Ekonomi

Snabbare renovering med aktiefonder?

Medlemmen jkarlbergs renoveringsprojekt.

Medlemmen jkarlbergs renoveringsprojekt. Foto: jkarlberg

Byggahus privatekonomiska expert Jonas Lindmark ger några tips till dig som valt att spara ihop pengarna till dina renoveringar.

Spara först eller låna? Dagens låga räntor gör att många väljer att ta extra lån. Men fördelar med att spara till renoveringar är att man har mer respekt för de pengar som går åt och att den framtida boendekostnaden inte ökar.

Och om du sparar till en renovering, är det värt att chansa på att aktiefonder ska ge hög avkastning så att du når målet snabbare? Den här tråden i Byggahus forum ställer frågan på sin spets.

Det finns tre olika sätt att nå ett sparmål snabbare:

1. Öka insättningen per månad.
2. Öka avkastningen på sparandet.
3. Eller minska det sparkapital som krävs för att nå målet.

Alla tre alternativ kräver att du på något sätt anstränger dig mer. För att öka insättningen måste du antingen jobba hårdare och tjäna mer pengar eller snåla på andra utgifter. För att pricka rätt bland aktier och andra placeringar krävs kanske både kunskap, förlorad nattsömn och en rejäl portion tur.

Jonas Lindmark
Jonas Lindmark

Att minska hur mycket pengar som krävs för att nå målet är nog lättast för de flesta människor. Om till exempel målet är att renovera ett kök, så kan priset påverkas av hur mycket du gör själv, av hur dyra hantverkare du anlitar, av vilka material du väljer och om du letar lägsta pris på inredning och byggmaterial. Gör-det-själv kan ibland ge en väldigt hög timlön.

Timlönen för den som istället försöker öka avkastningen på sitt sparande är mycket mer osäker. Det tar tid att leta information om olika alternativ, att utvärdera vilket risktagande som är lagom och att välja vilken av dessa sparformer som ger bäst chans till hög avkastning. Och framtiden är okänd, så ingen vet säkert i förväg om risktagande kommer att ge betalt.

Spartiden har stor betydelse. Om spartiden är 10-20 år så behöver du inte bry dig om kortsiktiga svängningar utan kan dra nytta av att aktiemarknaden i längden brukar ge högre avkastning och att med ränta på ränta så hinner även ett fåtal procent extra avkastning per år ge stor effekt. Men om spartiden bara är 1-2 år, då är tvärtom risken väldigt stor att en tillfällig kris gör att aktiebörserna har fallit, samtidigt som 3-4 extra procent avkastning per år från aktier (snittet historiskt jämfört med räntesparande) inte hinner påverka sparkapitalet särskilt mycket. 

Men viktigast är vilken syn på livet och risktagande du har. Vissa människor söker extra spänning och gillar att spela om pengar. Att chansa och sätta in ett kortsiktigt sparkapital i en aktiefond är inte så annorlunda från att lämna in en tipskupong varje helg. Det lönar sig kanske inte ekonomiskt, men om spänningen gör livet roligare så är det kanske ett nöje värt att betala för.

De flesta människor ogillar onödiga risker, de mår sämre av att förlora pengar än de blir glada av en lika stor vinst. Normalt är det därför bättre att kortsiktigt målsparande, till exempel till en renovering, görs utan risktagande. Fokusera istället på att försöka öka insättningarna och att minska det sparkapital som behövs för att nå målet.