Byggahus.se
blackarrow
blackarrow: [bild] Hmm, ja det kliade uppenbarligen i mina fingrar också…. 😇
16 svar · 60,6k läst
·
Marlen Eskilsson
Marlen Eskilsson: Syftet med diskussionen under rubriken El i Byggahus forum är att du som konsument ska kunna ta och ge råd i ämnet el och elinstallationer. Diskussionerna kring el sker för att förbereda konsumenten inför mötet med en behörig elinstallatör, för att kunna bli en bättre beställare. Därför kan alla typer av frågor ställas, även de som rör elarbeten som bara en behörig elektriker
0 svar · 67,6k läst
·
Perssel
Perssel: [citat] Finns ingen anledning till att dra jord, jordade uttag. 1983 när huset byggdes behövdes inte jord överallt. Och det behöver inte ändras. Sätt dit en jordfelsbrytare det räcker och det borde firmorna som räknat talat om för dig...
120 svar · 9,5k läst
·
A
avh67f: Sedan skadar det ju inte att skicka iväg ett mail eller sms till installatören och informera om de äldre färgerna. Jag hade bara tyckt att det var bra att veta som elektriker. Jag gör också som Bo och använder samma färger om jag jobbar i en befintlig anläggning. Jag fick lära mig det på elprogrammet. Vet inte riktigt om det är reglerat någonstans förutom i elsäkerhetsverkets
5 svar · 154 läst
Panor82
Panor82: [citat] Nu var detta inte riktat till mig men jag går alltid upp en storlek om man närmar sig den övre halvan i effekt/ström för att få få mer pålitlighet och hållbarhet. Jag verkar mer inom industrin och där är dom extra kronorna för större kontaktor inte så mycket om man jämför med driftstoppen som blir. Men jag hade gått upp ett snäpp om jag gjort installationen hos en
49 svar · 1,5k läst
·
A
avh67f: Det var ju rätt klokt att montera dvärgbrytare 25A för överlast-selektivitet mot knivsäkringarna. Jag tycker också din ide att lägga nya huvudledningen till garaget före husets strömbrytare blir bäst. Då slipper man att garaget blir utan ström när man behöver slå av brytaren till huset för diverse underhåll och arbete.
5 svar · 115 läst
D
Dilato: [citat] Autocorrect "fänkålen"?🤔
24 svar · 598 läst
·
Bo.Siltberg
Bo.Siltberg: [citat] Jag rekommenderar starkt fast anslutning. Ett uttag utomhus bäddar för långsiktiga problem. Och det tillför ingenting praktiskt eller säkerhetsmässigt.
4 svar · 204 läst
E
elmont: Varför två trådar med samma fråga??? Pumpen ansluts lämpligen med en fast anslutning.
2 svar · 159 läst
·
E
elveteran: [citat] Det har du rätt i läste inte tiden för inlägget
51 svar · 4,2k läst
·
W
wimanx: [citat] [citat] Det stämmer för alla, plejd är inte hemautomation, det är belysnings styrning + ev tidstyrning på enstaka annan enhet Hemautomation är exempelvis vid elpris under ett viss belopp ladda bilen eller värm poolen extra, varna om fukt överstiger ett visst värde osv i evigheter Att tända en lampa en viss tid eller via rörelsevakt är bara styrning av ljus, har funnits i
837 svar · 49,5k läst
·
tommib
tommib: Jo, det är vanligen lämpligt. Man väntar sig oftast att huvudbrytaren bryter allt i en kapsling. Bra fångat, den missade jag.
8 svar · 524 läst
·
H
Honkamaa: [citat] [citat] Det löste sig. Kopplade i faserna i huvudbrytaren och jorden i plåten
4 svar · 164 läst
·
H
hempularen: Det ser ut som du har 2 faser och skyddsjord. Du kan inte få ut 230V som du (troligen) skall driva värmepumpen med.
4 svar · 145 läst
·
T
Thomas_Blekinge: [citat] Det fattar jag inte. Mina däck byta rotationsriktning beroende om jag kör fram eller backa. Ska man då skifta hjul varje gång?
24 svar · 1,1k läst
·
J
Josth: Vad bra att du snabbt tog hjälp av en elektriker. Denne har ju utrustning för att snabbt kunna mäta upp om en kabel är dåligt installerad eller har annat problem.
11 svar · 293 läst
SågspånPappspikEternit
SågspånPappspikEternit: Tack för uppdateringen, alltid kul att få veta hur det har gått!
9 svar · 1,8k läst
·
A
avh67f: https://www.elinstallatoren.se/2024/05/andarna-ar-patvinnade-pa-stiften-i-ett-cee-intag-i-en-byggcentral/
555 svar · 197,8k läst
·
T
TedM: [citat] Tack, det tipset fick jag från föregående ägare med. Men han hade dragit den där långa förlängningssladden rakt över gräsmattan i det syftet. Jag vill kunna slippa den.
16 svar · 642 läst
R
Rubenlinton: [citat] Det är inte min tråd. Men jag har en likadan ugn och det här svaret var rätt och sparade mig mycket tandgnissel och många sköna tusenlappar.
8 svar · 1,0k läst
·
E
elmont: Ja, är den känslig för UV så är den inte "lämplig för fast förläggning utomhus".
6 svar · 310 läst
Mikael_L
Mikael_L: [citat] Nej de var inte lösa, jag hade skruvat loss FKn själv. Mest irriterande var att det saknades dosa utan allt var bara löst inne i väggen. Bonusen var att det knappt var någon area kvar när så många kardeler var borta.
10,9k svar · 3189,0k läst
·
Tobbe.A
Tobbe.A: [citat] Det är i förrådet så det estetiska är inte speciellt viktigt. Att vända på det är ju som sagt en väldigt mycket enklare lösning 👍
7 svar · 204 läst
·
altaxis
altaxis: [citat] Jag lyssnar på er, men hade ev kunnat sätta alu tillfälligt. Nu hade elektrikern en bit 10mm2 cu med sig så det blir rätt nu. Jag vill helst ha så lite onödiga kopplingsboxar som möjligt. Men innan jag bestämde mig för fördelningscentralen funderade jag på just plintar från ensto. Nackdelen är att det byts kabeldimensioner lite här och var och jag vill säkra av när det
10 svar · 374 läst
A
Arestål: Hej! har precis flyttat in i ett hus med Lexel och KNX. [bild] Tidigare ägaren visste inte mycket om systemet och jag har inga instruktionsböcker att gå på. Någon som vet mer om denna exempelvis? [bild] Jag har ett "flödesschema" från programmeringen som jag försöker sätta mig in i.
0 svar · 112 läst
·
clain
clain: [citat] Kan bara konstatera att elmont hade 100% rätt Stannade till på närmsta elfirma efter jobbet och de lovade att hjälpa till om nätägaren inte ville göra något men han tyckte också att det borde falla på dem. Han nämnde oxå att nätägare brukar vara pigga å på att få bort det skåpet iom att det underlättar ordentligt för nån som vill fula och koppla in sig före mätaren
12 svar · 663 läst
·
A
avh67f: Vi nämnde det nog aldrig i tidigare diskussion som handlade mer om säkerhet. Men det kommer väl också att eventuellt uppstå en viss vagabonderande ström via pen-punkten diverse vägar om trådstartaren återansluter det gamla järnröret.
22 svar · 856 läst
K
Kardan79: [citat] Men idag är det väl primärt Eluxgrejer under Ikeaskalen? Åtminstone på ugnsfronten. Vissa av diskmaskinerna har å andra sidan tillverkats av Bosch.
23 svar · 1,2k läst
·
A
avh67f: Vid utökning av en elinstallation är det nuvarande regelverk som gäller (för den delen som utökas) Undantagen i bostäder är skyddsjord och jordfelsbrytare om det inte fanns något krav på dessa för det år den befintliga installationen gjordes.
20 svar · 3,1k läst
P
Pyka: Tag av takfästet från fläkten. Kan finnas ett inkopplingsschema under. Se upp med de gamla fläktarna. På våran är det fyra ledare. En till fläkten, en till lamporna, nolla och jord. Dock är inte nollan blå! Så se upp eller ta in en elektriker.
2 svar · 217 läst
·
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.