Juridik

Tillbyggnaden av förrådet har kostat dem 300 000 kronor

Konflikten är mellan byggnadsnämnden och ett äldre par i Falkenberg.

Konflikten är mellan byggnadsnämnden och ett äldre par i Falkenberg. Google Maps.

När förrådet skulle byggas till hos ett par i Halland byggdes det ihop med garaget. Nu väntar löpande vite.

Ett par i Halland, som 2008 byggde ihop garaget och förrådet och fick vite på 300 000 kronor, får nu ytterligare påtryckningar från kommunen att separera byggnaderna åt. Det löpande vitet är nu 50 000 kronor per månad tills dess att åtgärden är genomförd.

Paret hade bygglov för garaget och det var enligt lag okej att bygga ut förrådet med fem kvadratmeter. Däremot måste det vara två separata byggnader, något som paret menar inte är helt självklart. Därför överklagade de byggnadsnämndens beslut, men betalade samtidigt in vitet på 300 000 kronor.

Paret har nu fått domar emot sig hela vägen upp till mark- och miljööverdomstolen. Men de tänker inte separera byggnaderna förrän kommunen är tydlig med vilka regler som gäller.

– Vi erkänner att det var fel av oss att bygga ihop byggnaderna. Men nu har vi, två pensionärer, betalat 300 000 kronor i vite. Då ligger bollen hos kommunen. Vi vill veta hur fritt stående friggeboden ska vara. Räcker det med en sågklinga emellan? Räcker det med en brandvägg? Men vi får inget svar, säger Sven Hallberg till Hallands Nyheter.

Hos kommunen tycker de dock inte att det är några konstigheter. Enligt dem är det bara att anpassa garaget efter det bygglov de fått. Tills detta är gjort väntar löpande vite på 50 000 kronor per månad.