Teknik

Blev bestulna på telefon och internet - ledningen borta

Tre fastigheter har blivit bestulna på två kilometer ledning. Telia och Skanova tänker inte reparera den.

För cirka en vecka sedan blev tre husägare norr om Ockelbo varse att deras internet och telefon inte längre fungerade på grund av att någon, eller några, stulit ledningen. Metalltjuvarna ska ha kapat av och fått med sig en cirka två kilometer lång ledning.

– Jag upptäckte det på måndagen när jag såg hur trådarna bara hängde från stolpen mittemot mitt hus, säger Åke Ohlsson, en av fastighetsägarna, till Arbetarbladet.

Husägarna är irriterade på Telia och Skanova för att de fortfarande inte fått ledningen reparerad. När Arbetarbladet kontaktar Telia visar det sig att det inte heller kommer att bli så.

– De bedömer det som att det blir alldeles för dyrt att reparera en så lång sträcka med bara tre drabbade hushåll. Några nya kopparverk bygger vi inte längre, säger Telias informationsansvarig Hans G Larsson, som svar på varför Skanova inte tagit tag i problemen.

Telia tittar därför istället på andra lösningar. Troligen blir det mobilnätet som ersätter ledningen, men beslutet dröjer ytterligare ett tag eftersom de först måste mäta upp hur stark signalen är i området. Därefter ska de kontakta husägarna för vidare diskussion.