Teknik

Allvarliga brister hos många LED-lampor

LED-lampa.

LED-lampa. Foto: Ledochled.se

Marknadsutvecklingen går så fort att LED-tekniken inte hinner med, visar tidiga resultat från en forskningsstudie.

LED-lamporna ökar kraftigt i popularitet. Men nu visar tidiga resultat, från en studie som bedrivs vid Lunds tekniska högskola, att konstruktionerna inte utvecklas i samma takt som marknaden. Forskarna höjer ett varningens finger, och den tidiga sammanställningen påvisar allvarliga brister hos många av lamporna som säljs idag.

– Branschen kommer säkert inte bli glada. Vissa produkter är väldigt bra, men många är urusla. Konsumenterna har ingen chans att avgöra vilka som är bra. Prislappen är inte heller till någon hjälp, säger forskare Hillevi Hemphälä till Dagens Nyheter.

Ett av problemen som nämns är flimmer. Flimret uppges vara osynligt för ögat men hjärnan uppfattar det ändå, vilket eventuellt kan orsaka hälsoproblem så som koncentrationssvårigheter och huvudvärk. 

– Det är inte helt klarlagt vilka eventuella negativa hälsoeffekter som flimret har. Det är något som forskarna i lugn och ro måste ta reda på. Mitt råd är att vända sig till de välkända varumärkena, säger Mats Holme, vd för Belysningsbranschen.

Flimret uppges endast uppstå i billiga och dåliga konstruktioner. Dock är detta inte alltid något som i slutändan avspeglas på priset i butik.