Förse huset med ström via elbilen

Förse huset med ström via elbilen

Mitsubishi visar upp kit med laddbar bil, batteri och solcellspaneler.

Eftersom en hel del väljer att skaffa elbil idag vill Mitsubishi hitta fler sätt som vi kan nyttja bilen på. De konstaterar att bilen rent generellt står stilla en stor del av sin livslängd och därmed kan användas till mer än att bara köra med. Företaget har därför utvecklat ett system där elbilen kan laddas från husets solcellspaneler, men där huset i sin tur också kan låna el från bilen för att exempelvis balansera ut effekttoppar.

Kitet, som går under namnet Dendo Drive House, lanseras för den japanska marknaden men om försöken blir lyckade är det inte helt omöjligt att vi även kommer att få se det här i Sverige framöver. I systemet ingår både laddbar bil, solpaneler och ett stationärt batteri. Än så länge vet vi inget pris. Däremot har man sagt att det initialt kan handla om leasingavtal, samt att den europeiska marknaden står på tur näst efter Japan.

För att det ska fungera måste laddaren till elbilen vara dubbelriktad. Enligt en artikel i Dagens Industris papperstidning så är just Mitsubishi Outlander PHEV en sådan bil, och dessutom en av de mest sålda elbilarna i Sverige.