Juridik

Slutbesked hålls inne av kommunen

Husägaren får inte flytta in i sitt hus för att kontrollansvarig vägrar skriva under kontrollplanen.

En husägare i Hudiksvall får inte flytta in i sitt nya hus eftersom byggnadsnämnden anser att det finns juridiska oklarheter på grund av att kontrollansvarig för bygget vägrar skriva under kontrollplanen. Slutbeskedet hålls därför inne tills saken rätts ut.

Enligt kontrollansvarig ska byggföretaget inte ha fyllt i kontrollplanen vid rätt tillfällen och vissa uppgifter som de fyllt i ska inte ha stämt med verkligheten - den går därför inte att lita på. Bland annat ska det ha intygats att taket var tätt innan det faktiskt var det.

Husägaren säger, i en artikel i Helahalsingland.se, att kontrollansvarig borde ha meddelat dessa åsikter under byggets gång, istället för att bara sluta intressera sig för bygget och sedan inte skriva under.

Kommunen vill nu se över om de kan få några juridiska konsekvenser om de utfärdar slutbesked och huset sedan inte håller måttet. Byggfirman har dock lämnat en skriftlig försäkran där de intygar att kontrollplanen stämmer, husägaren hoppas därför på att ärendet ska gå fort.