Ekonomi

Svensk el-produktion slår rekord

Både svensk el-export och utbyggnaden av vindkraften kommer att slå energirekord i år, fortsätter det regna kanske även vattenkraften gör det.

Det blev en blöt sommar och under hösten har det fortsatt att regna vilket innebär att det kan bli all time high för vattenkraften i år.

 

– Mer vatten väntas framöver i Skandinavien. Tittar vi över hela jorden så får de som redan har gott om vatten mera och de som har sämre tillgång till vatten får mindre. Det ger en ökad polarisering. Man kan säga att det blir gynnsamt för vår del eftersom vattenkraften kan producera mer under vintern då kraften behövs. Beräkningarna pekar också på större höstflöden. Vi får alltså en utjämnande effekt över hela året, säger professor Sten Bergström som arbetar för SMHI.

För första gången på tio år har vi vad Svensk Energi väljer att kalla ett våtår, det gynnar konsumenterna eftersom priserna pressas ner men påverkar även el-exporten. Svensk Energi konstaterar att både el-exporten och produktionen från vindkraftverk kommer att slå sina tidigare energirekord i år.