Fler hus kan drabbas av översvämning än tidigare beräknat

Felaktigheter i satellitdata gör att de beräkningar som gjorts på hur många som drabbas av stigande vattennivåer i framtiden är felaktiga.

Forskare har upptäckt att de beräkningar som gjorts på hur många som kan komma att drabbas av översvämning i framtiden för att deras bostad ligger kustnära och vattennivån stiger, är felaktiga. Växtlighet, höga hus och infrastruktur har påverkat resultatet så att det kan avvika med i genomsnitt två meter.

– Den här studien visar att vi har räknat fel. Vi har använt en databas som inte var tillräckligt noggrann. Nu har de här forskarna hittat felet, och ett sätt att korrigera felet, säger Deliang Chen, forskare vid Göteborg Universitet, till Sveriges Radio.

Enligt forskarna kan det därför vara mer än dubbelt så många vars bostäder kommer att drabbas negativt av de stigande vattennivåerna i framtiden. Det beror dock på hur klimatförändringarna utvecklar sig.

Överlag är det en god idé att tänka igenom köp eller bygge av kustnära hus redan nu så att du säkerställer att huset du köper är bovänligt under lång tid framöver. Kommuner tar idag hänsyn till detta när de detaljplanerar områden.