SBAB: Många har högre bolåneränta än nödvändigt

SBAB: Många har högre bolåneränta än nödvändigt

Foto: Marlén Eskilsson.

83 procent skulle kunna sänka sin bolåneränta enligt en ny undersökning.

SBAB har undersökt bolåneräntan hos de som jämfört den i deras verktyg Räntematchen. Resultatet av analysen är att 83 procent betalar mer i ränta än de avtal de egentligen skulle kunna ha. I snitt skulle de kunna spara 4 666 kronor om året.

– Det är överväldigande många som betalar alldeles för mycket. Vi har sett fall där bostadsägare betalat 10 000-tals kronor mer i ränta om året än nödvändigt och trots att alla naturligtvis inte ligger på den nivån handlar det fortfarande om stora summor. De flesta svenska bostadsägare som gjort Räntematchen skulle kunna minska sina räntekostnader med, i snitt, runt 400 kronor i månaden. Det finns ingen anledning att betala de pengarna i onödan, säger Karin Hellgren, chef extern kommunikation hos SBAB.

Undersökningen visar även att det är många som jämför sin ränta med den hos andra aktörer och blir medvetna om att de skulle kunna sänka den. Men att det sedan är få som faktiskt kommer till skott.

I artikeln Bästa bolåneräntan går vi igenom hur du ska tänka när du väljer bank för att komma så billigt undan som möjligt. Där konstateras att det är enkelt att byta bank, och du får ett flertal tips om hur du ska gå till väga.