Ekonomi

Sverige fördubblade återigen solcellskapaciteten

Att investera i solceller är populärt bland husägare runtom i landet, och trenden växer.

2014 blev ännu ett rekordår för solceller i Sverige, för fjärde året i rad fördubblades kapaciteten. Energimyndigheten ser även att de nätuppkopplade systemen ökar. Men samtliga siffror uppges vara från en relativt låg nivå jämfört med många andra länder, speciellt de soligare.

– Sveriges installerade effekt är fortfarande mycket låg i jämförelse med de länder som ligger främst. Italien får i dag cirka tio procent av sin totala elproduktion från solen medan Sverige bara får 0,06 procent. Vi ökar alltså från en mycket låg nivå, säger Johan Lindahl på Uppsala Universitet som har tagit fram den svenska statistiken på uppdrag av Energimyndigheten.

Förra året installerades 36,2 MW, jämfört med 2013 års 19,1 MW. Totalt har vi nu 79,4 MW solcellskapacitet i landet som årligen producerar cirka 75 GWh.

Från och med i år kan också alla de privatpersoner som säljer el få en skattereduktion som ger 60 öre extra per kWh från staten. Det går även att söka elcertifikat och på så sätt få en extra intäkt. 

– Det är många som söker elcertifikat för solcellsanläggningar, både privatpersoner och företag. Ansökningarna fortsätter komma in i hög takt och vi ser inga tecken på att trenden håller på att mattas av, säger Carolina Fröberg, handläggaren hos Energimyndigheten.