tecken på elmätaren?

  [citat] Japp. Stängde av strömmen på den innan felet började. Misstänker att tanten som bodde i huset innan mig inte använde den särskilt ofta. Tack alla för ert engagemang. Nu äter vi glass!
  linusab · 1d · 27 svar · 1,2k läst
  ·
 15. M

  Elsystemet i Spanien

  Tack Arnodt. mycket bra information du hittade. Vi har just ett sådant jordspett i huset.
  mangebest · 1d · 8 svar · 831 läst
 16. useless

  Ugn inkopplad på 10 ampere säkring, brukar man göra så?

  [citat] Ja. Delar man nolla så måste det vara olika inkommande faser.
  useless · 1d · 8 svar · 583 läst
 17. S

  Spabadets säkring löser ut hela tiden

  Jag sysslar själv med spabad, och ibland händer det att exempelvis Balboa som gör powerpacken gör vissa förändringar utan att meddela. Ibland är det inte ens någon permanent ändring utan bara en tillfällig. Det händer också att kunder som har 16amp huvudsäkring in i elskåpet tror att det bara är at köra spabadet med 3x16. Men då.kan man inte ha igång några andra elslukande
  s97danl · 2d · 8 svar · 446 läst
 18. B

  Kopplingsschema dubbla jfb

  Tack! Kollade programmet, enligt detta skulle jag nästan kunna köra 50 meter på 2,5mm, idag har jag knappt 20 meter så det känns bra! Tack!
  byggarebo2 · 2d · 12 svar · 439 läst
  ·
 19. K

  Bytt gashäll mot induktionshäll, måste jag dra om elen?

  Fullständigt novis på detta. Ska ringa en elektriker imorgon så får vi se. Bifogar lite bilder så kanske det säger lite mer!
  Klas123 · 2d · 5 svar · 218 läst
  ·
 20. H

  Telefonladdaren började ryka

  Låter som nollsläpp. Få dit en elektriker omgående. Och bryt all el tills felet är hittat. I bästa fall brinner lite elektronik, i sämre fall brinner huset. Felet kan finnas i huset. Eller i matande nät. Kan vara något för nätbolaget.
  hempularen · 2d · 4 svar · 377 läst
 21. T

  Montera Återfjädrande fjäder till elko plus brytare

  [citat] Absolut fel för Elko
  TommySjoberg · 2d · 19 svar · 568 läst
  ·
 22. S

  Vad behöver jag för kabel och hur ska det kopplas?

  [citat] Känns som han får komma och kolla på det innan jag köper material.
  slackeer · 3d · 10 svar · 371 läst
  ·
 23. Joakimhew

  Fråga om 3-fas

  Uppdatering: Har nu installerat alla moduler på i min mya kapsling samt kopplat upp z-wave enheten. Allt fungerar toppen och det återstår bara att koppla in gruppen till köket till den nya kontaktorn :)
  Joakimhew · 3d · 57 svar · 3,2k läst
  ·
 24. Bo.Siltberg

  Induktionshäll och inbyggd ugn

  [citat] Du har en god början i din nya bild. Man ser där att det går en utanpåliggande kabel från centralen som försvinner in i en garderob och vidare till köket. Syna detta lite närmare och bedöm vilka ingrepp som behövs för att byta denna kabel. Det kan vara lätt eller jobbigt, och kommer kanske att lämna fula spår där den är synlig.
  Bo.Siltberg · 3d · 14 svar · 320 läst
  ·
 25. D

  Söker en timer med bypassknapp (taget ur huvudet)

  Fick hem en Sonoff S20 idag. Klockren!!!
  Dusty_Roads · 4d · 10 svar · 333 läst
  ·
 26. S

  Nybliven villa ägare.

  Det finns ett bra inlägg av Bo någonstans där han förklarar det här lite mer ingående, men jag lyckades inte hitta det nu. Här kommer den korta versionen: Om det blir fel i en elektrisk apparat kan höljet bli strömförande. Om man då tar i apparaten så får man en stöt eftersom det bildas en sluten strömkrets från höljet där det finns spänning, genom personen och vidare till en
  Steamboy · 4d · 36 svar · 1,7k läst
  ·
 27. S

  Elsäkerhetsverket vill ha hjälp

  [citat] Här får jag nog backa och erkänna att jag numera har fel. Det verkar som ESV faktiskt tagit sig i kragen och gjort en riktigt bra uppdatering av sin pocket för lekmän. Demmpa pekade ut den nya versionen i en annan tråd: [citat] https://www.elsakerhetsverket.se/globalassets/publikationer/broschyrer/elsakerhetspocket.pdf
  Steamboy · 4d · 89 svar · 8,4k läst
  ·
 28. R

  Skillnad mellan apparatdosa och kopplingsdosa?

  Ja, det var ett sådan jag menade, kunde uttryckt mig annorlunda. Tack för påpekandet...
  roli · 4d · 11 svar · 17,9k läst
 29. P

  När måste nya uttag vara jordade?

  [citat] Nya kabeln ska väl gå samma väg som den gamla? Hur lång kabeldragning kan det röra sig om egentligen? Och varför ska det göras några nya hål? Ifall det är en infälld installation rör det sig om en halvtimmas extrajobb och kabel för någon hundralapp.
  PatrikJo · 4d · 24 svar · 1,0k läst
 30. E

  Åtgång installationskabel i hus?

  Och ligger man på en belastning av 10 A (över tid) har man missat i "projekteringen", normalt når man det endast momentant vid tillslag av tunga belastningar, och kanske bör tänka på att göra nått åt det.
  elmont · 4d · 6 svar · 205 läst
  ·
 31. B

  Montera Aqua Stark dubbeluttag på "höjden" ?

  [citat] fördelen att ha separat är ju att det går ha två saker med tex transformator, det kan ju vara lite svårt då uttagen är så tätt inpå varandra på dubbeluttaget. Får nog bli bara enkla helt enkelt. :)
  Boan · 5d · 13 svar · 396 läst
 32. R

  Bakellit, porslin eller duroplast i ett hus från 1927?

  THPG är billigare än Manufactum eftersom de är tillverkaren. Jag vet inte hur det var i Sverige men jag har en prislista från Österrike daterad 1931 och vit porslin var det billigaste, svart bakelit dyrare och infälld med glasplatta det dyraste.
  Ragnar_AT · 5d · 13 svar · 463 läst
Laddar...