Energi, Tak

Nytt solcellstak från Forward Labs 33% billigare än Teslas och installeras på halva tiden

Forward Labs har tagit fram ett ännu effektivare solcellstak än Teslas.

Forward Labs har tagit fram ett ännu effektivare solcellstak än Teslas. Foto: Forward Labs

En konkurrent till Teslas solcellstak lovar snabbare installation och lägre pris.

Tesla började ta in beställningar på sitt solcellstak för någon vecka sedan. Nu har de dock fått konkurrens från ett start-up-företag som utlovar både bättre pris och snabbare montering. 

Företaget heter Forward Labs och deras variant levereras som större paneler istället för enskilda pannor. Materialet uppges vara mer kostnadseffektivt, och priset därför 33 procent billigare, men huruvida det har någon påverkan på kvaliteten återstår att se.

Charles Vincent George Architects

Här har Charles Vincent George Architects installerat taket på ett av sina hus.

- Det har utvecklats för att vara det mest kostnadseffektiva alternativet på marknaden. Ett annat fokus i vår designprocess har varit produktens energitäthet, enkelt uttryckt är det ett mått på mycket energi taket kan producera per kvadratfot. Vår design har en högre energitäthet än både vanliga solpaneler och andra solcellstak, skriver företaget på sin hemsida.

Solcellstak
 

Foto: Forward Labs

Installationen uppges ta halva den tid det tar att installera Teslas variant.

I dagsläget säljs det dock enbart i vissa delar av USA. Installationerna beräknas sätta igång först i början av nästa år, och utifrån intresset kommer företaget sedan att avgöra om det är aktuellt att börja sälja i fler områden. Företaget har dock redan fått beställningar från personer i andra länder. 

- Förvånansvärt nog har vi redan reservationer som sträcker sig över amerikanska gränsen. Men för tillfället uppmuntrar vi bara de som bor i USA att reservera ett tak, skriver Forward Labs.

Solcellstak

Forward Labs säljer bara solcellstaket i vissa delar av USA. Foto: Forward Labs

Det har förekommit vissa frågetecken mot Teslas solcellstak ifråga om ventilationen. Solceller tappar i effektivitet om de blir väldigt varma. Forward Labs menar dock att deras solcellstak är ventilerat undertill och därför inte har detta problemet. För tydlighetens skull ska vi dock konstatera att vi egentligen inte vet ännu om Teslas solcellstak har några problem med det heller.

Läs mer

Nu tar Tesla beställningar på sitt solcellstak