Ekonomi

Se bankernas snittränta för bolån redan idag

Ny funktion visar snittränta på bolån.

Ny funktion visar snittränta på bolån. Foto: Per Eskilsson

Från och med juni tvingas bankerna redovisa sina snitträntor, men Byggahus.se har redan idag en funktion som visar vilka snitträntor bankerna ger sina kunder, dvs de kunder som har valt att uppge sin boränta hos Byggahus.se.

Den 17 februari i år meddelade Finansinspektionen (FI) att bolåneinstituten från och med den 1 juni 2015 ska tvingas uppge snitträntan de ger till sina kunder.

Bakgrunden är att bankerna i många fall ger rabatter på bolåneräntan de uppger utåt. Dessutom hanterar SEB inte sina rabatter som övriga banker. De listar istället sin upplåningskostnad och ger sedan varje bolånekund ett påslag på den, och detta påslag är förhandlingsbart. Detta undanhållande av information om vilka bolåneräntor man ger sina kunder har försvårat för konsumenter att jämföra bolåneräntor och har därmed hämmat konkurrensen mellan bankerna. Därav FI:s införande om tvång för bankerna att redovisa snitträntor.

Men Byggahus.se kan redan idag avslöja vilka snitträntor de olika bankerna har gett våra besökare. I Byggahus funktion Vad har du för boränta?  har 875 bolånetagare matat in sina räntor hittills och på den nya sidan om snitträntor avslöjas vilken bank som har den lägsta snitträntan. Där kan du även se bankernas listpriser. Och skillnaden mellan snitträntan och listpriset skiljer sig en hel del. Det ska bli väldigt intressant att se hur våra siffror står sig i förhållande till bankernas snittpriser, när de visar dem i juni.

Uppstickaren Avanza har föga förvånande den lägsta snitträntan. De låter sina kunder låna billigt mot att man blir "private banking" kund hos dem och samlar minst 3 miljoner hos dem på något sätt, något som är få förunnat.  

Av storbankerna (Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank) är det SEB som har lägst genomsnittrsänta. Därefter kommer Handelsbanken, Swedbank och Nordea i nämnd ordning. Sämst snittränta har statligt ägda SBAB.

Klicka här för att se bankernas snitträntor redan idag.