Ekonomi

Satte lockpris i 38 av 39 försäljningar

Lockpriser fortsatt problem för branschen.

Lockpriser fortsatt problem för branschen. Foto: Marlén Eskilsson.

Flera mäklare varnas för systematisk lockprissättning.

21 mäklare har granskats av Fastighetsmäklarinspektionen. 7 av dem varnas för att ha använt sig av lockpriser, och ett par av dem uppges ha satt den omtalade metoden i system. En av mäklarna ska exempelvis ha använt lockpriser i 38 av sina 39 granskade försäljningar, en annan i 25 av 30 granskade fall.

Redan i somras flaggade Fastighetsmäklarinspektionen för att antalet anmälningar där mäklare misstänks för att ha använt sig av lockpriser ökar. Så här sade Eva Westberg, myndighetschef på Fastighetsmäklarinspektionen, i juli:

- Antalet anmälningar om priset i marknadsföring, som är det begrepp som Fastighetsmäklarinspektionen använder, är nu den högsta halvårssiffran sedan vi började föra statistik över detta område.

Då hade flera mäklare precis infört ett pilotprojekt med statistiska jämförelsevärden som extra upplysning till konsumenter i sin marknadsföring av bostäder, vilket välkomnades av Fastighetsmäklarinspektionen. 

Huruvida man nu börjar komma tillrätta med problemet är dock oklart. Uppenbarligen finns viss problematik fortfarande kvar. 

Källa: Dagens Industri