Energi

Nu tar Tesla beställningar på sitt solcellstak

Teslas solcellspannor av modellen toskansk. De finns även i modellen skiffer, slät och struktur.

Teslas solcellspannor av modellen toskansk. De finns även i modellen skiffer, slät och struktur. Foto: Tesla.

Tesla har öppnat upp för bokningar av deras solcellspannor som bildar ett helt tätt tak.

Som flera redan har noterat i forumet har Tesla nu börjat ta bokningar på sina solcellspannor. Bokningsavgiften ligger på cirka 9 000 kronor och produktion samt installation förväntas inledas i mitten av juli i USA för att därefter utökas successivt.

Pannorna ser ut som vanliga takpannor med skillnaden att företaget integrerat solceller i dem, vilket innebär att du får ett solcellstak med alla de normala funktioner som ett tak har plus fördelen att det även genererar el till ditt hem. Kombinerat med företagets Powerwall, ett slags hushållsbatteri, kan du spara elen och även använda den på kvällen.

Solcellspannor skiffer

Pannorna finns i skifferliknande utförande också. Foto: Tesla

Tesla utlovar livstids garanti på takpannorna samt 30 års garanti för både ström och väderbeständighet. På den svenska hemsidan kommer dock löftena med följande notering: "Samtliga garantier och klassningar gäller endast för USA. Liknande garantier och klassningar kommer att tas fram för andra marknader."

Det återstår därmed att se om det blir några ändringar här när det beger sig.

Svart solcellstak Tesla

Vill man har svart solcellstak så finns även det. Foto: Tesla

I amerikanska kanaler skriver de också att kostnaden för dem ska vara billigare än likvärdig installation med vanliga takpannor.

Det har förekommit viss teoretisk kritik mot pannorna, exempelvis att det blir sämre ventilation under dem än under vanliga solceller vilket rent teoretiskt borde göra dem mindre effektiva. I höstas meddelade Tesla att verkningsgraden på solcellerna är två procent sämre än den för konventionella solceller, men att de ämnade åtgärda detta tillsammans med sin samarbetspartner. I dagsläget står det inget på deras hemsida om huruvida detta är åtgärdat.