Juridik

Tvångsrenoverar hos äldre för hutlösa summor

SVT har träffat en av de som blivit lurad av oseriösa kringresande hantverkare i vår.

De irländska asfaltsläggarna, numera kringresande hantverkare, har bytt taktik. De erbjuder inte längre bara asfalt, utan åker runt och förstör äldre människors hus och försöker sedan tvinga dem att betala för en undermålig renovering. 78-åriga Anita Hellström är en av de som råkat ut för lurendrejeriet, och Sveriges Television har träffat henne.

I intervjun berättar hon hur de kringresande hantverkarna först visat henne en trasig takpanna och sagt att det bara skulle ta ett par minuter att byta den. Men arbetet övergick snabbt i förstörelse av takkonstruktionen. När det var dags att betala för del ett körde de henne hela vägen till banken.

Totalt blev Anita avlurad 150 000 kronor innan hon insåg att det var lurendrejeri. Hon säger att hon skäms, men hoppas att hennes medverkan i intervjun gör att andra uppmärksammas på problemet.

Enligt Kunskapscenter mot organiserad brottslighet är det samma personer och konstellationer, som agerar på det här viset, som de irländska asfaltsläggare vi sett tidigare år. De har utökat sin verksamhet. 

– Vi vill börja införa termen oseriösa kringresande hantverkare, säger Helena Lans, på Kunskapscenter mot organiserad brottslighet.