Mäklare varnas för lockpris

Mäklare varnas för lockpris

Lägenhet såldes för 2,31 miljoner kronor men hade utgångspris på 1,69 miljoner kronor - ett lockpris menar Fastighetsmäklarinspektionen.

En mäklare varnas av Fastighetsmäklarinspektionen efter att denna satt ett utgångspris på 1,69 miljoner kronor för en bostadsrätt som sedan såldes för 2,31 miljoner kronor.

Enligt mäklaren beror den stora prisskillnaden på att marknaden var skakig 2019, men att det vid försäljningen 2020 låg få objekt ute vilket pressade upp priserna. Därav blev slutpriset så högt, och det kunde denna då omöjligt ha planerat för.

Men Fastighetsmäklarinspektionen som granskat ärendet anser att mäklaren brustit i sitt arbete, och att utgångspriset var ett så kallat lockpris. De har jämfört med andra försäljningar i ungefär samma område, storlek och tidsspann och ser att 1,69 miljoner kronor är ett kraftigt underpris.

- Fastighetsmäklarinspektionen anser att det är otvetydigt fastställt att NN har använt sig av en vilseledande prisuppgift i marknadsföringen av förmedlingsobjektet. Förseelsen motiverar en varning, skriver de i sitt beslut.

Mäklaren har, utöver nyckfull marknad, försvarat sig med att objektet är sparsamt inrett och ligger vid en trafikerad väg. Men även detta motsätter sig Fastighetsmäklarinspektionen.

I objektbeskrivningen för bostaden står det att ”lägenheten är genomgående i gott skick med modernt utrustat kök och stort badrum” och att ”läget i området är mycket eftertraktat med sin placering långt bort ifrån vägar”. Vidare så har lägenheten en ”stor södervänd balkong” som är vänd mot en innergård. Man ser detta som indikation på att det mäklaren skriver i sitt försvar inte stämmer.

- Fastighetsmäklarinspektionen bedömer att NN inte haft utrymme att bedöma marknadsvärdet så mycket lägre med hänvisning till bostadsrättens skick och det rådande marknadsläget. Han kan inte anses saknat möjlighet att ange en mer korrekt prisuppgift vid marknadsföringen av den förmedlade bostadsrätten.

Hittills i år har det inkommit 1 501 anmälningar mot mäklare, och antalet är därmed redan högre än för helåret 2020. 904 av dessa anmälningar avser lockpris. Disciplinnämnden har under perioden januari-september utdelat 77 varningar varav 17 avser pris i marknadsföring.